Yogahoudingen eka pada sarvangasana

Yogahoudingen eka pada sarvangasana Eka pada sarvangasana is een variant van salamba sarvangasana I. Vanuit de schouderstand plaatst u een been volledig gestrekt achter uw hoofd tot de tenen de vloer raken. De eenbenige schouderstand mag ook als een variant van halasana (ploeghouding) worden beschouwd. Eka pada sarvangasana heeft dezelfde krachtige en weldadige uitwerking op lichaam en geest als salamba sarvangasana I, die in geen enkele yogacursus ontbreekt. Volgens de yogi's is de toegevoegde waarde van de eenbenige schouderstand onder andere het herstel van een verstoorde nierfunctie en slechte doorbloeding van dit orgaan en andere buikorganen. Ook mensen met spataderen en aambeien zullen veel baat hebben bij deze yogahouding.

Inhoud


Salamba sarvangasana I (schouderstand) / Bron: Marcocarvalho, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Salamba sarvangasana I (schouderstand) / Bron: Marcocarvalho, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Oorsprong van eka pada sarvangasana (eenbenige schouderstand)

Het Sanskriet-woord eka betekent 'één'. En pada wil zeggen 'voet''. Asana is Sanskriet voor '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). In combinatie met (salamba) sarvangasana luidt deze yogaoefening vrij vertaald 'eenbenige (ondersteunde) schouderstand'. Eka pada sarvangasana betreft een variant van salamba sarvangasana I, een klassieke houding uit de hatha-yoga. Zoals alle omgekeerde houdingen is ook de eenbenige schouderstand regenererend voor de bloedvaten in de buik en benen. Ook de buikorganen, met name de nieren, worden rijkelijk van bloed voorzien.

Techniek

Houd in deze yogahouding de rug recht. Zowel het omhoogstaande als achterwaarts gebrachte been blijft volledig gestrekt. Buig de knieën dus niet, ook al krijgt u de tenen dan misschien nog niet op de vloer.
 1. Ga in salamba sarvangasana I, ofwel de ondersteunde schouderstand of kaarshouding. Het lichaamsgewicht rust op de schouders en onderarmen, en u ondersteunt de rug met beide handen. Het is de basishouding van eka pada sarvangasana.
 2. Breng vanuit sarvangasana het rechterbeen achterwaarts en gestrekt naar de vloer, zoals u dat tijdens het uitvoeren van halasana (ploeghouding) met beide benen tegelijk doet. Voer de beweging langzaam en vloeiend uit.
 3. Span de knie aan terwijl u de tenen op de vloer probeert te krijgen. De rug en het linkerbeen vormen een kaarsrechte lijn.
 4. Blijf tot een minuut in eka pada sarvangasana en concentreer u op de borst en de keel. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
 5. Kom in omgekeerde volgorde terug in salamba sarvangasana I (schouderstand) en herhaal de oefening met het linkerbeen.
 6. Rust uit in savasana (lijkhouding).

Eka pada sarvangasana (eenbenige schouderstand) / Bron: Joseph RENGER, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Eka pada sarvangasana (eenbenige schouderstand) / Bron: Joseph RENGER, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Aandachtspunten

Zorg er tijdens het uitvoeren van en volharden in eka pada sarvangasana voor dat beide benen stokstijf gestrekt blijven. Houd de knieschijven dus stevig aangespannen. De rug dient één rechte lijn te vormen met het gestrekte, opstaande been. Vergeet niet dat in hatha-yoga de uiteindelijke houding altijd ondergeschikt is aan de correcte wijze waarop de oefening wordt uitgevoerd. Voor maximale effectiviteit is het dus niet belangrijk dat uw voet de vloer raakt. Mettertijd, naarmate u leniger wordt, komt dat vanzelf wel.

Benen en bekken
Voorkom dat u de voeten van beide benen naar buiten of naar binnen draait. Ook het bekken moet in combinatie met de rug recht blijven. Laat de heupen dus niet 'meehelpen' als u het betreffende been naar de vloer buigt maar de tenen de vloer net niet raken. Volg bovendien eerst het stappenplan van salamba sarvangasa I. Het betreft immers de basishouding voor het uitvoeren van deze intense oefening.

Uitwerking

In de yogafilosofie wordt aan alle omgekeerde houdingen een bijzondere werking toegeschreven. Uitgaande van de vereenvoudigde stelling dat de aarde negatief geladen is, krijgt men via de voeten negatieve vibraties binnen en via de hersenen de positieve straling vanuit de ruimte. Bij de omgekeerde houdingen komt deze straling omgekeerd het lichaam binnen. Viparita karani (halve kaarshouding of schouderstand) en sirsasana (hoofdstand) zouden om die reden eveneens een grote geneeskrachtige werking hebben op lichaam en geest en het hele organisme anders afstemmen.

Goed voor hart en longen
Karakteristiek bij eka pada sarvangasana en verder alle omgekeerde houdingen is de regeneratie van de bloedvaten, zoals in de benen. De yogahouding is zeer effectief tegen bijvoorbeeld spataderen en aambeien. Ook ontlast deze variant van sarvangasana het hart en de longen.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidsvoordelen van eka pada sarvangasana (eenbenige schouderstand)

Eka padasana sarvangasana heeft een bijzonder positieve invloed op de werking en doorbloeding van de nieren. Mensen met hoge bloeddruk, of rug- en nekproblemen die niet te wijten zijn aan vermoeidheid, kunnen deze asana beter mijden of eerst medisch advies inwinnen.

Therapie

Eka pada sarvangasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:

Lees verder

© 2015 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen urdhva padmasana (in schouderstand)Yogahoudingen urdhva padmasana (in schouderstand)Urdhva padmasana sarvangasana is een variant van de schouderstand. Deze asana zorgt ervoor dat er nog meer bloed naar de…
Yogahoudingen setu bandha sarvangasana (brughouding)Yogahoudingen setu bandha sarvangasana (brughouding)De voltooide setu bandha sarvangasana doet denken aan een brug. Het is een 'backbending'-asana. Dit soort yogahoudingen…
Yogahoudingen eka pada bakasana IYogahoudingen eka pada bakasana IEka pada bakasana I, ofwel de 'eenbenige kraanvogelhouding', is een oefening voor de gevorderde yogi. De aanblik ervan s…
Yogahoudingen supta konasana (liggende hoekhouding)Yogahoudingen supta konasana (liggende hoekhouding)Supta konasana is een voortzetting van halasana, een variant waarbij de benen zo ver mogelijk zijwaarts gespreid zijn. D…

Yogahoudingen purvottanasana (oostwaartse strekhouding)Yogahoudingen purvottanasana (oostwaartse strekhouding)Purvottanasana is in veel opzichten een complete work-out en met name geschikt voor het trainen van de rug-, arm- en bee…
Yogahoudingen ardha navasana (halve boothouding)Yogahoudingen ardha navasana (halve boothouding)Ardha navasana is een uitstekende yogahouding voor het trainen van de buikspieren. In deze asana brengt u vanuit de zith…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
 • 'Yoga', MacDonald Educational Ltd, Sophy Hoare
 • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, Georg Allen & Unwin Ltd., London
 • 'Textbook of Yoga', Georg Feuerstein, Hutchinson, London
 • Afbeelding bron 1: Marcocarvalho, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Joseph RENGER, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 30-06-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.