Yogahoudingen – dandasana (stok- of stafhouding)

Yogahoudingen – dandasana (stok- of stafhouding) Deze yogahouding lijkt makkelijk, maar de schijn bedriegt. De correcte uitvoering van dandasana vergt namelijk veel concentratie. De asana traint vooral de rugspieren en is voor de meeste volwassenen lastig om lang vol te houden. Daarentegen kunnen kleine kinderen, terwijl ze spelen, moeiteloos gedurende langere tijd in deze zithouding vertoeven. Dat verschil heeft alles te maken met het feit dat de meeste volwassenen een leven lang tegen rugleuningen hebben gezeten. Dat 'steuntje in de rug' voelt goed, maar daardoor raken op latere leeftijd wel bepaalde spiergroepen in de boven- en onderrug verzwakt. Dandasana maakt u bewust van een eventuele verkeerde manier van zitten.

Inhoud


Oorsprong van dandasana (stok- of stafhouding)

Dandasana kan worden beschouwd als een basishouding ter voorbereiding op tal van zithoudingen. Dat neemt niet weg dat dandasana een volwaardige – hoewel geen klassieke – yogahouding is uit de hatha-yoga. Het Sanskriet-woord danda betekent 'staf' of 'stok'. Asana is een ander woord voor '(zit)houding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). Sommige yogi's gebruiken dandasana als meditatiehouding.

Dandasana (staf- of stokhouding) / Bron: Jemasty, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Dandasana (staf- of stokhouding) / Bron: Jemasty, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Techniek

Een correcte en gedisciplineerde uitvoering van dandasana gedurende lange tijd corrigeert op den duur een verkeerde zithouding en vermindert rugklachten.
  1. Ga op de vloer zitten, eventueel op een yogamatje.
  2. Strek de benen recht naar voren, knieholten op de vloer gedrukt, voeten tegen elkaar.
  3. Zorg ervoor dat u op de bekkenbeenderen zit, dus niet met een gebogen onderrug op het stuitbeen.
  4. Plaats de handen aan weerszijden van de heupen. De vingers wijzen naar voren.
  5. Houd de rug zo recht als een stok, druk de borst naar voren, schouders naar achteren (niet optrekken). De armen kunt u in de beginfase als steun gebruiken.
  6. Bij een variant van dandasana houdt u de armen gestrekt boven het hoofd, de handpalmen tegen elkaar aan, ofwel in namasté. Doe deze variant voor gevorderden alleen als u de steun van de armen tijdens de uitvoering van dandasana kunt missen.
  7. Blijf enkele minuten in deze houding, of tot u spierpijn krijgt in de rug. Adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
  8. Ontspan u daarna in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

In principe is dandasana wat tadasana is voor alle staande yogahoudingen. De correcte uitvoering van deze voorbereidingshouding is voor veel westerlingen moeilijk. Houd tijdens het oefenen de rug goed gestrekt. De rug dient een hoek van 90 graden te maken met de gestrekte benen. Ga eventueel met de rug tegen een muur zitten als dandasana in het begin niet vol te houden is, bijvoorbeeld omdat u meteen spierpijn krijgt. De bovengenoemde variant op dandasana is alleen voor gevorderde yogabeoefenaars.

Uitwerking

Dandasana staat symbool voor de 'kunst van het zitten'. Kijk hoe peuters en kleuters dat doen. U realiseert zich dan hoezeer de rugspieren van veel volwassenen 'gedegenereerd' zijn. Consequent oefenen verbetert de lichaamshouding, versterkt de rugspieren en verruimt de borstkas, waardoor de ademhaling vrijer en dieper wordt.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay
Meditatie
Dandasana wordt naast padmasana (lotushouding) en siddhasana (voltooide houding) gebruikt als asana voor meditatie (dhyana) en voor het uitvoeren van ademoefeningen (pranayama).

Gezondheidsvoordelen van dandasana (staf- of stokhouding)

Vermoeidheid en een slecht concentratievermogen zijn in veel gevallen mede te wijten aan een slechte zithouding of een verkeerde manier van staan, met rugzwakte als gevolg. Tadasana (berghouding) en dandasana (stok-of stafhouding) zijn twee basishoudingen die daar verandering in kunnen brengen.

Therapie

Volgens de yogahandboeken heeft dandasana een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:
  • Slechte zithouding.
  • Zwakke rugspieren.
  • 'Geknepen borstkas', het frustreert de diepe, vrije ademhaling.
  • Onrust, stress.
  • Slecht concentratievermogen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – dwi pada viparita dandasanaYogahoudingen – dwi pada viparita dandasanaDwi pada viparita dandasana (achterwaartse tweebenige stokhouding) is een yogahouding die de rug zo lenig maakt als van…
Yogahoudingen – eka pada viparita dandasana IYogahoudingen – eka pada viparita dandasana IEka pada viparita dandasana I (omgekeerde eenbenige stokhouding) is een vrij extreme achteroverbuiging. Met de juiste vo…
Yogahoudingen – kurmasana I (schildpadhouding)Yogahoudingen – kurmasana I (schildpadhouding)De yogahouding kurmasana I is gewijd aan de kosmische schildpad Kurma. In de Indiase mythologie is Kurma een van de vele…
Yogahoudingen – purvottanasana (oostwaartse strekhouding)Yogahoudingen – purvottanasana (oostwaartse strekhouding)Purvottanasana is in veel opzichten een complete work-out en met name geschikt voor het trainen van de rug-, arm- en bee…

Het begint met liefde voor jezelfHet begint met liefde voor jezelfOf we staan er niet bij stil of we denken er niet echt over na, maar feitelijk is de basis van alle succes dat je in jez…
Waarom zou je gaan mediteren?Waarom zou je gaan mediteren?De titeltekst is voor veel mensen veelzeggend. We worden langzaam maar zeker steeds spiritueler en dat wil ook zeggen da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Light on Yoga', Iyengar, George Allen & Unwin, London
  • 'Yoga und Medicin', Jurg Wunderli, Fink Verlag, Stuttgart
  • Afbeelding bron 1: Jemasty, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 20-06-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.