Contact met overledene: kan het echt of is het nep?

Kan je in contact komen met een overledene? Voor veel mensen een vraag die eens actueel wordt. Hoe weet je nu zeker of dat wel of niet kan. Er zijn veel televisie programma's en situaties, waar het er op lijkt dat het wel mogelijke is. Of is daar wat anders aan de hand? Hoe moet je hier nu tegenaan kijken? We kennen allemaal de programma's op televisie waarin een medium of paragnost namens nabestaanden contact zoekt met een overleden geliefde, familielid of vriend. Veelal om nog een teken of boodschap over te brengen. Het spreekt veel mensen erg aan. Het idee dat er meer is tussen hemel en aarde. En dat er iets is na dit leven. En vooral na het verliezen van een dierbare, spreekt het mensen aan om toch nog een keer contact te hebben.

Wat moeten we van dit alles denken? De meningen en ideeën lopen erg uiteen. Is het allemaal oplichterij, misleiding en sensatie zoeken? Of is het misschien echt mogelijk om over de grenzen van de dood in contact te komen met onze geliefden?

"Dood is dood"

Contact met overledenen is volgens velen niet mogelijk. De meeste mensen denken dat wanneer iemand eenmaal overleden is, het niet meer mogelijk is contact te hebben. Sommige mensen zeggen dat de persoon simpelweg niet meer bestaat. Met het lichaam is ook de ziel gestorven en daarmee houdt alles op. Dit zijn mensen met een veelal materialistische levenshouding. Alles wat niet tastbaar is bestaat niet. Een levensvisie die tegenwoordig erg populair lijkt te zijn. Maar toch is deze groep niet het grootst.

Of toch niet?

Zo is de groep mensen die denken dat er meer is tussen hemel en aarde groter. Dat wil niet zeggen dat al die mensen er hetzelfde over denken. Deze mensen denken misschien allemaal wel dat er iets is na de dood, maar wat precies loopt erg uiteen. Volgens de meeste geloven houdt het leven en de ziel niet op te bestaan, wanneer iemand in zijn aardse leven komt te overlijden. Maar dat betekent nog niet dat die ziel of geest nog in deze wereld kan blijven. En dus ook niet dat je er contact mee kunt maken.

Wel contact mogelijk?

In de laatste plaats zijn er dan de mensen die wel denken dat er contact met overleden familieleden, geliefden of vrienden mogelijk is. Soms omdat ze het zelf denken te hebben ervaren, of omdat ze anderen in hun omgeving kennen die van dergelijke ervaringen hebben. Of omdat ze simpelweg overtuigd zijn dat het moet kunnen. Het lichaam is misschien wel afgedaan, maar de ziel moet nog ergens zijn. En waarom zou daar geen contact mee mogelijk zijn.

Persoonlijk mening

Tot welke groep jijzelf behoort, is natuurlijk een persoonlijke kwestie. Maar zo gemakkelijk is het voor de meeste mensen niet. Grote kans dat je het eigenlijk niet echt weet. Misschien kan het wel, misschien ook wel niet. Hoe kun je er zeker van zijn? Sommige verhalen die je hoort, lijken in ieder geval erg overtuigend. Mensen die een berichtje doorkrijgen via een medium, met daarin persoonlijke informatie. Soms zelfs zaken die geen ander mens zou kunnen weten.

Het antwoord op de vraag of dergelijk contact mogelijk is of niet is ja of nee. Zo eenvoudig is het. Het kan wel of het kan niet. Om met zekerheid één van die twee antwoorden te geven is echter niet zo eenvoudig.

Wat als het wel kan?

Stel dat het wel mogelijk is contact te krijgen met onze overleden dierbaren. Wat betekent dat dan? Moeten we dan proberen contact te zoeken? Dat lijkt voor de hand te liggen. Maar wat moeten we dan vervolgens doen? Op de televisie zien we dit soort taferelen weleens voorbij komen. Mensen die nog een vraag willen stellen aan iemand die er niet meer is. Maar de vraag is, of dit ook echt iets goeds oplevert.

Iemand moeten verliezen is altijd moeilijk. De rouwperiode is zwaar en kan soms erg lang duren. Sommige mensen zitten mogelijk met een specifieke vraag of behoefte waarin contact met de overledene zou kunnen helpen. Maar meestal is het een kwestie van leren accepteren en er vrede mee hebben. Dat is kan ontzettend moeilijk zijn. Maar helpt contact met de overledene ook echt bij het weer oppakken van je leven?

Of is het toch onmogelijk?

De andere mogelijkheid is dat er geen contact mogelijk is. Wanneer je dan wel contact probeert te zoeken, is dat een op voorhand verloren zaak. Maar je kunt er desondanks veel tijd insteken. Het zal dan een weg zijn met vele teleurstellingen en valse hoop. Uiteindelijk betekent het dat je nog langer bezig bent met het verlies. Het kost nog veel meer tijd, voordat je je eigen leven weer oppakt. Voor sommige mensen kan het hun leven zelfs gaan beheersen. Je zou kunnen zeggen dat er dan niet een leven maar twee levens verloren zijn gegaan.

En al die gevallen op televisie dan?

De beelden die we op televisie zien van een medium die contact zoekt met overledenen namens nabestaanden zijn soms erg indrukwekkend. Als er geen contact mogelijk is, wat is er hier dan aan de hand?

De eerste mogelijke verklaring is dat er een show opgevoerd wordt. Dat er sprake is van misleiding. Er zijn verschillende films waarin dergelijke zaken ook gebeuren en waar je op een gegeven moment krijgt te zien hoe dergelijke oplichters te werk gaan. Ze staan bijvoorbeeld continue in verbinding met een team achter de schermen die hen van alles door kunnen gegeven. Bijvoorbeeld informatie over de mensen in de zaal, of de persoon waar het op dat moment om draait. Tegenwoordig is het mogelijk snel allemaal persoonlijke informatie van mensen bij elkaar te zoeken.

Niet zelden wordt er al allerlei informatie van de mensen in de zaal bij elkaar gezocht dat tijdens de show gebruikt kan worden. Een andere truc die oplichters gebruiken is het aflezen van de mensen waar ze mee spreken. Ze zijn ontzettend goed in het lezen van lichaamstaal. Door een beetje te vissen en vaag te blijven, lezen de reactie van de mensen en gebruiken dat om verder te gaan. Daarbij is het ook belangrijk niet te vergeten dat de meeste mensen in de zaal daar met een reden zitten en open staan voor datgene dat zich in de zaal afspeelt.

Geen oplichters, maar toch misleidend

Een andere mogelijke verklaring is dat het medium volstrekt oprecht te werk gaat. Hij of zij is ervan overtuigd dat er daadwerkelijk contact is met de overledene. Maar in werkelijkheid is dat helemaal niet zo. Eén mogelijkheid is dat het medium helemaal geen contact heeft, maar dat alles zich in zijn hoofd afspeelt. Sommige mensen zouden dat een psychische stoornis noemen. Maar in een situatie waarin het medium met informatie en details op de proppen komt, die wel kloppen, maar niet algemeen bekend zijn, lijkt het wat te simpel om te stellen dat het medium in kwestie geestelijk niet in orde is.

Een tweede optie is het idee dat het medium wel in contact staat met iets anders. Maar dat het niet om de overleden personen gaat, waarvan het medium denkt mee te communiceren. Wat dat precies is, is natuurlijk moeilijk te zeggen. Maar als je overweegt dat contact mogelijk is met overleden mensen, dan lijkt het niet zo vergezocht te veronderstellen dat er ook nog andere krachten in het spel kunnen zijn. Hoe zou een medium het verschil daartussen kunnen zien? Hij of zij voelt een contact en krijgt iets door. Wie zegt dat dat iets daadwerkelijk van die overledene komt. Misschien is het wel afkomstig van een heel andere kracht entiteit of geest.

Conclusie

Het blijft een moeilijk onderwerp. Vooral doordat het over zulke gevoelige zaken gaat. De vraag is echter of je er verstandig aan doet in deze hoek op zoek te gaan naar antwoorden. Er is een grote kans dat je niet vindt wat je zoekt. In tegenstelling: er is een kans op misleiding en teleurstelling. En daarbij de kans dat jij en je verdriet ook nog eens entertainment zijn en geld oplevert voor anderen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paranormaal begaafd of oplichterij?Paranormaal begaafd of oplichterij?Iemand die paranormaal begaafd is, zou bovennatuurlijke verschijnselen waarnemen die niet wetenschappelijk verklaard kun…
Wat doet een medium?Char, Robert van den Broeke, Jomanda... slechts een kleine greep uit het enorme aanbod van mensen die zich een medium no…
Met geesten communicerenMet geesten communicerenEr zijn vele manieren om met geesten te communiceren. Veel mensen gaan ze proberen op te roepen en kunnen later stemmetj…
Zelf een seance houdenBen je zelf ook geïnteresseerd in het spiritisme, en zou je zelf ook eens een seance willen houden? De aanrader is om he…

Betekenis van dromen over je exBetekenis van dromen over je exDromen hebben een betekenis. Het is niet ongewoon om een droom over je ex-vriend(in) te hebben. Meestal dromen personen…
Yogahoudingen  virabhadrasana II (held of krijger)Yogahoudingen virabhadrasana II (held of krijger)Deze staande yogahouding is afgeleid van virabhadrasana I en maakt deel uit van een reeks van drie houdingen. Virabhadra…
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.