Natuurmeditatie

Natuurmeditatie De natuur vinden de meeste mensen mooi en als het even kan vertoeven velen in de natuur. Maar de natuur is en kan meer, alleen beseffen we ons dit niet altijd. De natuur leeft ook in de geest en dat gaat verder dan een herinnering aan boslucht, de wind op het water of de zon in de duinen. Als je de natuur meer wilt betrekken in je leven, de rust die er van uit gaat en de ruimte die het in het hoofd kan geven, kan je ook mediteren. De natuur vinden de meeste mensen mooi en als het even kan vertoeven velen in de natuur. Maar de natuur is en kan meer, alleen beseffen we ons dit niet altijd. De natuur leeft ook in de geest en dat gaat verder dan een herinnering aan boslucht, de wind op het water of de zon in de duinen. Als je de natuur meer wilt betrekken in je leven, de rust die er van uit gaat en de ruimte die het in het hoofd kan geven, kan je ook mediteren.

De natuur in…

Voor de een is letterlijk de natuur in de gemakkelijkste oplossing, want als je de natuur vlakbij hebt is er regelmatig in vertoeven eenvoudig. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd of het ontbreekt je aan tijd om regelmatig de natuur in te trekken (als deze niet naast de deur ligt). Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds zinvol kan zijn om de natuur tot je geest toe te laten. Natuurmeditatiemomenten kunnen een uitkomst bieden. Behalve dat goed mediteren ook rustgevend is, kan de natuur nog iets extra bieden en dat is ruimte … ruimte in je hoofd … ruimte in je leven.

Mediteren

Omgeving

Mediteren klinkt eenvoudig, immers je gaat op een kussentje zitten en je sluit je ogen. Maar dat is natuur geen meditatie. Er zijn verschillende soorten meditatie, maar meditatie vergt altijd energie als je er aan gaat beginnen. Immers, het begint met de juiste omgeving creëren en niet voor iedereen is dat even simpel. Uitgangspunten om goed te kunnen mediteren zijn:
  • Rustige omgeving zonder afleiding (geuren, kleuren, geluiden)
  • Gemakkelijk zittende kleding (bij voorkeur van stoffen die natuurlijk en ademend zijn)
  • Sfeerverhogers (gedempt licht, kaarsen, specifieke geuren)

Persoon

Als de juiste omgeving gecreëerd is, wat overigens een klein hokje mag zijn, maar ook een grote open ruimte of zelfs buiten … dan kan je een begin maken met de rust in je hoofd. De rust in je hoofd is er bij bijna niemand op commando en dat wil zeggen dat je je hoge gedachten voorbij moet laten drijven. Hoge gedachten zijn de dagelijkse dingen die in je hoofd zitten en die je los moet laten. Plaats ze in gedachten op iets wat voorbij komt en ook weer bij je vandaan gaat. Dit kunnen wolken zijn die overdrijven, maar kan ook een boemeltreintje zijn wat langs komt of een kind op een fietsje met een bolderkar. Geef het mee en laat het uit je zicht verdwijnen. Als alle hoge gedachten langzaam uit je gezichtsveld verdwenen zijn, komt er ruiste voor andere zaken. Bijvoorbeeld de natuurmeditatie.

De natuur in je meditatie

Bron: Derplani, PixabayBron: Derplani, Pixabay
Lopen op water
In onze dromen wil het menigeen nog wel eens lukken, maar in het echte leven kan de mens nu eenmaal niet over water lopen. Er is echter wel een dier die dit kan en het is werkelijk een wonder als je dit gadeslaat. Het is de in Midden- en Zuid Amerika levende Jezushagenis. Deze Jezushagenis kan met de achterpoten waar grote zwemvliezen aan zitten, over het water rennen en dit in een meditatie op te roepen roept ontzag, bewondering en een glimlach op. Je hart gaat open staan van deze beelden, je bent ontvankelijk voor nieuwe indrukken en krijgt nog een extra lading als je het in de natuur of langs een waterrand kunt doen.

Orde in de chaos

Dit meditatiemoment beleef je het beste door tijdens een heldere avond buiten te mediteren of in ieder geval waar je de heldere hemel goed kunt zien. Als je naar de sterren kijkt lijken al die sterren een grote chaos in de lucht, maar niets is minder waar als je de sterrenbeelden op gaat sporen, bijvoorbeeld stier. Ook in huis, met de ogen dicht, kan je de sterren oproeren en zoeken naar de sterrenbeelden. Volg de lijnen die je in gedachten van ster tot ster maakt, totdat je een sterrenbeeld hebt … of kijk of je een ander dier kunt maken door de sterrenhemel te bestuderen. Het geeft afleiding en vervolgens rust in een druk hoofd.

Bescherming

In je meditatie buiten in het donker lopen kan allerlei gevaren oproepen, maar dat voel je niet. Want je wordt “gedragen” door de donkerte van de nacht, alsof je op kussens loopt, de warmte van het grote kampvuur voelt als een warme beschermende jas en je hebt de ogen van een dier die in de nacht alles ziet. Er is geen reden voor gevaar met dat zicht, die warme mantel en de zachte kussens waar je op loopt. Loop zo even een tijdje en ervaar hoe prettig dit loopt en hoe je op deze manier op gaat in de natuur alsof je er hoort.

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
Hartslag van de natuur
Wil je de hartslag van de natuur kunnen voelen, is het goed deze oefening eerst een keer buiten te doen, deze letterlijk en figuurlijk te omarmen en dit op te slaan. Daarna staat dit moment in je geheugen gegrift en kan je het prima toepassen in een meditatie. Ga op je buik en met gespreide armen op een fris groen grasveld liggen. Het voelt veilig als je ervaart dat de aarde je lichaam als het ware draagt. Voel de natuur onder je en ervaar wat het met je doet. Sla vervolgens je armen om een grote oude boom en voel de sapstromen. Soms moet je er moeite voor doen en soms gaat het als vanzelf.
De ervaring die je bij deze handelingen opdoet, voelt als de hartslag van de natuur en is rustig en zeer regelmatig. Pas deze meditatie toe om lekker rustig te worden of gewoon omdat het zo goed voelt.

Genezend

Natuurmediatie kan ook genezend werken en daar kan je mee beginnen door in je meditatie in een zomerse weide te gaan zitten en alles om je heen goed in je op te nemen. De dieren die er kruipen, langslopen of over je hoofd vliegen, maar ook de planten en bloemen die je ziet en ruikt én de bomen die beschermend over je heen hangen. Neem ze een voor een in jezelf op en probeer de vibratie op te vangen, dit vergt wel wat tijd. Op het moment dat het je gelukt is kan je het ieder moment in je hoofd oproepen en werkt genezend bij hoofdpijn, maar ook als je stress hebt.

Tot slot

Mediteren vergt een stuk visualisatie en waar de een het zo op kan roepen, moet de ander het eerst ervaren hebben. De manier waarop je het toepast is eigenlijk minder belangrijk, het maakt de meditatie niet minder waardevol. Gebruik de natuur op verschillende manieren in je leven, het verrijkt … altijd.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leren mediterenLeren mediterenDoor meditatie leer je een ander deel van jezelf kennen. Er zijn eenvoudige technieken om te leren mediteren en het help…
Het nieuwe mediterenHet nieuwe mediterenHet nieuwe mediteren is eigenlijk helemaal geen nieuwe manier van mediteren. Mediteren is al eeuwenoud en in het Oosten…
Mediteren voor beginnersMediteren voor beginnersHet klinkt wellicht vreemd, want wanneer ben je een beginner? De een heeft van nature datgene wat maakt dat je relatief…
Innerlijke rust door meditatieInnerlijke rust door meditatieDe een mediteert regelmatig, de ander niet en weer iemand anders doet zo nu en dan een poging. Om het vervolgens misschi…

Wat is helderziendheid?De wetenschap heeft het moeilijk om helderziende gebeurtenissen te verklaren, en dat is juist de reden waarom verschille…
De waarde van sjamanisme voor de Westerse mensAls je een sjamaan vraagt of iedereen sjamaan kan worden is het antwoord steevast 'nee'. Tegelijkertijd vinden steeds me…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Derplani, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Hans, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.