Yogahoudingen – vrksasana (boomhouding)

Yogahoudingen – vrksasana (boomhouding) De correcte uitvoering van deze yogahouding vereist stabiliteit en evenwichtsgevoel. Er is een hoge concentratiegraad voor nodig om standvastig in deze houding te blijven. Het kan van hulp zijn om de blik gericht te houden op een voorwerp dat zich voor u op enige afstand bevindt. Of staar naar een denkbeeldig vast punt in de verte, bijvoorbeeld in de natuur. Vrksasana is een klassieke yogahouding, vermeld in de Gheranda-samhita als één van de 32 beste asana's. Deze voortreffelijke oefening om de lichaamshouding te verbeteren kent tal van andere gezondheidsvoordelen. Mensen met rugklachten als gevolg van vermoeidheid kunnen veel baat hebben bij vrksasana.

Inhoud


Oorsprong van vrksasana (boomhouding)

Het Sanskriet-woord 'vrksa' betekent 'boom'. Asana wil zeggen '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). Vrksasana is een klassieke yogahouding uit de hatha-yoga. Net als tadasana (berghouding) betreft het een oefening om de lichaamshouding te verbeteren.

Mentaal evenwicht
Het beheersen van vrksasana kan in het begin moeilijk zijn. Het fysieke evenwicht dat van u gevergd wordt op het moment dat u deze asana uitvoert, zegt veel over in hoeverre u op dat ogenblik niet alleen fysiek maar ook mentaal evenwichtig bent. Noem het een soort controlemiddel.

Vrksasana (boomhouding) / Bron: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Vrksasana (boomhouding) / Bron: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Techniek

Voor veel beginners is het moeilijk om op één been het evenwicht te bewaren. Met de rug tegen de muur staan, kan dan uitkomst bieden.
  1. Begin in tadasana (berghouding).
  2. Buig de rechterknie, pak het onderbeen met de rechterhand vast en plaats de voet tegen de binnenkant van het linkerdijbeen. Plaats de voetzool stevig tegen het been, de tenen vlak boven de knie. Houd de linkerknie recht.
  3. Leg de handen – zodra u op een been kunt staan zonder het evenwicht te verliezen – tegen elkaar in namasté. Strek de armen verticaal boven het hoofd en adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling. Probeer de schouders zo laag mogelijk te houden.
  4. Blijf enkele seconden tot een halve minuut in vrksasana, afhankelijk van de mate waarin u het evenwicht kunt bewaren. Richt uw blik op een vast punt in de verte.
  5. Kom in omgekeerde volgorde terug in tadasana (berghouding) en herhaal deze yogahouding links.
  6. Ontspan u daarna in tadasana (berghouding).
  7. Rust eventueel grondig uit in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Bij deze yogahouding draait alles om balans. Probeer te voorkomen dat u voortdurend denkt aan het bewaren van dat delicate evenwicht. Zodra uw geest in dat opzicht gepreoccupeerd is, zult u namelijk eerder vallen. Iedereen kent dat gevoel, vergelijkbaar met vlak bij een afgrond staan. Staar naar een vast punt dat zich op enige afstand bevindt. Druk de voet stevig tegen het dijbeen om te voorkomen dat de voet naar beneden glijdt. De voet van het staande been bevindt zich plat op de vloer, zoals in tadasana (berghouding).

Voordelen

Vrksasana versterkt de beenspieren, de enkels en kuiten. Het is bovendien een uitstekende oefening voor het verkrijgen van fysieke en mentale balans. Bij de volgende kwalen en aandoeningen is het beter eerst medisch advies te vragen voordat u aan vrksasana begint:

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidseffecten van vrksasana (boomhouding)

Het effect op de gezondheid heeft vooral betrekking op het vinden van de fysieke en mentale balans die nodig is in het dagelijks leven. Ook de Gheranda-samhita, het eeuwenoude klassieke leerboek over hatha-yoga, vermeldt deze houding in de opsomming van 32 beste yogahoudingen.

Therapie

Volgens de yoga-handboeken heeft vrksasana een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
  • Slecht evenwichtsgevoel, ook mentale instabiliteit.
  • Ischias.
  • Slechte lichaamshouding.
  • Rugklachten (vermoeide rugspieren).
  • Stress.

Lees verder

© 2014 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – adho mukha vrksasana (handstand)Yogahoudingen – adho mukha vrksasana (handstand)Adho mukha vrksasana (handstand) is een zeer uitdagende yogaoefening voor gevorderden. Bij de aanblik ervan besluiten ve…
Yogahoudingen – garudasana (adelaarshouding)Yogahoudingen – garudasana (adelaarshouding)In garudasasa (adelaarshouding) zijn de armen en benen verstrengeld als klimop om een stok. De yogahouding is een ode aa…
Iyengar Yoga - de yoga van de hulpmiddelenIyengar yoga is ontwikkeld door B.K.S. Iyengar en wordt gekarakteriseerd door veel aandacht aan detail, een correcte lic…
Yogahoudingen – eka pada rajakapotasana IYogahoudingen – eka pada rajakapotasana IVoor mensen met stramme heupen kan eka pada rajakapotasana I uitkomst bieden. Ook sporters hebben er baat bij als gedege…

5 krachtige meditatietechniekenSoms word je gek van je gedachten. Je wilt eigenlijk rust in je hoofd en in je leven. Je hebt al iets gehoord over medit…
10 tekenen van spiritueel ontwakenJe zit anno 2014 in het Aquariustijdperk. Je voelt dat er allemaal veranderingen gaande zijn, zowel in de wereld als in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, London
  • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, J. Fink Verlag, Stuttgart
  • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd.
  • Afbeelding bron 1: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 09-12-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.