Zelfhypnose om je doel te bereiken: hoe doe je dat?
Veel mensen denken dat ze alleen onder hypnose te brengen zijn met behulp van een hypnotiseur. Met de juiste oefeningen is het goed mogelijk om jezelf aan te leren om onder hypnose te komen. Hierdoor kun je jezelf aanleren om in je innerlijke zelf en onderbewuste te komen. Op deze manier kun je vat op je onderbewustzijn krijgen en invloed uitoefenen op je gedachten en gevoelens. Als je dit goed leert beheersen, kun je leren je probleem aan te pakken en je doel te bereiken.
Wat is zelfhypnose?
Het is verkeerd om te denken dat je alleen maar met behulp van een hypnotiseur onder hypnose gebracht kunt worden. Met de juiste oefeningen is het mogelijk jezelf onder hypnose te brengen. Met zelfhypnose keer je in je innerlijke zelf en je bent van de buitenwereld afgesloten. In je onderbewustzijn spelen zich allerlei zaken af, zoals je gedachten en de lichamelijke toestand. In je bewustzijn denk je hier vaak niet over na. Met zelfhypnose leer je vat op je gedachten te krijgen waardoor het mogelijk is deze kunnen veranderen. Zo kan het gebruikt worden om je doel te bereiken.
Voor welke doelen?
Zelfhypnose is te gebruiken voor diverse doeleinden. Sommigen gebruiken het als pure ontspanning, maar het kan ook gebruikt worden om problemen op te lossen. Bijvoorbeeld iemand die last heeft van overgewicht en graag wil afvallen, maar het lukt niet. Dan kan zelfhypnose worden gebruikt om jezelf te leren een beter voedingspatroon te volgen waardoor je uiteindelijk toch kunt afvallen. Hieronder worden wat doelen genoemd die bereikt kunnen worden met zelfhypnose:
- Stoppen met roken
- Meer zelfvertrouwen krijgen
- Slaapproblemen oplossen
- Minder stress ervaren
- Angsten overwinnen
- Omgaan met fobieën
- Omgaan met pijn
- Tegen allergische reacties
- Gewichtsafname
De stappen van zelfhypnose
Zelfhypnose is in principe voor iedereen toe te passen. Er zijn wel een juiste instelling, geduld en juiste oefeningen voor nodig. Er zijn cursussen zelfhypnose om jezelf hierin te trainen. Je kunt zelf ook oefeningen doen om zelfhypnose aan te leren. De zelfhypnose bestaat uit de volgende stappen:
- In hypnose komen
- Wanneer je in een trance bent geraakt, dichter bij het bewustzijn zien te komen
- Wanneer je in je onderbewustzijn bent aan je probleem werken
- Weer uit hypnose komen
Hoe kun je onder zelfhypnose komen?
Allereerst is het belangrijk om te ontspannen en hiervoor in een omgeving te zijn waar je toe kunt geven aan ontspanning en waarbij je niet gestoord wordt. Schrijf op wat je doel is van de zelfhypnose zodat je precies weet wat je wilt. Het is belangrijk je doel goed voor ogen te hebben. Ga in een ontspannen houding zitten of liggen. Denk hierbij alleen aan positieve eigenschappen. Vervolgens voer je de volgende stappen uit:
- Sluit je ogen
- Rol je ogen naar binnen en probeer bij jezelf naar binnen te kijken
- Ontspan verder door je te concentreren op je ademhaling
- Het lichaam voelt zwaarder aan en het lijkt alsof je in je lichaam zakt
- Je komt op het moment dat je in je onderbewustzijn komt
- Denk aan positieve gedachten en zie hoe je de situatie wilt veranderen
De verdieping
Als je een trance hebt bereikt, zul je nog wat dieper moeten raken. Er zijn verschillende verdiepingstechnieken die je kunt toepassen. Bij elke verdieping is het aan te raden dit te doen bij het uitademhalen omdat dit bijdraagt aan het gevoel om dieper te gaan. Je kunt hier bijvoorbeeld inbeelden dat je van een trap afdaalt waarbij je bij elke trede dieper in de hypnose raakt. Bij elke trede die je afdaalt adem je uit. Je kunt ook bij elke keer dat je uitademt terugtellen van bijvoorbeeld 25 terug naar 1. Als je dieper bent geraakt, dan denk je aan je probleem en aan positieve gedachten om dit op te lossen. Als je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken denk je aan hoe fijn het zal zijn als je niet meer verslaafd bent aan sigaretten.
Uit de hypnose komen
Om weer terug te komen uit de hypnose zeg je tegen je onderbewustzijn dat je weer uit de hypnose wilt komen. Vaak reageert je lichaam dan uit zichzelf. Als dit niet lukt is het niet zo erg, want meestal betekent het dat je gewoon in slaap bent gevallen. Anders kom je er vanzelf weer uit. Ook zal ben je onder hypnose, je houdt zelf graag de controle over wat er met je gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld aftellen in gedachten van 5 naar 1 en bij 1 weer wakker te zijn waarbij je jezelf aangeeft een goed gevoel te hebben.
Na de zelfhypnose
De zelfhypnose is goed voor zowel het lichaam als geest. Iedereen kan het zelf toepassen. Het kan meerdere malen per dag toegepast worden. Hierdoor is het mogelijk van slechte gewoontes of bepaalde angsten af te komen. Je kunt je lichaam en geest hiermee stimuleren om anders te denken of te gaan voelen. Om dit te bereiken moet je geduld hebben en meerdere malen onder zelfhypnose gaan. Uiteindelijk zul je bepaalde gedachten en gevoelens omdraaien naar iets positiefs. Voor diepere problemen is het raadzaam om hulp in schakelen van een hypnotherapeut.
Veel oefenen
Het gaat niet vanzelf om in zelfhypnose te raken en vergt wel veel oefening. Als je aan zelfhypnose begint, laat je niet ontmoedigen en houd er rekening mee dat het een tijdje zal duren voordat het lukt. Als hulpmiddel kun je een handboek aanschaffen over zelfhypnose. Soms helpt het als je zelf een inductie inspreekt op een geluidsdrager waar je naar luistert om in zelfhypnose te gaan. Soms kan een hypnotiseur je helpen om zelfhypnose aan te leren. Deze zal je begeleiden en praktische tips kunnen geven. Uiteindelijk zul je een methode aanleren waar je jezelf het beste bij voelt.
Voordelen
Het voordeel is dat je zelf bepaalt wanneer je dit toepast en hoe vaak. Een zelfbehandeling hoeft soms maar enkele minuten te duren. Het vereist weinig voorbereiding zonder al te veel moeite. Het kan op elke plek worden gedaan waar je jezelf maar genoeg kunt ontspannen. Dit is een prima middel om jezelf beter te leren kennen en jezelf in een positief opzicht te veranderen.
Nadelen
Het duurt een tijd voordat je zelfhypnose onder de knie hebt. Het vergt veel zelfdiscipline en motivatie. De hypnose gaat vaak minder diep dan onder begeleiding van een hypnotiseur. Er is een grote kans aanwezig dat je in slaap valt omdat je erg ontspant. Er zijn maar een beperkt aantal technieken te gebruiken om jezelf onder hypnose te krijgen.
Lees verder