Betekenis van dromen over je ex

Betekenis van dromen over je ex Dromen hebben een betekenis. Het is niet ongewoon om een droom over je ex-vriend(in) te hebben. Meestal dromen personen dat ze zoenen met hun ex. Ook zien veel mensen in hun droom dat hun ex een nieuwe geliefde heeft. Wat betekenen deze dromen? 'Waarom droom ik over mijn ex?' is een vraag die veel mensen zich weleens hebben afgevraagd. Een droom over een ex hoeft niet per se te betekenen dat je hem of haar mist. Een dergelijke droom kan een hele andere betekenis hebben. Misschien mis je niet je ex, maar mis je het hebben van liefde en intimiteit. Echter, ook mensen die een nieuwe relatie hebben, dromen soms over hun oude relatie.

Voor een juiste interpretatie van een droom is het eigenlijk van belang om je gehele droom te bespreken. Alle elementen in een droom staan namelijk symbool voor iets. Een taart staat bijvoorbeeld symbool voor een beloning. Een naaktslak staat symbool voor overgevoeligheid. Wat als je in je droom samen met je ex een taart eet, terwijl er een naaktslak langs kruipt!?

Daarnaast is ook je persoonlijkheid belangrijk in droomanalyses. Een droomanalyst zou je bijvoorbeeld kunnen vragen naar je leeftijd, je werk, je huidige relatie en het karakter van je ex. Er wordt daarom ook wel gesteld dat jijzelf je dromen het best kunt interpreteren. Toch kunnen er volgens droomexperts wel algemene dingen gezegd worden over de dromen. Deze algemene punten worden hieronder besproken.

Alfabetische lijst van dromen over een ex


Dood

De dood staat symbool voor vernieuwing en voor het afsluiten van een periode. Als je ex overlijdt in je droom betekent dit dat je bereid bent om deze relatie helemaal achter je te laten. Zowel positieve gevoelens als negatieve gevoelens die je voor je ex voelt, zijn als het ware dood.

Familie

Zie je de moeder, vader of beste vriend van je ex in je droom? Dan wijst dit op onopgeloste zaken met je ex. Eigenlijk wil je je ex benaderen, maar je durft dit niet goed.

Jeugdliefde

Als je droomt over een ex uit je jongere jaren, betekent dit dat je meer vrijheid en spanning wilt in je liefdesrelaties. Je droom neemt je terug naar tijden waarin je minder verantwoordelijkheden en meer spontaniteit ervoer. Dit mis je in je huidige relatie. Je wilt dus niet je jeugdliefde terug! Nee, je wilt de gevoelens terug die deze jeugdliefde bij jou opwekte: levendigheid, opwinding, etc.

Knuffelen

Knuffelen/omhelzen staat symbool voor tederheid en liefde. Als je droomt dat je knuffelt met je ex betekent dit dat je klaar bent voor een nieuwe stap. Het laat je bereidwilligheid tot het accepteren van positieve eigenschappen van je ex zien. Mogelijkerwijs probeerde je de leuke kanten van je ex te vergeten nadat jullie uit elkaar gingen.

Massage

Een massage staat symbool voor koestering. Als je droomt dat je een massage van je ex krijgt, betekent dit dat je je niet volledig kunt ontspannen. Je hebt een muur om je heen gebouwd. Je moet mensen opnieuw proberen te vertrouwen. Ook betekent deze droom dat je sensuele stimulatie mist in je leven.
Als je droomt dat jij je ex een massage geeft, betekent dit dat je veel liefde te geven hebt. Je ex is echter niet degene die je jouw liefde zult geven. Je wacht nog op de juiste persoon.

Missen

Als je droomt dat je ex jou mist, betekent dit dat jij bepaalde aspecten van deze relatie mist. Een gebeurtenis in je dagelijks leven heeft je waarschijnlijk laten denken aan deze relatie.

Nieuwe vriend(in)

Als je droomt dat je ex een nieuwe vriend of vriendin heeft, spiegelt dit jouw onzekerheid. Op de een of andere manier maakt je ex nog deel uit van je leven. Je bent onzeker over de mogelijkheid dat je ex een ander vindt. Tegelijkertijd kan dit moment ook een keerpunt betekenen voor jou. Misschien is het niet je ex, maar jij die behoefte heeft aan een nieuwe partner.

Ontvoering

Een ontvoering staat symbool voor controle. Als je droomt dat je ex je ontvoert, betekent dit dat je ex (emotionele) controle over je leven heeft. Vermoedelijk ben je je ervan bewust dat je ex nog steeds wat voor je voelt.

Ruzie

Als je in je droom ruziemaakt met je ex kan dit een waarschuwend signaal zijn. Vermoedelijk gaat het niet perfect in je huidige relatie. Deze droom waarschuwt je. Ruzies kunnen namelijk enorme schade toebrengen aan een relatie. Als je ex je kwetst in je droom, betekent dit dat je verder moet gaan met je leven. Je moet niet meer zoveel aan je ex denken.

Seks

Veel mensen dromen over seks met hun ex. Vooral personen die op het punt staan te trouwen of die een monotone relatie hebben, dromen hierover. Maar ook mensen die net een nieuwe relatie begonnen zijn, ervaren deze dromen. Heb je een relatie waar de seks even wat minder is? Dan herinnert deze droom je aan de oude jij, de jij die barst van passie.
Bevind je je in een situatie of relatie waar er iets nieuws gaat gebeuren? Of is het een prille relatie? Mogelijkerwijs staat deze droom dan symbool voor jouw nervositeit. Je vindt het spannend om je bloot te stellen. Toch zal het je lukken, aangezien je je ook blootstelt in je droom!

Terug bij je ex

Als je droomt dat je opnieuw een relatie hebt met je ex betekent dit dat je liefde mist. Je wil dat iemand naar je smacht. Je ex herinnert je aan tijden dat je geliefd werd. Het is ook mogelijk dat je je ex echt terug wilt.

Trouwen

Als je droomt dat je ten huwelijk wordt gevraagd door je ex staat dit symbool voor volledigheid. Tijdens jullie relatie voelde je je compleet. Deze droom betekent niet per se dat je opnieuw een relatie met je ex wilt. Wel betekent het dat je klaar bent voor een serieuze relatie waarin je je weer compleet wilt voelen.

Dromen dat je met je ex trouwt, betekent dat je huidige vriend(in) in bepaalde aspecten op je ex lijkt. Dit zou er op kunnen duiden dat je dezelfde relatieproblemen weer zult meemaken. Wel is het mogelijk dat je van je fouten hebt geleerd.

Als je droomt dat je ex met een ander trouwt, staat dit symbool voor een nieuw begin. Waarschijnlijk heb je het verloop van jullie relatie geaccepteerd.

Ziekte

Een ziekte staat symbool voor het onvermogen om om te gaan met een bepaalde situatie. Waarschijnlijk kost iets waar je op dit moment mee bezig bent je veel energie. Wanneer je droomt dat je ex ziek is, vertelt je onbewuste je dat je antwoord zoekt op bepaalde vragen. Je vraagt je dingen af over jullie verleden .Als je droomt dat je ex uit het ziekenhuis ontslagen is, betekent dit dat je over je ex heen bent.

Zoenen

Als je droomt dat je met je ex zoent, staat deze zoen symbool voor vrede. Deze kus geeft aan dat er vredigheid en verzoening hoort te komen. Dit betekent niet dat je opnieuw een relatie moet beginnen met je ex. Wel indiceert het dat het tijd is dat je ook over de positieve kwaliteiten van je ex nadenkt.

Zwangerschap

Dromen dat je ex-vriendin zwanger is of dat jij zwanger bent van je ex, is een weerspiegeling van je stemming. Het staat symbool voor een aspect van je ontwikkeling. Je bent in een fase waar niet alles gaat zoals je wilt. Je bent daarom klaar voor een nieuwe start. Je leven zal een nieuwe wending krijgen. Je krijgt bijv. een nieuwe relatie of een nieuwe baan.

Ben je een man? Afhankelijk van wie je ex zwanger is, kan deze droom verder verklaard worden. Als ze jouw kindje draagt, betekent dit dat je haar onbewust terug wilt. Als ze zwanger is van een andere man betekent dit dat je hebt geaccepteerd dat de relatie helemaal voorbij is.
Ben je een vrouw? Dan staat deze zwangerschap voor de persoonlijke groei die je sinds jullie relatieverbreking hebt doorgemaakt.
© 2014 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…

Yogahoudingen  virabhadrasana III (krijger)Yogahoudingen virabhadrasana III (krijger)Virabhadrasana I en II bereiden u voor op deze moeilijke yogahouding, het 'sluitstuk' van drie bij elkaar horende asana'…
Contact met overledene: kan het echt of is het nep?Kan je in contact komen met een overledene? Voor veel mensen een vraag die eens actueel wordt. Hoe weet je nu zeker of d…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.wicci.nl
  • www.dreammoods.com
  • www.grotebeer.net
Dezy (106 artikelen)
Laatste update: 23-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.