Yogahoudingen – karnapidasana (omgekeerde ploeghouding)

Yogahoudingen – karnapidasana (omgekeerde ploeghouding) Karnapidasana is een variant van halasana (ploeghouding) en kan in combinatie met deze yogahouding worden uitgevoerd. De 'omgekeerde ploeghouding' is makkelijker dan op het eerste gezicht lijkt. Het is een uitstekende training voor het lenig maken van de rug. Doe deze oefening echter alleen als u de voorbereidende halasana beheerst. De passieve uitrekking van de wervelkolom maakt karnapidasana zeer ontspannend. Consequent oefenen waarborgt mettertijd ook lenige schouders. U zult sneller de slaap vatten als u deze yogahouding uitvoert voor het naar bed gaan. Bovendien stimuleert karnapidasana de schildklierfunctie en normaliseert de werking ervan.

Inhoud


Oorsprong van karnapidasana (omgekeerde ploeghouding)

Karna is Sanskriet en betekent 'oor'. Pida heeft verschillende betekenissen, waaronder 'druk' (in deze asana tegen het oor), maar het woord verwijst ook naar 'pijn' en 'kwelling'. Asana betekent '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). Bij deze variant van halasana drukt u de knieën stevig tegen de oren, zodanig dat u geen of weinig omgevingsgeluiden meer hoort. Karnapidasana is een weldaad voor de rug en een voortzetting van halasana (ploeghouding).

Spieren
Beide asana's maken de rug op doeltreffende wijze lenig en gespierd. In yoga is de wervelkolom zeer belangrijk en wordt als de as van het lichaam beschouwd. Yoga ontwikkelt de verschillende spiergroepen zodanig dat een soepele en sterke rug binnen ieders bereik ligt.

Halasana (ploeghouding) / Bron: Joseph RENGER, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Halasana (ploeghouding) / Bron: Joseph RENGER, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Techniek

Richt u eerst op de juiste uitvoering en beheersing van halasana (ploeghouding) alvorens u zich aan karnapidasana waagt. Buig de rug voorzichtig naar achteren, niet stootsgewijs. Voorkom aldus dat u de spieren forceert.
  1. Ga in viparita karani (halve kaars) en vervolgens in halasana (ploeghouding). Adem rustig door.
  2. Ondersteun met de handen uw rug volgens het stappenplan van halasana.
  3. Adem uit, buig de knieën en breng ze aan weerszijden van het hoofd.
  4. Druk de knieën stevig tegen de oren. De tenen en wreven rusten op de vloer, hielen tegen elkaar aan.
  5. Een variant van karnapidasana bestaat eruit dat u de armen gestrekt naar achteren op de vloer drukt, de handen gevouwen.
  6. Blijf ongeveer een minuut in karnapidasana, of zolang de houding aangenaam aanvoelt, en adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
  7. Kom in omgekeerde volgorde terug in halasana (ploeghouding).
  8. Ontspan u in savasana (lijkhouding).

Karnapidasana (omgekeerde ploeghouding) / Bron: Drchirag patel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Karnapidasana (omgekeerde ploeghouding) / Bron: Drchirag patel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Aandachtspunten

Forceer de rug- en nekspieren niet. Als beginneling vindt u het wellicht moeilijk om de knieën op de vloer te krijgen. Naarmate de rug soepeler wordt, zal dat echter steeds beter lukken en wordt karnapidasana voor u een ontspanningshouding. In de laatste uitvoeringsfase van de 'omgekeerde ploeg' drukt u de knieën tegen de oren. Sluit ook de ogen en richt de blik naar binnen.

Voorbereiding op meditatie
In de orthodoxe yoga beschouwt men karnapidasana als een asana die het lichaam voorbereidt op pratyahara, ofwel de terugtrekking en beheersing van de zintuigen. Pratyahara is de vijfde geleding van het achtvoudige yogapad van Patanjali (raja-yoga), gevolgd door concentratie (dharana) en meditatie (dhyana).

Uitwerking

Karnapidasana is een klassieke asana in hatha-yoga. Het is een zeer ontspannende yogahouding, ondanks het feit dat de wervelkolom flink gerekt wordt. Met behulp van de zwaartekracht betreft het immers een passieve uitrekking. De romp en benen blijven al even passief. Deze rustgevende houding versoepelt de rugspieren en waarborgt een goede doorbloeding en massage van de buikorganen, waaronder de lever en milt. Ook de schildklier wordt geactiveerd en de werking ervan genormaliseerd door de kin stevig tegen het borstbeen te drukken.

Hoge bloeddruk
Bij hoge bloeddruk en rug- en nekklachten die niet het gevolg zijn van stramheid en vermoeidheid, zoals een hernia, dient u eerst medisch advies in te winnen alvorens u aan karnapidasana begint.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidseffecten van karnapidasana (omgekeerde ploeghouding)

Blijf zolang in karnapidasana als aangenaam is, doe de rugspieren geen geweld aan. Geleidelijk zal het lichaam doen wat u vraagt. Deze zeer doeltreffende houding voor de rug herstelt de mentale spankracht en geeft rust aan lichaam en geest.

Therapie

Karnapidasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per se een genezende uitwerking op de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:

Lees verder

© 2015 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Supta konasana is een voortzetting van halasana, een variant waarbij de benen zo ver mogelijk zijwaarts gespreid zijn. D…
Yogahoudingen – parsva halasana (gedraaide ploeghouding)Yogahoudingen – parsva halasana (gedraaide ploeghouding)Parsva halasana is een variant van halasana (ploeghouding). De ‘gedraaide ploeghouding’ intensiveert deze basishouding,…
Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)De voltooide setu bandha sarvangasana doet denken aan een brug. Het is een 'backbending'-asana. Dit soort yogahoudingen…
Yogahoudingen – eka pada sarvangasanaYogahoudingen – eka pada sarvangasanaEka pada sarvangasana is een variant van salamba sarvangasana I. Vanuit de schouderstand plaatst u een been volledig ges…

Temazcal, spirituele reiniging volgens Maya-traditieDe Maya's maken traditioneel gebruik van een sauna die zorgt dat lichaam en geest gereinigd worden. De traditie om deze…
Mooji: hedendaags spiritueel leraar en guruMooji: hedendaags spiritueel leraar en guruMooji is een hedendaagse spirituele leraar die het zelfonderzoek "self-inquiry" centraal heeft staan. Hij staat in de li…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, Allen & Unwin, Londen
  • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, Fink Verlag, Stuttgart
  • 'Yoga', Sophy Hoare, Macdonald Educational Ltd.
  • Afbeelding bron 1: Joseph RENGER, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Drchirag patel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 18-07-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.