Yogahoudingen – parsva halasana (gedraaide ploeghouding)

Yogahoudingen – parsva halasana (gedraaide ploeghouding) Parsva halasana is een variant van halasana (ploeghouding). De ‘gedraaide ploeghouding’ intensiveert deze basishouding, waarbij de voeten met gestrekte benen niet achter maar naast het hoofd op de vloer rusten. De voordelen van parsva halasana zijn vergelijkbaar met die van halasana. Deze voortreffelijke stretchoefening voor de rug wordt in veel yogascholen gebruikt als voorbereiding op pranayama (ademoefeningen) en meditatie. Zoals bij alle torsiehoudingen kunnen mensen met chronische obstipatie veel baat hebben bij parsva halasana.

Inhoud


Oorsprong van parsva halasana (gedraaide ploeghouding)

Het Sanskriet-woord parsva betekent ‘zijde’ of ‘flank’. En hala wil zeggen 'ploeg'. Asana is een ander woord voor '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). Parsva halasana is een klassieke yogahouding uit de hatha-yoga, waarbij de voeten met gestrekte benen zich idealiter evenwijdig naast het hoofd bevinden en de onderrug intens gedraaid wordt. Volgens de oude Indiase yogahandboeken heeft parsva halasana een verjongend effect. Er is veel oefening voor nodig om in parsva halasana tot een heilzame ontspanning te komen.

Halasana (ploeghouding) / Bron: Flora-Victoria, Wikimedia Commons (CC0)Halasana (ploeghouding) / Bron: Flora-Victoria, Wikimedia Commons (CC0)

Techniek

Parsva halasana maakt de rug zeer lenig en is in dat opzicht vergelijkbaar met bijvoorbeeld ardha matsyendrasana. Let er bij het uitvoeren van deze variant van halasana (ploeghouding) op dat de gedraaide rug zo recht (verticaal) mogelijk blijft en de borstkas niet meedraait wanneer u de voeten voorzichtig naast het hoofd brengt.
  1. Ga in savasana (lijkhouding). Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling, de benen gestrekt, de armen losjes langs het lichaam.
  2. Breng tijdens een uitademing de benen gestrekt omhoog tot ze een hoek van vijfenveertig graden vormen met het lichaam.
  3. Buig nu het bekken mee terwijl u de benen verder over het hoofd brengt. Houd de ellebogen op de vloer en steun het bekken met de handen. Blijf even in deze houding, de gestrekte benen evenwijdig met de vloer.
  4. Buig nu verder door tot de tenen de vloer raken, kin op de borst (jalandhara bandha). U bent nu in halasana (ploeghouding). Steun de nierstreek met de handen.
  5. Breng de voeten vervolgens zo ver mogelijk naar rechts, plaats ze naast en evenwijdig aan het hoofd, de benen gestrekt en gesloten. Houd de rug recht, de borstkas in een hoek van negentig graden met de vloer.
  6. Blijf ongeveer een halve minuut in deze yogahouding. Kom in omgekeerde volgorde terug in halasana en doe de oefening links.
  7. Ontspan in savasana I of savasana II (lijkhouding).

Aandachtspunten

Houd tijdens het uitvoeren van parsva halasana de benen gestrekt, het bovenlichaam haaks op de vloer. Het kinslot (jalandhara bandha) is een goede indicatie dat dat gelukt is. Laat de spieren dus geen moment verslappen, maar forceer ze niet. Volg de weg van de geleidelijkheid, een van de kernpunten in hatha-yoga. Ontspanning in parsva halasana, en daarbij geruime tijd in deze houding blijven, lukt alleen na toegewijd oefenen.

Varianten
De verschillende varianten van halasana, zoals karnapidasana (omgekeerde ploeghouding) en parsva halasana, lijken bij de eerste aanblik makkelijk. De schijn bedriegt. Geleidelijkheid is het sleutelwoord. Indien u uw spieren niet forceert, zult u merken – zoals bij alle yogahoudingen – dat u steeds leniger wordt. Tijd mag geen rol spelen, het is immers geen wedstrijd. Houd de voltooide parsva halasana zo lang vol als weldadig is.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Uitwerking

Parsva halasana heeft een versterkende uitwerking op de rug en de buikspieren. Door de zijdelingse draaiing van het onderlichaam neemt de buikdruk toe, wat gunstig is voor mensen met chronische obstipatie. Bij prostaatlijders kan deze oefening wat ongemakkelijk aanvoelen, wat te wijten is aan de toenemende druk in de onderbuik tijdens het oefenen.

Stress
Naast de verjongende uitwerking van parsva halasana vermindert deze yogahouding stress en onrust. Parsva halasana heeft een goede invloed op onder andere de schildklier, de lever, de milt en de wervels.

Gezondheidsvoordelen van parsva halasana (gedraaide ploeghouding)

Mijd deze oefening bij rug- en nekklachten die niet te wijten zijn aan vermoeidheid. Win dan eerst medisch advies in. Parsva halasana wordt vaak gebruikt als voorbereiding op pranayama (ademoefeningen) en meditatie. De halasana-cyclus vormt een van de weldadigste en meest effectieve oefeningen uit de hatha-yoga.

Therapie

Parsva halasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:

Lees verder

© 2016 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Supta konasana is een voortzetting van halasana, een variant waarbij de benen zo ver mogelijk zijwaarts gespreid zijn. D…
Yogahoudingen – eka pada sarvangasanaYogahoudingen – eka pada sarvangasanaEka pada sarvangasana is een variant van salamba sarvangasana I. Vanuit de schouderstand plaatst u een been volledig ges…
Yogahoudingen – viparita karani (halve kaarshouding)Yogahoudingen – viparita karani (halve kaarshouding)Viparita karani wordt in de yogawereld geroemd als de verjongingshouding bij uitstek. Zelfs de Gheranda-samhita, een kla…
Yogahoudingen – salamba sarvangasana I (schouderstand)Yogahoudingen – salamba sarvangasana I (schouderstand)Salamba sarvangasana I wordt ook wel 'de kaars' genoemd. Het is een van de belangrijkste yogahoudingen uit het brede sca…

Persoonlijke ontwikkeling en de rol van 'verlichting'Persoonlijke ontwikkeling en de rol van 'verlichting'De rol van 'verlichting' in je persoonlijke ontwikkeling is niet gering. Het gaat er om hoe je het vormgeeft. In het boe…
Yogahoudingen – padahastasana (voet-handhouding)Yogahoudingen – padahastasana (voet-handhouding)In padahastasana buigt u vanuit de heupen en met een rechte rug voorover, waarbij u de handen onder de voeten plaatst, g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Textbook of Yoga', George Feuerstein, Hutchinson, London
  • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, Fink Verlag, Stuttgart
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin Ltd., London
  • Afbeelding bron 1: Flora-Victoria, Wikimedia Commons (CC0)
  • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 30-08-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.