De waarde van sjamanisme voor de Westerse mens

Als je een sjamaan vraagt of iedereen sjamaan kan worden is het antwoord steevast 'nee'. Tegelijkertijd vinden steeds meer mensen hun weg naar sjamanistische praktijken en scholen. In dit artikel een zoektocht naar wat het sjamanisme is, waarom niet iedereen sjamaan kan worden en de waarde van deze eeuwenoude methode van healing en bewustzijnsontwikkeling in het moderne, Westerse leven. Sjamanisme is een eeuwenoude weg van healing en bewustwording. Het maakt gebruik van veranderde staten van bewustzijn, waarmee men toegang krijgt tot de 'geestenwereld'. In meer moderne psychologische termen zou je kunnen zeggen dat een sjamaan toegang heeft tot het collectief onderbewuste; een veld van bewustzijn dat zich uitstrekt voorbij de waarneming van materie en denken.

Het sjamanisme kwam van oorsprong voor in vrijwel alle culturen over de hele wereld. Zowel in Siberië als Zuid-Amerika en zowel in Afrika als India was de sjamaan degene die vanuit zijn contact met de geestenwereld optrad als raadgever en healer voor zijn gemeenschap. Alhoewel de vorm cultureel zeer verschillend kan zijn, blijkt overal ter wereld gebruik te worden gemaakt van dezelfde principes. In de jaren '80 van de vorige eeuw deed Michael Harner hier uitgebreid onderzoek naar en bracht daarmee het sjamanisme naar het Westen. Sindsdien zijn er vele mensen mee aan de slag gegaan, zijn er veel verschillende scholen ontstaan en profileren mensen zich als sjamaan.

Ook in Nederland kreeg het sjamanisme navolging en vooral de laatste jaren lijken de sjamanistische praktijkjes en scholen als paddestoelen uit de grond te rijzen. Tien jaar geleden waren er slechts een handjevol scholen waar je sjamanisme kon leren - drie om precies te zijn - maar dit heeft zich inmiddels vele malen vermenigvuldigd.

Kan iedereen sjamaan worden?

Als je deze vraag aan een sjamaan voorlegt, is het antwoord steevast 'nee'. Om sjamaan te worden is een bepaalde aanleg nodig. Een zekere opening in het bewustzijn waardoor het contact met de 'geestenwereld' kan plaatsvinden. Het is eigenlijk als met ieder ander talent. Zo kan iedereen piano leren spelen, maar er zijn er slechts een paar mensen zo talentvol dat ze het concertpodium bereiken. Van oorsprong waren mensen er bovendien helemaal niet happig op om sjamaan te worden. Niet voor niets wordt een sjamaan ook wel een 'wounded healer' genoemd; vaak is er in de tijd voordat men dit talent ontdekt, een periode van persoonlijke crisis in het leven van een sjamaan. Een tijd waarin de gevoeligheid en kracht die bij dit vak hoort reeds aanwezig zijn, maar nog niet beheerst of aangewend kunnen worden.

Wat is dan de rol van sjamanisme?

Ondanks dat de meeste mensen geen sjamaan worden en het eigenlijk ook niet iets om naar te streven, heeft sjamanisme toch zeker zijn waarde. Als het wordt ontdaan van de culturele uitingsvormen, is het een krachtige en effectieve weg van harmonisatie en bewustzijnsontwikkeling.

De mens ervaart continu op verschillende niveaus tegelijkertijd. Behalve het lichaam (Body) en het denken (Mind) zijn er de onbewuste dimensies van gevoel (Soul) en de wil en richting (Spirit). Deze vier dimensies smelten zich te samen tot het gevoel van 'ik'. In onze Westerse leefwereld hechten we grote waarde aan Body en Mind en wordt nauwelijks gekeken naar de rol van Soul en Spirit. Deze eenzijdige oriëntatie leidt tot grote disharmonie, die kan variëren van ontevredenheid en wispelturigheid, tot stress, burn-out en psychische klachten. Tegelijkertijd erkent de psychologie wel dat het onbewuste een zeer grote invloed heeft op ons gedrag, onze gewoontepatronen en hoe we over onszelf en de wereld denken. Het sjamanisme reikt ons instrumenten aan om de onbewuste velden zodanig te betrekken in ons leven dat er harmonie ontstaat. Mensen die het sjamanisme op deze manier in hun leven integreren, merken dat ze zich completer voelen, meer op hun gemak, met meer vertrouwen in de wereld staan en veel makkelijker kunnen omgaan met veeleisende omstandigheden.
© 2013 - 2024 Wabke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is sjamanisme?Wil jij ook reizen door verschillende dimensies? Dan is het handig om eens kennis te maken met een sjamaan. Hij is de do…
Sjamanisme en Soul RetrievalWat is sjamanisme? Uit het sjamanisme is een ritueel afkomstig dat bekend staat onder de naam 'Soul Retrieval'. Door dat…
Heldervoelendheid en Paranormaal vanuit Sjamanisme bezienHeldervoelendheid en Paranormaal vanuit Sjamanisme bezienSteeds meer mensen hebben spontaan de ervaring dat ze plotseling dingen weten die ze rationeel gezien niet kunnen verkla…
Sjamanisme  het eerste geheim genootschapSjamanisme het eerste geheim genootschapDe sjamaan uit vervlogen tijden was een bemiddelaar tussen de mens en de mythische wereld waarin hij leefde. Een mediato…

NatuurmeditatieNatuurmeditatieDe natuur vinden de meeste mensen mooi en als het even kan vertoeven velen in de natuur. Maar de natuur is en kan meer,…
Hoe leer je mediteren?Hoe leer je mediteren?Mediteren kan je leren, tenminste als je het wilt. Je moet er het nut van inzien en dan kan het je veel brengen. Waar he…
Bronnen en referenties
  • Mede gebaseerd op een interview met Stefan van Shuem Healing - http://www.shuemamsterdam.nl
Reacties

Anoniem, 30-10-2014
Hii, ik wil even zeggen. Dat ik als sjamaan ben geboren. Ik kan namelijk zoals elke sjamaan dat kan lotsturen en energie sturen. :3 Als je me niet gelooft. Dan is het jouw probleem. Sorry :3

Liefs

Anoniem Reactie infoteur, 02-03-2015
Het rondsturen van energie is niet per se iets dat alleen aan sjamanen is bedeeld. Uiteindelijk kan ieder mens energie rondsturen en richten. Of beter gezegd dat is wat we continu doen, het enige is dat dit voor de meeste mensen volledig onbewust gebeurt.

Als mens zijn we zelf de creator van ons leven en de grote uitdaging is om te ontdekken hoe dat creatieproces werkt en hoe we dan harmonie en tevredenheid kunnen creëren. Het sjamanisme kan in dat ontdekkingsproces zeker een toegevoegde waarde hebben.

Yvonne, 26-03-2013
Ik ben op zoek naar een zuivere Sjamaan die andere sjamanen op wil leiden in de buurt van de stad Groningen. Wie kan mij hierin adviseren? Reactie infoteur, 09-06-2014
Hallo Yvonne,

Ik krijg nu pas bericht dat je enige tijd geleden had gereageerd op mijn artikel over sjamanisme. Helaas kan ik je hierin niet echt van advies dienen. Het is natuurlijk ook de vraag wat je zoekt in het sjamanisme en wie daar bij past. Zelf ben ik twaalf jaar geleden bij Shuem Healing terecht gekomen en wat mij betreft was dat een schot in de roos. Vanuit die ervaring schrijf ik ook soms artikelen. En ook weet ik dat alle andere 'sjamanen' die ik zie mij niet aanspreken, maar gelukkig voor hen zijn er andere mensen die zich daar juist wel door aangetrokken voelen.

De verschillen zitten niet alleen in de uiterijke vertaling, maar vooral ook in hoeverre een 'sjamaan' gebruik kan maken van een dubbel bewustzijn en van daaruit de cliënt kan helpen om energie die gestagneerd is te transformeren.

Ik weet dat er in en rond Groningen diverse sjamanistische activteiten worden georganiseerd en voor zover ik ze ken door zeer sympathieke mensen. In hoeverre ze werkelijk die andere staat kunnen inzetten in hun werk, is mij niet bekend.

Vriendelijke groet,
Wabke

Wabke (2 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.