Yogahoudingen ardha navasana (halve boothouding)

Yogahoudingen ardha navasana (halve boothouding) Ardha navasana is een uitstekende yogahouding voor het trainen van de buikspieren. In deze asana brengt u vanuit de zithouding het hoofd en de voeten op gelijke hoogte. De houding lijkt op paripurna navasana en heeft vrijwel dezelfde voordelen en gezondheidseffecten, alleen liggen de accenten wat anders. Ardha navasana is rustgevend, ideaal voor wie snel die vetrolletjes kwijt wil en voor een beter figuur in het algemeen. De 'halve boothouding' schenkt bovendien gevoel voor evenwicht. Wie last heeft van lage rugpijn als gevolg van vermoeidheid, of wie beroepshalve elke dag lang moet staan, zou wel eens veel baat kunnen hebben bij ardha navasana.

Inhoud


Oorsprong van ardha navasana (halve boothouding)

Het Sanskriet-woord ardha betekent 'half'. En nava wil zeggen 'schip' of 'boot'. Asana is Sanskriet voor '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). Bij het uitvoeren van de 'halve boothouding' bevinden het hoofd en de voeten zich op gelijke hoogte en balanceert u op uw zitvlak. Deze geweldige oefening voor de buikspieren verschilt op enkele punten met paripurna navasana (voltooide boothouding), terwijl het beide varianten zijn van navasana.

Trainen van evenwichtsgevoel
Volgens de Indiase yogaleraar Iyengar ligt bij paripurna navasana door de andere positie van de benen de nadruk op de onderbuik en dikke darm, terwijl ardha navasana vooral een positief effect heeft op de leverfunctie, de nieren, de gal en de milt. In dat opzicht vullen de twee asana's elkaar aan. Beide yogahoudingen versterken de rugspieren. Ook het evenwichtsgevoel zal spectaculair verbeteren.

Paripurna navasana / Bron: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Paripurna navasana / Bron: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Techniek

Doe in het begin rustig aan en overbelast de buikspieren niet. Ardha navasana wordt effectiever naarmate u er langer in volhardt.
 1. Ga in dandasana (stok- of stafhouding), de handen naast de heupen, de benen gestrekt.
 2. Vouw de handen. Leg ze achter het hoofd. Of gedeeltelijk in de nek, waarbij ook de zijkanten van de hals in de kom van de handen liggen. Houd de rug recht.
 3. Adem uit en en buig langzaam naar achteren, waarbij u de benen omhoog heft, maar ze voortdurend gestrekt houdt.
 4. De benen maken een hoek van ongeveer 30 graden ten opzichte van de vloer. De romp is dusdanig naar achteren gebogen dat het hoofd en de voeten op gelijke hoogte blijven. U balanceert nu op het zitvlak.
 5. Richt de aandacht op de buikspieren en de lage rug.
 6. Hoe sterker de buikspieren, hoe langer u in ardha navasana kunt blijven. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
 7. Blijf 10 seconden tot 1 minuut in deze asana, afhankelijk van hoe getraind uw buikspieren zijn.
 8. Kom in omgekeerde volgorde terug in dandasana.
 9. Rust uit in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

In het begin zult u het waarschijnlijk moeilijk vinden om de asana lang vol te houden. Herhaal de oefening en probeer mettertijd tijdens elke oefensessie telkens wat langer in ardha navasana te blijven. Win eerst medisch advies in als u last hebt van een ernstige vorm van astma, bij hoofdpijn, lage bloeddruk, bij diarree of hartproblemen. Het spreekt voor zich dat dit advies ook geldt als u rug- of nekproblemen hebt die niet zijn terug te voeren op vermoeidheid. Sla deze asana ook over bij buikletsel of als u herstelt van een buikingreep, aangezien in ardha navasana de buikdruk intens wordt opgevoerd.

Rug- en beenspieren
In het begin zullen de benen wellicht trillen of zelfs schokken, omdat de spieren deze oefening niet gewend zijn. Naarmate de training vordert, verdwijnen deze klachten. Voer de tijdspanne langzaam op en overvraag uw rug- en beenspieren niet. Geleidelijkheid is immers het adagio in hatha-yoga. Ardha navasana vormt daarop geen uitzondering.

Voordelen

Deze formidabele yogahouding voor de buik- en beenspieren zorgt ervoor dat overtollig vet snel verdwijnt. De lever, milt en nieren zullen beter functioneren. De spijsvertering als geheel komt in balans. Obstipatie behoort dan ook definitief tot het verleden. Zoals gezegd waarborgt ardha navasana een sterke rug, iets waar ouderen naarmate de jaren voortschrijden steeds meer baat bij zullen hebben. Ook vrouwen die zwanger willen worden zouden ardha navasana elke dag moeten oefenen om de rugspieren voor te bereiden op de zwangerschap.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay

Gezondheidsvoordelen van ardha navasana (halve boothouding)

Ardha navasana is door de vele voordelen in de meeste yogacursussen opgenomen, ondanks het feit dat er nogal wat contra-indicaties zijn. Ook na ardha en paripurna navasana volgt een rusthouding, zoals savasana (lijkhouding). Dat is nodig om het evenwicht te ervaren tussen de fysieke en mentale inspanning tijdens het uitvoeren van de asana en de (intense) ontspanning erna. Beide facetten van yoga zijn even belangrijk. Het is deze wisselwerking die ervaren wordt als eenheid tussen lichaam en geest.

Therapie

Ardha navasana heeft een therapeutische en ondersteunende, maar niet per se een genezende uitwerking op de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:

Lees verder

© 2015 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen ardha baddha padmottanasanaYogahoudingen ardha baddha padmottanasanaArdha baddha padmottananana is een moeilijke evenwichtshouding, maar als u volhardt en toegewijd oefent zult u fysieke e…
Yogahoudingen ardha matsyendrasana IYogahoudingen ardha matsyendrasana IArdha matsyendrasana I is genoemd naar Matsyendra, de god van de vissen. Het is de eerste en relatief makkelijkste asana…
Yogahoudingen ardha chandrasana (halve-maanhouding)Yogahoudingen ardha chandrasana (halve-maanhouding)Ardha chandrasana (halve-maanhouding) is een voortreffelijke oefening om de beenspieren sterk en lenig te houden. Ook de…
Yogahoudingen salabhasana (sprinkhaanhouding)Yogahoudingen salabhasana (sprinkhaanhouding)Salabhasana is een basishouding, maar niettemin zeer inspannend. Deze yogaoefening vraagt immers veel van de rug- en dij…

Yogahoudingen eka pada sarvangasanaYogahoudingen eka pada sarvangasanaEka pada sarvangasana is een variant van salamba sarvangasana I. Vanuit de schouderstand plaatst u een been volledig ges…
Yogahoudingen maha mudraYogahoudingen maha mudraMaha mudra, of het 'grote zegel', wordt niet voor niets een machtige en edele mudra genoemd. In deze op het oog 'gewone'…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
 • 'Yoga', MacDonald Educational Ltd, Sophy Hoare
 • 'Light on Yoga', B.K.S. Iyengar, Georg Allen & Unwin Ltd., London
 • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, Fink Verlag, Stuttgart
 • 'Textbook of Yoga', Georg Feuerstein, Hutchinson, London
 • Afbeelding bron 1: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 10-06-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.