Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)

Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding) Supta konasana is een voortzetting van halasana, een variant waarbij de benen zo ver mogelijk zijwaarts gespreid zijn. De zeer belangrijke en klassieke basishouding halasana, of ploeghouding, lijkt gemakkelijk maar er is veel oefening voor nodig om tot de gewenste ontspanning te komen. Dat geldt zeker voor supta konasana, een asana die wat betreft de gunstige uitwerking een combinatie is van sarvangasana (schouderstand), halasana (ploeg) en alle liggende achterwaartse buigingen. Supta konasana is een weldaad voor de schildklier, milt en lever en maakt de rug en bekkenstreek zeer soepel.

Inhoud


Oorsprong van supta konasana (liggende hoekhouding)

Het Sanskriet-woord supta betekent 'liggend' of 'rustend'. Asana wil zeggen 'zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). Vrij vertaald is de betekenis van deze yogahouding 'liggende hoekhouding'. In deze klassieke asana uit hatha-yoga spreidt u de benen zo ver mogelijk vanuit halasana (ploeghouding). Met de duim en wijsvinger houdt u de grote teen van elke voet vast, waarbij het lichaam een driehoek vormt.

Hatha-yoga
Naast de vele algemene voordelen is supta konasana specifiek geschikt voor vrouwen, aangezien de houding een corrigerende invloed heeft op de menstruatie en een verzakte baarmoeder. Hatha-yoga telt 84 klassieke asana's die lichaam en geest versterken en het lichaam harden 'in het vuur van yoga' om het geschikt te maken voor meditatie. Supta konasana is een variant van de klassieke halasana (ploeghouding).

Supta konasana (liggende hoekhouding) / Bron: Nicholas A. Tonelli from Northeast Pennsylvania, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Supta konasana (liggende hoekhouding) / Bron: Nicholas A. Tonelli from Northeast Pennsylvania, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Techniek

Voordat u aan supta konasana begint, is het belangrijk dat u halasana volledig beheerst. De houding is immers een voortzetting ervan en intensifieert de ploeghouding.
  1. Ga in halasana (ploeghouding). Houd de benen gestrekt. Breng vervolgens de armen naar achteren.
  2. Spreid de benen zo ver mogelijk en houd de knieën gestrekt. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
  3. Buig de rug zo ver mogelijk naar achteren.
  4. Houd met de duim en wijsvinger van elke hand de grote teen van elke voet vast. Buig zo ver mogelijk door.
  5. Blijf ongeveer een halve minuut in supta konasana en concentreer u op de keelchakra (vishudda chakra).
  6. Kom in omgekeerde volgorde terug in halasana (ploeghouding).
  7. Ontspan in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Houd de rug verticaal, dus niet bol. Het is een regel die voor alle achterwaarts gebogen houdingen geldt als u het bovenlichaam zo ver mogelijk naar achteren doorbuigt. Voorkom in deze asana een bolle rug door de rug als het ware naar boven op te trekken tijdens de voltooiing van halasana en supta konasana. Houd ook in supta konasana de benen gestrekt, de knieën recht. Spreid de benen zo ver als u kunt. Toegewijd oefenen zorgt er uiteindelijk voor dat de benen bijna volledig zijwaarts gespreid zijn en het lichaam een volkomen driehoek vormt.

Uitwerking

Supta konasana verenigt de gunstige uitwerking van de schouder- en hoofdstand (salamba sarvangasana I en salamba sirsasana I) en alle achterwaartse buigingen. De bekkenstreek en rug worden soepel. Bovendien ontlast deze asana het hart, is een weldaad voor de bloedsomloop en een uitstekende training voor de arm- en beenspieren. Daarnaast heeft deze heilzame oefening een regulerende invloed op de schildklierfunctie.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidsvoordelen van supta konasana (liggende hoekhouding)

Supta konasana heeft een positief effect op de menstruatiecyclus en corrigeert een verzakte baarmoeder. Voer supta konasana alleen uit als u halasana goed beheerst.

Therapie

Supta konasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:

Lees verder

© 2016 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – parsva halasana (gedraaide ploeghouding)Yogahoudingen – parsva halasana (gedraaide ploeghouding)Parsva halasana is een variant van halasana (ploeghouding). De ‘gedraaide ploeghouding’ intensiveert deze basishouding,…
Yogahoudingen – upavistha konasana (zittende hoekhouding)Yogahoudingen – upavistha konasana (zittende hoekhouding)In upavistha konasana vormen de benen een extreem wijde hoek tijdens de voorwaartse buiging. De 'zittende hoekhouding' s…
Yogahoudingen – supta virasana (liggende heldhouding)Yogahoudingen – supta virasana (liggende heldhouding)Supta virasana is de liggende variant van virasana I. Terwijl virasana I een uitstekende yogahouding is om in te mediter…
Yogahoudingen – eka pada sarvangasanaYogahoudingen – eka pada sarvangasanaEka pada sarvangasana is een variant van salamba sarvangasana I. Vanuit de schouderstand plaatst u een been volledig ges…

Spirituele counseling, wat is het?Spirituele counseling, wat is het?Het duikt steeds vaker op, de term ‘spirituele counseling’. Je ziet het voornamelijk als bedrijfsonderdeel van mensen di…
Pranayama – de losgemaakte ademhalingPranayama – de losgemaakte ademhalingPranayama betekent beheersing van de ademhaling, maar in specifieke zin het controleren en sturen van prana, de levens-…
Bronnen en referenties
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 09-10-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.