Yogahoudingen – niralamba sarvangasana I en II

Yogahoudingen – niralamba sarvangasana I en II Niralamba sarvangasana I en II zijn yogahoudingen uit de sarvangasana-cyclus. Ze hebben dezelfde uitwerking als de klassieke schouderstand of 'kaars'. B.K.S. Iyengar was zeer lovend over de 'kaars' en noemde deze asana de 'koningin van alle yogahoudingen'. Met deze varianten haalt u het maximale uit de schouderstand. Het zijn uitstekende asana's om de schildklierwerking te reguleren en de rugspieren extra te trainen. Met variant II voelt u zich een evenwichtskunstenaar. Het lichaam hangt ondersteboven bijna zwevend in de lucht, wat een bevrijdend gevoel geeft. Bovendien zouden mensen met spijsverteringsproblemen weleens veel baat kunnen hebben bij niralamba sarvangasana I en II.

Inhoud


Oorsprong van niralamba sarvangasana I en II

Het Sanskriet-woord alamba wil zeggen 'ondersteund'. En nira betekent 'zonder' of 'geen'. Vrij vertaald betekent niralamba dus 'zonder ondersteuning'. Sarvanga duidt op 'het hele lichaam', en asana is een ander woord voor '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). Feitelijk betreft het de klassieke kaarshouding uit de hatha-yoga, waarbij in variant II de schouders het gewicht dragen en het lichaam als het ware ondersteboven vrij in de lucht zweeft, de armen langs het lichaam.

Salamba sarvangasana I (kaarshouding) / Bron: Marcocarvalho, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Salamba sarvangasana I (kaarshouding) / Bron: Marcocarvalho, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Techniek

Niralamba sarvangasana is een vrij moeilijke asana, een variant van de kaarshouding (salamba sarvangasana I). Om blessures te voorkomen is het, zoals met alle houdingen uit de sarvangasana-cyclus, beter om de klassieke schouderstand eerst volledig te beheersen. De 'kaars' vormt immers de basis van alle varianten.

Niralamba sarvangasana I
  1. Ga in salamba sarvangasana I (schouderstand), waarbij u eerst languit op de vloer ligt, handen langs het lichaam. Span vervolgens de spieren van dijen en buik. Til bij een inademing de benen gestrekt omhoog vanuit de heupen. Daarna ook in een vloeiende beweging het zitvlak en uiteindelijk de rug.
  2. De benen zijn nu zodanig gestrekt dat ze één lijn vormen met het bovenlichaam, dat verticaal of haaks op de schouders rust. Ondersteun de rug (nierstreek) met uw handen.
  3. Laat de handen langzaam en met een vloeiende beweging los, plaats de armen achter u op de vloer. Ook de handpalmen rusten op de vloer, duimen in elkaar gevlochten. Deze houding heet salamba sarvangasana II.
  4. Maak nu met de armen een halve cirkel langs het lichaam en plaats ze gestrekt op de vloer voor u, de handpalmen wijzen naar boven. Houd de rug zo recht mogelijk.
  5. Blijf ongeveer een halve minuut in niralamba sarvangasana I.

Niralamba sarvangasana II
De tweede fase van niralamba sarvangasana is evenmin makkelijk. Concentreer u op de schouders en adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
  1. Vanuit de voltooide variant I laat u met een trage, vloeiende beweging de gestrekte armen een kwartcirkel maken tot ze kaarsrecht langs het lichaam naar boven wijzen, de handpalmen op de dijbenen.
  2. Blijf ongeveer een minuut in niralamba sarvangasana II. Richt de aandacht op de keelchakra (vishuddha-chakra).
  3. Kom in omgekeerde volgorde terug in salamba sarvangasana I (schouderstand).
  4. Ontspan in savasana (lijkhouding).

Niralamba sarvangasana II / Bron: Mr. Yoga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Niralamba sarvangasana II / Bron: Mr. Yoga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Aandachtspunten

Van belang is om eerst de klassieke kaarshouding (salamba sarvangasana I) te beheersen. Deze yogahouding vormt de basis van alle varianten uit de sarvangasana-cyclus. Houd de rug zo recht mogelijk, de armen langs het lichaam omhoog gestrekt, handpalmen op de dijen en het gewicht gelijkmatig verdeeld over de schouders. Ook is het belangrijk dat u de schouders niet optrekt, maar ze op de vloer gedrukt houdt. Voorkom dat de armen en handen, die op de vloer rusten in variant I, mede het gewicht torsen.

Jalandhara bandha
Zorg ervoor dat de kin op het borstbeen drukt (jalandhara bandha). Alleen het achterhoofd, de nek en de schouders rusten op de vloer. Voorkom spanningen in de nek en het hoofd door ervoor te zorgen dat alleen de schouders het lichaamsgewicht dragen.

Uitwerking

De uitwerking en voordelen van niralamba sarvangasana I en II zijn vergelijkbaar met de basisvorm van de schouderstand, waarbij de nadruk wordt gelegd op de regulering van de schildklierfunctie en de buikorganen (spijsvertering). Deze asana's ontlasten bovendien het hart, wat overigens geldt voor alle omgekeerde yogahoudingen.

Bloeddruk
Verder is niralamba sarvangasana een weldaad voor de bloeddruk en de bloedsomloop. Mensen met spataderen en aambeien zullen veel baat hebben bij de sarvangasana-cyclus. De optimalisering van een te trage schildklierfunctie helpt bij afvallen, aangezien de basaal stofwisseling gestimuleerd (verhoogd) en de hormoonhuishouding gereguleerd wordt.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidseffecten van niralamba sarvangasana I en II

De klassieke schouderstand maakt deel uit van alle yogacursussen, juist vanwege de bijzonder brede uitwerking en de vele gezondheidsvoordelen. Win eerst medisch advies in bij hoge bloeddruk en bij rug- en nekproblemen. Oefen in dat geval eventueel onder begeleiding van een ervaren yogaleraar.

Therapie

Niralamba sarvangasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:

Lees verder

© 2016 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)De voltooide setu bandha sarvangasana doet denken aan een brug. Het is een 'backbending'-asana. Dit soort yogahoudingen…
Yogahoudingen – eka pada sarvangasanaYogahoudingen – eka pada sarvangasanaEka pada sarvangasana is een variant van salamba sarvangasana I. Vanuit de schouderstand plaatst u een been volledig ges…
Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Supta konasana is een voortzetting van halasana, een variant waarbij de benen zo ver mogelijk zijwaarts gespreid zijn. D…
Yogahoudingen – viparita karani (halve kaarshouding)Yogahoudingen – viparita karani (halve kaarshouding)Viparita karani wordt in de yogawereld geroemd als de verjongingshouding bij uitstek. Zelfs de Gheranda-samhita, een kla…

Een retraite voor belangrijke momenten in het levenEen retraite voor belangrijke momenten in het levenEen hectische maatschappij eist haar tol. Natuurlijk zijn er ook mensen die zonder kleerscheuren door het leven komen, m…
Savasana (lijkhouding) – de ideale yoga-ontspanningsoefeningSavasana (lijkhouding) – de ideale yoga-ontspanningsoefeningSavasana (lijkhouding) is een van de belangrijkste yogahoudingen. Het is een asana die alles met ontspanning te maken he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, Fink Verlag, Stuttgart
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin Ltd., London
  • 'Textbook of Yoga', Georg Feuerstein, Hutchinson, London
  • Afbeelding bron 1: Marcocarvalho, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Mr. Yoga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 3: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 15-08-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.