Een retraite voor belangrijke momenten in het leven

Een retraite voor belangrijke momenten in het leven Een hectische maatschappij eist haar tol. Natuurlijk zijn er ook mensen die zonder kleerscheuren door het leven komen, maar voor velen geldt dat de rekening – op wat voor manier dan ook – toch betaald moet worden. Natuurlijk kan je je je ook plots gaan beseffen dat je jezelf onrustig voelt en een andere weg denkt in te moeten slaan. Of een heftige gebeurtenis maakt dat je jezelf allerlei vragen gaat stellen, die je (nog) niet kunt beantwoorden. Een moment van bezinning in de vorm van een retraite houden, kan dan uitkomst bieden. Hoe gaat dit in zijn werk?

Levenspauze inlassen

Strikt genomen is het goed om met enige regelmaat de drukte te laten voor wat het is en een moment van diepe ontspanning op te zoeken. Menigeen probeert dit in het weekend, maar in de meeste gezinnen is er dan weer een ander soort drukte. Het gevolg is niet zelden dat we dan maar door gaan en de vakantie als broodnodige rust op willen souperen. Echter, ook hiervoor geldt dat dit vaak net even anders loopt. Immers, vakanties worden toch vaak met familie of vrienden doorgebracht en iedereen heeft daar zoal wat te wensen.

Een pauze in je leven inlassen kan ook zijn, omdat je denkt dat dingen anders kunnen en moeten. Maar het kan ook zijn dat je een leegte voelt of je realiseert je dat het leven een aaneenschakeling van dagelijkse dingen is en je denkt het anders te willen. Zo’n ‘levenspauze’ zit meestal tussen het 35ste en 50ste levensjaar.

Tenslotte kan een pauze inlassen ook goed zijn na een heftige gebeurtenis. Je beseft je door die heftige gebeurtenis rond de dood van een dierbare plots dat het leven vergankelijk is of dat een baan ook maar een baan is bij het verlies van een baan. Het besef dat dergelijke momenten niet genegerd moeten worden is er wel, maar hoe geef je er invulling aan?

Bron: Marybettiniblank, PixabayBron: Marybettiniblank, Pixabay

Met een retraite je leven een andere draai geven

Om te weten wat een retraite voor je kan betekenen, is het goed eerst te weten wat een retraite feitelijk is. Wikipedia legt het duidelijk uit: “Een retraite is een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. Een daarvoor geschikte omgeving kan een klooster of een speciaal daarvoor opgericht retraitecentrum zijn.” en verder “Retraite is afzondering van de wereld, eenzaamheid, een rustplaats en toevluchtsoord.”

Als je slechts een dagje uit wilt rusten, dan zijn er talloze mogelijkheden. Echter, als je vermoeidheid meer lijkt op een geestelijk chronische vermoeidheid of je zit in een levensfase dat je denkt iets te ‘moeten’. Moeten veranderen, moeten doorzien, moeten bevestigen … maar je dus ook niet weet wat je exact denkt te moeten veranderen, dan is een retraitemoment er een die in populariteit wint. Het oubollige karakter is al lang weggepoetst. De spirituele man of vrouw bouwt op een eigen stukje grond een centrum waar mensen in alle rust een retraite kunnen houden of je duikt onder in de serene rust van het oude klooster. Dat laatste zie je steeds meer en dit geeft oude kloosters, die nagenoeg leeg staan, weer een heel nieuwe bestemming.

Een moment voor jezelf

Inspiratie

Een retraite, zeker in een oud klooster, gaat meestal gepaard met regels over stilte. Zoiets kan oplopen tot wel drie dagen in volledige stilte. Behalve een groet van een broeder, is er verder niets en word je in alle eenvoud – want zo zijn kloosters over het algemeen ingericht – teruggeworpen op jezelf. De veelal broeders regelen alles om je retraite heen en soms zijn er ook meditatiemomenten. Meditaties die bij voorkeur de dag openen en sluiten.

Om uit te rusten of nieuwe ideeën op te doen voor de belangrijke aspecten van het leven, is op jezelf teruggeworpen worden op zich niet vreemd. Het helpt wel om dit in een inspiratievolle omgeving te doen. Kloosters zijn vaak oud en karakteristiek en soms hebben ze onverwachte aspecten. Is het niet het geheime deurtje dan wellicht de kapel of het gegeven dat hier al vele honderden jaren mensen voor je gelopen hebben, veelal biddend. Verder hebben kloosters niet zelden mooie kloostertuinen, ingesloten in het klooster of liggen de kloosters landelijk en kan je er in de omgeving heerlijke wandelingen maken.

“It feels good to be lost in the rigt direction.” Mindfulrebel.

Bron: Jan Nijman, PixabayBron: Jan Nijman, Pixabay
Zintuigen inzetten
Om die rust ‘binnen te laten’ zal je even moet acclimatiseren. Een overbruggingsmoment van de hectiek van alledag naar de immense stilte. Om het proces te bespoedigen is het goed je zintuigen ‘open te zetten’ en alert te zijn op details. Details in wat je ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt. Je zult snel merken dat het je, als je dit proces bewust inzet, kan ontroeren en voeden.

Raak vooral zaken ook aan, wat niet altijd gebruikelijk is in de westerse cultuur. Leun tegen de oude eik in een kloostertuin, want ze kunnen je ‘voeden’ en je voelt de energie bijna stromen. Ligt er een veld in de omgeving, zet je reuk orgaan dan een verder open en destilleer de verschillende geuren die je tegemoet komen. En als je dan toch door dat veld loopt, bekijk dan eens het leven dicht bij de grond. Een torretje dat rondloopt op zoek naar eten, wat mieren die druk aan het werk zijn of vliegjes die bezig zijn een kadaver op te ruimen.

Schrijven

Sommige mensen zijn echte schrijvers en andere helemaal niet. Echter, behalve dat schijven je geest tot rust kan brengen, is het soms ook goed je pennenstreken na verloop van tijd eens terug te lezen. Het kan je, op een willekeurig moment, inspiratie geven. Zeker als je er helemaal niet bewust mee bezig bent, kan je geest door je eigen woorden geïnspireerd raken.

Mediteren of workshops

Meditatiemoment zijn vaak gekoppeld aan retraites. Dit kan alleen of met een groep. Het is maar net waar je je prettig bij voelt. De ochtendmeditatie kan je helpen alles ‘open’ te zetten om zo de dag goed te beginnen en een avondmeditatie kan je helpen te relativeren wat er zich die dag heeft afgespeeld.

Soms worden er ook workshops gehouden en dat is geheel afhankelijk van de organisatie. Het varieert van hoe los te laten tot fysiek iets gaan maken. Voor veel mensen geldt dat ze iets dergelijks de eerste dagen nog wel willen ondernemen, maar zich uiteindelijk toch steeds meer terugtrekken en met zichzelf aan de slag gaan.

Bron: Nursestoner, PixabayBron: Nursestoner, Pixabay
Relativeren
Op het moment dat je alles los kunt laten en beseft dat je even niks hoeft te doen, kan je van de zijlijn gemakkelijker naar je eigen levensproces kijken. Je beseffen hoe ridicuul sommige aspecten zijn of dat je geleefd wordt door de drukte van de dag. Je kunt van alles constateren langs de zijlijn en dat maakt het ook gemakkelijker om daadwerkelijk te relativeren.

Relativeren om vervolgens na te denken over een andere weg die je mogelijk in wilt slaan, energie op te doen of te beseffen hoe goed je het eigenlijk hebt en dat je maar zoveel uren in een werkzame dag hebt. Het wil niet altijd direct zeggen dat je een pasklare oplossing hebt, maar het zet wel je creativiteit open en dan is het ook een kwestie van laten gaan. Als je dit echt doet met lichaam en geest, borrelen oplossingsrichtingen vaak vanzelf op.

Wat levert het op?

Voor de westerse maatschappij zo vanzelfsprekend te vragen: “Wat levert het op?” Misschien direct iets wat pasklaar is en misschien helemaal niet. Maar als je enige tijd op jezelf teruggeworpen bent, dan is de stilte iets wat je verder kan brengen in het leven. Denk hierbij aan antwoorden op de grote levensvragen. Maar ook iets waar je zo nu en dan naar kunt verlangen. Na zo’n retraitemoment voel je je namelijk vaak weer vol energie.

Als het goed is, is die exercitie rond de zintuigen openen iets met een blijvend karakter, wat maakt dat je anders of misschien wel beter, naar zaken gaat kijken. De meeste mensen voelen zich na een retraite in ieder geval gereset. Vaak voelen mensen zich ook geïnspireerd en soms komt zelfs hun creativiteit volledig los.

Wat je nog meer moet weten over de retraite

Kosten

Prijzen zijn moeilijk te benoemen en variëren van een weekend voor € 90 tot € 400. Bij dat laatste bedrag worden er meestal ook wel workshops gegeven. Je zult zelf moeten bepalen of je daar aan mee wilt doen, want prijzen zijn steeds vaker all-in. Ga je een week dan moet je al snel op zo’n € 800 tot € 1000 rekenen. Dit is zonder reiskosten en we spreken hier over Nederland en de directe landen er omheen. Frankrijk is ook rijk aan de retraiteplaatsen, daar worden de oude kastelen nogal een gebruikt en wordt vaak gerund door particulieren en geen kloosterlingen. Dit kan de prijs aardig opdrijven.

Bron: MartinStr, PixabayBron: MartinStr, Pixabay
Religieus
Om je terug te trekken in een klooster hoef je geen religie aan te hangen. Het mag wel en ook een ander geloof dan het geloof van de kloosterlingen, maar dat staat los van de retraitemogelijkheden in het klooster. Er worden wel eens losse bijbelsessies gegeven door kloosterlingen en ook daar is iedereen met of zonder geloof welkom. Het mag voor zich spreken dat de kloosterlingen en hun levenswijze wel gerespecteerd moeten worden.

Duur retraite

Wil je even loskomen van de dagelijkse sleur en de verdieping zoeken, dan is een lang weekend wel het minimum. Om te kijken of het voor je kan werken, is dit ook een mooie periode om uit te proberen. Voor diegene die er baat bij heeft, is het vaak een vanzelfsprekendheid om een volgende sessie op te schroeven naar een midweek of week.

Locaties

Op internet zijn talloze adressen te vinden. Je hoeft maar ‘retraite weekend klooster’ in te vullen en de pagina vult zich. Er is zelfs een retraitestartpagina, waar een flinke opsomming aan mogelijkheden wordt weergegeven.

Tot slot

Begin aan een retraite niet met een lijst wat je er aan over wilt houden of wat het op moet leveren. Laat de controle nu eens volledig los, ga er met een open blik in en kijk wat er op je pad komt. Dat geeft de meeste ruimte om daadwerkelijk vooruit te komen en uiteindelijk wat antwoorden te krijgen.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantietip: boeddhistische retraite in de AlpenBen je op zoek naar een bijzondere vakantiebestemming waar je nieuwe ervaringen op kunt doen en in een prachtige omgevin…
Een moment van bezinning, nut of noodzaak?Een moment van bezinning, nut of noodzaak?Bezinning is een term die we – behoudens binnen kerkgenootschappen – pas nadrukkelijker toepassen sinds het begin van de…
Last van stress? Ga even het klooster in!Last van stress? Ga even het klooster in!Stress. Bijna iedereen kent het wel. Veel mensen krijgen last van stress door een te drukke baan, deadlines en een te ho…

Vipassana meditatiecursus: tien dagen stilteVipassana meditatiecursus: tien dagen stilteDe techniek van Vipassana is een simpele, praktische manier om de gemoedsrust te verbeteren en een gelukkig leven te lei…
Yogahoudingen – niralamba sarvangasana I en IIYogahoudingen – niralamba sarvangasana I en IINiralamba sarvangasana I en II zijn yogahoudingen uit de sarvangasana-cyclus. Ze hebben dezelfde uitwerking als de klass…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Retraite
  • http://www.bezinnen.com/retraites/
  • Flow Magazine juli 2016: “Eindelijk even niks”
  • http://www.bezinningsvakanties.nl/
  • Afbeelding bron 1: Marybettiniblank, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jan Nijman, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Nursestoner, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: MartinStr, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.