Chakra’s, over evenwicht en gewicht
Chakra’s zit voor velen nog in het zogenaamde “vage hoekje”. Immers, als we de verschillende interpretaties van chakra’s lezen, die overigens in grote lijnen wel op hetzelfde gebaseerd zijn, is het nog steeds niet echt tastbaar. Maar ja, de mens wil nu eenmaal bewijs en als iets niet tastbaar is, dan moet je het maar aannemen (of niet). Maar als die aanname nu gaat leiden naar iets wat zeer gewenst is, maakt het dan nog wat uit? Reden dus, om toch eens wat nadrukkelijker te kijken naar de chakra’s.
Wat zijn chakra’s?
Chakra wil in het Sanskriet zeggen “wiel”. Het zijn energiecentra, een zevental, welke zich in ons lichaam bevinden. De voorkant is een soort wiel en de achterkant kent de tegenhanger van het wiel. Ze maken als het ware draaiende bewegingen, zenden en ontvangen energie in het betreffende gebied, communiceren met elkaar en bevinden zich tussen het hoofd en de stuit. Ze liggen op een lijn, in het verlengde van de ruggengraat en het energiekanaal noemen we Sushumma.
Op onderstaande foto staan de verschillende chakra’s op de juiste plaats. Onderstaand de officiële namen en hun “functie”;
- 1 Muladhara; de wortel of stuitchakra handelt vanuit veiligheid. Is fysiek en materieel. (kleur: rood)
- 2 Svadisthana; deze chakra handelt vanuit genot, seksualiteit, begeerte, emotie. Primair. (kleur: oranje)
- 3 Manipura; daadkracht is wat hoort bij deze chakra, de wil, de macht en vooral ook energie. (kleur: geel)
- 4 Anahata; ter hoogte van het hart kan het niet anders dan liefde en relatie zijn. (kleur: groen)
- 5 Vishuddha; deze chakra wordt gekenmerkt door onthechting, maar ook creativiteit en natuurlijk communicatie. (kleur: blauw)
- 6 Ajna; als je ter hoogte van de hersenen zit kan inzicht niet ontbreken. Maar ook je intuïtie speelt een rol. (kleur: indigo)
- 7 Sahasrara; tevredenheid is wat het zevende chakra kenmerkt. Het is een soort sluitstuk waar eenheid en alomvattende kennis heerst. (kleur: paars …. en soms wordt deze ook als wit omschreven)
Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay Wat doen chakra’s en kan je ze stimuleren?
Alle eerdergenoemde aspecten samen maakt dat de mens in
evenwicht is en dat is dan ook meteen de functie van de verschillende chakra’s. Een onderdeel in het lichaam wat disfunctioneert, kan betekenen dat de betreffende chakra geblokkeerd is.
Meditatie
Soms weet je het (nog) niet, maar kan je er al achter komen door meditatie. Zorg dat je in een rustige omgeving bent, een omgeving waar je je goed kunt concentreren en geen afleiding in wat voor vorm dan ook is. Neem een open rechte houding aan, dat wil zeggen rechte rug en de benen in een soort kleermakerszit, dit opent het bekken. Op de grond kan niet iedereen prettig in een dergelijke houding zitten, maar een speciaal meditatiekussen kan helpen. Zorg in ieder geval dat je ontspannen zit en focus je op de chakra’s.
Ga ze nu een voor een af van beneden naar boven, haal ze als het ware al bewegende uit het lichaam en stapel ze op voor je. Maak ze schoon, desnoods in gedachten met een tuinslang. Laat alles goed doorspoelen en plaats de draaiende chakra’s terug in het lichaam. Gedurende dit proces goed door blijven ademen. Het visualisatieproces is belangrijk, maar na een dergelijk meditatiemoment kan je je verfrist voelen. Dit is een normaal verschijnsel.
Vind je dit maar moeilijk of vaag, je kunt altijd naar een professional gaan die je kan begeleiden in dit proces. Het mooie is … je moet het wel serieus oppakken, maar je hoeft er niet in te geloven. Verder kan je ook fysiek aan de slag gaan met yoga. De verschillende houdingen stimuleren de verschillende chakra’s.
Hoe zet je chakra’s nog meer in?
Een ander aspect, en minder bekend, is de rol van je
gewicht, als belangrijke deel van je mens zijn. Je valt er niet -zoals zoveel wondermiddelen - direct van af, maar het zet wel de toon. Immers, een lichaam in evenwicht zorgt voor ook voor het gewicht. Als alles in evenwicht is, eet je namelijk goed en datgene wat je nodig hebt om gezond te leven. Als ergens dus het evenwicht weg is, kan bijvoorbeeld overgewicht het resultaat zijn (of worden).
Als we de verschillende chakra’s weer beet pakken, hangen er per chakra een aantal praktische zaken aan vast die je toe kunt passen c.q. naar kunt leven, te weten:
- 1 Muladhara; beweeg voldoende, eet regelmatig (qua tijd en hoeveelheid).
- 2 Svadisthana; eet kleine porties, maar wel met aandacht (wissel lekker af) en plezier. Geniet er van.
- 3 Manipura; plan in grote lijnen hetgeen je per dag eet (in ieder geval de variantie voor de vitamines).
- 4 Anahata; geef en neem in verhouding, compenseer niet (denk aan zoetigheid) en geef ieder zijn/haar ruimte (in eten, in leren etc.).
- 5 Vishuddha; zoek iedere dag een moment van bezinning en wees eerlijk in alles (dus ook eten) in wat je doet, wat je niet doet etc. en laat afvalstoffen zoveel als mogelijk je lichaam snel verlaten (cafeïne, geprepareerd eten, drugs) … of beter nog probeer ze te beperken of vermijden.
- 6 Ajna; zorg dat je overzicht houdt over wat je binnen krijgt, denk er goed over na, corrigeer desgewenst en ben gelukkig met hetgeen je doet om gezond te leven. Blijf weg van zogenaamde ideaalbeelden.
- 7 Sahasrara; ben tevreden met hetgeen je hebt, geniet van alles en zorg altijd voor een goede ademhaling.
Al deze aspecten samen maken een gezond eetpatroon en hoewel dit niets nieuws is, is het wel het totaalplaatje waar je, met chakra’s in balans, mee kunt leven naar volle tevredenheid. Wijkt er iets af, probeer het dan te corrigeren, maar zoek geen excuses.
Tot slot
Geloven in chakra’s of niet, er worden mooie resultaten mee geboekt. Het feit dat je niet wil accepteren dat er mogelijk meer is dan wat het oog ziet, zegt ook iets over je. Geen oordeel, slechts een constatering.