Hoe leer je mediteren?

Hoe leer je mediteren? Mediteren kan je leren, tenminste als je het wilt. Je moet er het nut van inzien en dan kan het je veel brengen. Waar het in ieder geval in past is het drukke bestaan waarin de westerse wereld zit. We willen alles in een zo kort mogelijke tijd en dan komen we er plots achter dat het steeds moeilijker wordt om echt rust en balans te vinden.

Waarom mediteren?

Met een beetje geluk gunnen we onszelf af en toe nog wel eens een dagje rust in de bossen, de sauna of aan zee. Toch is het drukke bestaan bij veel mensen van dien aard dat af en toe eens een moment rust niet voldoende is om de balans te herstellen. Steeds meer mensen kiezen er voor om te leren mediteren. Nu lijkt het zo simpel, maar dat valt tegen. We gaan er in eerste instantie maar vanuit dat we wel enkele minuten in stilte in kleermakerszit kunnen zitten. Behalve dat het meer is dan dat, is voor veel mensen enkele minuten in volledige stilte al veel en lukt dat alleen als ze op een oor liggen.

De juiste omgeving creëren

Als je een serieuze poging wilt wagen is het goed te beginnen met de juiste omgeving te creëren. En daar is niet een eensluidend antwoord op te geven, want het gaat om de omgeving waarin JIJ je prettig voelt. Belangrijk is wel wat er geen ruis op de lijn ontstaat en met ruis hebben we het over alles wat af kan leiden, zoals:
  • Geluiden, variërend van een blaffende hond of miauwende kat tot de deurbel, telefoon of spelende kinderen.
  • Omgeving, geen prullaria in de buurt of andere spullen en geen helder of fel licht

Als je zaken uitsluit is het ook goed om te kijken wat kan helpen om je te concentreren op het stilte moment. Voor degene die snel is afgeleid zijn er wel wat zaken die kunnen helpen te focussen, zoals:
  • Muziek, zachte muziek op de achtergrond kan helpen bij de concentratie. Er is speciale muziek om bij te mediteren, maar het is heel persoonlijk of dit iets voor je is of niet. Sommige mensen willen absolute stilte.
  • Geuren, geuren kunnen ook helpen bij de concentratie en het is afhankelijk welke geur bij je werkt. Zachte bloemengeuren willen nog wel eens helpen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van wat etherische olie vermengd met water boven een waxinelichtje. Maar het kan ook gemakkelijker met een zachte geurkaars.
  • Kleuren, harde en felle kleuren kunnen je zoektocht naar rust verstoren, waarbij het natuurlijk wel zo is dat je je ogen dicht moet doen. Echter, als je tot die tijd omgeven bent met felle primaire kleuren, dan heeft dat toch effect. Wat kan helpen is het licht te dempen en in een schemerige ruimte te gaan zitten. Helemaal donker kan ook, maar dan is bijvoorbeeld en (geur)kaars wel zo prettig. Die kaars kan weer helpen je te focussen.
  • Lucht, als je een goede plek gevonden hebt, is het belangrijk deze ruimte voldoende te ventileren. Bij mediteren komt ook een goede ademhaling kijken en dan is het beter om een goed geventileerde ruimte tot je beschikking te hebben.
  • Kleding, het spreekt wellicht voor zich, maar heeft een grotere impact dan mensen zich soms realiseren, namelijk goed zittende kleding. Ademende kleding van bijvoorbeeld van katoen of linnen én kleding die niet knelt. Kleding moet lekker zitten en moet je niet uit je concentratie halen, omdat de broek bijvoorbeeld te strak zit.
Spreekt voor zich dat als het weer zich er voor leent en je een rustig plekje gevonden krijgt, de buitenlucht ook bij uitstek geschikt kan zijn voor meditatie. Zorg wel dat je eerdergenoemde zaken in acht houdt.
Voorkom te snel teleurstelling en stel je er op in dat het de eerste keer of keren misschien nog niet helemaal naar wens verloopt. Mediteren is een kwestie van blijven doen en geduld hebben, waarbij het ultieme van sommige oosterse meesters… namelijk uren achter elkaar kunnen mediteren… wellicht toch niet haalbaar is of zou moeten zijn.

Begin…

Begin bij het begin en dat in de betreffende ruimte op de grond op een kussentje te gaan zitten met een rechte rug. De lotushouding is voor veel mensen niet haalbaar, maar een kleermakerszit of desnoods de benen gestrekt vooruit, kan ook. Leg je handen op je bovenbenen met de handpalmen omhoog. Soms helpt het om de duim en een van de andere vingers tegen elkaar te leggen. Voel zelf welke vinger het prettigst voelt. Als de kaars voor je staat kan je nu rustig de ogen bijna dichtdoen en slechts een spleetje tussen de wimperharen door kan zich richten op de kaars. Als het goed is neem je het lichtpuntje steeds meer in je op en sluit je de ogen of ze sluiten zich vanzelf. Misschien dat er nog hoge gedachten (= dagelijkse dingen) voorbij komen, maar zet deze op zo’n typisch Hollandse wolk en laat het voorbij drijven. Combineer het met diepe ademhaling waarbij je het in de buik voelt. Geen hoge en oppervlakkige ademhaling dus! Haal diep adem, enkele seconden vasthouden en dan in een iets rustiger tempo goed uitademen. Wacht weer enkele tellen en herhaal dan de ademhaling. Zorg dat je gedurende de gehele meditatie deze ademhaling weet vast te houden.

Even niets…

Als het bovenstaande lukt ga je langzaam naar het denken aan niets… en dat is al een kunst op zich. Waar degene die geoefend is in het mediteren, zich misschien wel enkele minuten met volledig lege gedachten kan vullen, dit is echter voor beginners niet weggelegd. Ook hiervoor geldt dat oefening helpt in het proces om de geest even volledig leeg te maken.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Meditatiemomenten

Meditatie kan ook helpen in bepaalde processen. Processen die niet altijd omkeerbaar zijn, maar waar je met meditatie wel een ander gevoel aan mee kunt geven. Enkele voorbeelden:

Vrienden

Voor mensen die om wat voor reden niet veel vrienden hebben of zich eenzaam voelen. Focus je op een beeld waar een heel goede vriend naast je zit. Deze persoon legt een hand op je schouder en hij/zij zegt dat je een bijzonder mens bent en zult blijven. Je voelt hoe blij deze persoon met je is en er volgt nog een kus op je wang. Ervaar de warmte en je voelt dat je er echt toe doet. Zorg dat je het gevoel vasthoudt.

Of

Enkele vrienden die samen met je in een kring zitten. Er is een vuur waar jullie omheen zitten en buiten is het ijzig koud. Met je handen die je voor het vuur houdt en je ogen die al die vrienden in de kring afgaan, voel je de warmte binnenstromen. Voel wat het met je lichaam doet.

Een nieuwe weg inslaan

Er zijn relatief veel mensen die tot de conclusie komen dat die ratrace het voor de toekomst niet is en willen een nieuwe weg inslaan. Gemakkelijk is dit zeker niet, maar meditatie kan helpen. Loop een tijdje in een mooi groen veld totdat je heerlijk ontspannen bent. Je wilt vooruit en dat ga je ook doen, maar het wordt moeilijk als je enig moment bij een tweesprong komt. Welke weg moet je kiezen. Zorg dat je goed in je gevoel zit en luister naar wat je lichaam je zegt over wat goed voor je is. Sla de weg in als je voelt dat het goed is en kijk dan met gesloten ogen om je heen. Wat zie je, zie je herkenning, wat is er wat je dat lekkere gevoel geeft etc. Stel de vragen aan jezelf die je verder kunnen brengen in het leven.

Of

Sluit je ogen en ga het gesprek met jezelf aan… je herkent het heel eenvoudig, want als je gaat lopen loop je plots in de richting van een man of vrouw van zo’n tachtig jaar. Hij of zij lijkt eigenlijk best veel op je en blijkt je lotsbestemming. Stel vragen, vraag advies over de richting die je aan je leven moet geven en laat de antwoorden uit de diepte van jezelf komen. Beredeneer niet, maar laat je primaire gedachten boven komen.

Positiviteit

Relatief veel mensen zijn van nature doemdenkers en als de wereld in een fase is dat het even niet meezit, wordt het negatiever en negatiever. Veel mensen willen het niet, maar kunnen die draai niet maken. Soms kan mediteren helpen.
Haal een recent aspect voor de geest waar negativiteit weer de boventoon voerde en bekijk het in je meditatie van alle kanten, geen oordeel vellen maar slechts alle aspecten bekijken. Niets is persoonlijk, je bent op dit moment slechts observator. Als je alle punten bekeken hebt, ga je het vullen met positieve zaken en laat je de negativiteit waarbij het aspect omringd was, langzaam los. Merk dat je ook niet over jezelf hoeft te oordelen, want er valt niets om over de oordelen.

Of

Doe je ogen dicht en laat een lekkere frisse lenteregen via je kruin door je hoofd stromen. Laat het tot in het diepste van je vezels komen en laat het via je hals door heel je lijf stromen. De regen voelt goed en positief, want het maakt dat je positief over jezelf gaat denken. Je kunt al die dingen die je nog moet gaan doen en het geeft zelfs energie om ze te gaan doen. Alle negativiteit en doemdenkerij wordt met het water weggespoeld en verlaat je lichaam via je voeten. Je voelt je na een dergelijk meditatie als herboren. Fris zoals de lente.

Tot slot

Visualiseren is belangrijk en natuurlijk kan niet iedereen even goed visualiseren. Maar de mens is wel visueel ingesteld en dus kan iedereen zich bij de beschreven zaken iets voorstellen en maakt dat het wel te proberen valt. Spreekt voor zich dat het alleen kans van slagen heeft als je er serieus mee aan de slag gaat en je regelmatig "oefent".
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leren mediterenLeren mediterenDoor meditatie leer je een ander deel van jezelf kennen. Er zijn eenvoudige technieken om te leren mediteren en het help…
Meditatie - bevrijding van de geestMediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditati…
Voor het eerst mediterenVoor het eerst mediterenLeren mediteren is op zich niet moeilijk, maar je moet net even dat kunnen wat essentieel is … en dat is concentreren. W…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…

De waarde van sjamanisme voor de Westerse mensAls je een sjamaan vraagt of iedereen sjamaan kan worden is het antwoord steevast 'nee'. Tegelijkertijd vinden steeds me…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.