Yogahoudingen – paripurna navasana (voltooide boothouding)

Yogahoudingen – paripurna navasana (voltooide boothouding) Deze yogahouding doet denken aan een boot met roeiriemen. Het is een makkelijke, maar ook bijzondere asana. De buikspieren worden flink getraind en vetrolletjes verdwijnen. Paripurna navasana kalmeert en schenkt een opmerkelijk gevoel voor evenwicht. In het begin, en ongetraind, zult u niet veel langer dan enkele seconden in deze houding kunnen volharden. Yogahoudingen hebben een gunstige invloed op de gezondheid. Paripurna navasana is een uitstekende oefening die niet moeilijk is, maar waar het figuur – rug, buik en heupen – in korte tijd van profiteert.

Inhoud


Oorsprong van paripurna navasana (voltooide boothouding)

Het Sanskriet-woord paripurna – of paripoorna – betekent vrij vertaald 'volledig', 'volkomen' of 'compleet'. En nava is Sanskriet voor 'boot'. Asana wil zeggen '(zit)thouding' en vormt de derde fase van het achtvoudige yogapad van Patanjali (Yoga-Sutras). In veel yogahandboeken wordt paripurna navasana geprezen als de yogahouding bij uitstek die de buikspieren versterkt. Bij deze hatha-yoga-oefening krijgen ook de buigspieren van de heupen een stevige training.

Oefenschema
In de loop der eeuwen zijn er zowel in India als in het Westen talloze makkelijke maar ook zeer moeilijke asana's ontwikkeld, wat vooral te maken had met de enorme – volgens sommigen ontaarde – lichaamscultus waar yoga deel van uitmaakte. Paripurna navasana verdient het echter om opgenomen te worden in het oefenschema van hen die een selecte keuze willen maken uit de veelheid aan yogahoudingen.

Paripurna navasana (voltooide boothouding) / Bron: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Paripurna navasana (voltooide boothouding) / Bron: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Techniek

Blijf in het begin vooral niet te lang in deze yogahouding. U voorkomt daarmee dat u de rug- en buikspieren overvraagt.
  1. Ga in dandasana (stok- of stafhouding), de benen gestrekt naar voren, voeten bij elkaar.
  2. Adem uit. Buig het bovenlichaam iets naar achteren, waarbij de gestrekte benen van de vloer komen. Balanceren op de billen (stuitje) kan in het begin lastig zijn. Met behulp van de handen, die u naast de heupen op de vloer houdt, moet dat echter lukken. Eventueel oefent u dit eerst gedurende enkele weken voordat u paripurna navasana voltooit.
  3. Houd al balancerend zowel de benen als het bovenlichaam in een hoek van zestig graden met de vloer, waarbij het lichaam een driehoek vormt. De voeten bevinden zich echter wat hoger dan het hoofd.
  4. Breng de gestrekte armen naar de knieën, evenwijdig aan de vloer, waarbij het midden van de onderarmen de knieën raakt. Houd ook de vingers gestrekt, handpalmen naar elkaar toe. Richt de blik op de voeten. Houd de adem niet in en adem rustig door in de volledige yoga-ademhaling.
  5. Blijf in het begin slechts enkele seconden in deze yogahouding om de buik- en rugspieren te laten wennen. Voer de tijdspanne op tot een halve minuut, eventueel een minuut.
  6. Kom in omgekeerde volgorde terug in dandasana (stok- of stafhouding).
  7. Rust uit in savasana (lijkhouding).

Aandachtspunten

Houd de benen en de rug recht en in een hoek van vijfenveertig tot zestig graden met de vloer terwijl u volhardt in paripurna navasana. Adem zo rustig mogelijk in de volledige yoga-ademhaling, ook al zult u de neiging hebben de adem in te houden om de buikspieren te ondersteunen. Eventueel houdt u alleen na elke inademing even de adem in (kumbhaka pranayama). Rust na deze asana goed uit in savasana (lijkhouding) en laat het gevoel van kalmte en fysieke ontspanning op u inwerken.

Uitwerking

B.K.S. Iyengar is vol lof over deze yogahouding en zegt hierover: 'Paripurna navasana en ardha navasana geven kracht en vitaliteit aan de rug, en dat voorkomt veel ouderdomsongemakken'. Deze asana is zeer geschikt voor vrouwen die zwanger willen worden; tijdens de zwangerschap zal een sterke rug immers veel rugklachten voorkomen.

OM-symbool / Bron: Brenkee, PixabayOM-symbool / Bron: Brenkee, Pixabay
Rug- en buikoefening
Al met al is de 'voltooide boothouding' een uitstekende rug- en buikoefening die bovendien de nierkapsels versterkt, vetrolletjes doet verdwijnen, een eind maakt aan winderigheid en een gevoel van rust en ontspanning schenkt.

Gezondheidseffecten van paripurna navasana (voltooide boothouding)

Wees voorzichtig met deze yogahouding als u last hebt van slapeloosheid, hoofdpijn, diarree, hartklachten en astmatische ongemakken. Zwangere vrouwen kunnen beter eerst medisch advies inwinnen voordat ze aan paripurna navasana beginnen.

Therapie

Volgens de yogahandboeken heeft de 'voltooide boothouding' een therapeutische en ondersteunende, maar niet per definitie een genezende uitwerking op onder andere de volgende klachten, kwalen en aandoeningen:

Lees verder

© 2015 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogahoudingen – akarna dhanurasana (boogschutterhouding)Yogahoudingen – akarna dhanurasana (boogschutterhouding)Akarna dhanurasana (boogschutterhouding) is een klassieke yogahouding voor gevorderden. Een oefening die veel lenigheid…
Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)Yogahoudingen – setu bandha sarvangasana (brughouding)De voltooide setu bandha sarvangasana doet denken aan een brug. Het is een 'backbending'-asana. Dit soort yogahoudingen…
Yogahoudingen – siddhasana (voltooide houding)Yogahoudingen – siddhasana (voltooide houding)Siddhasana wordt ook wel de volmaakte, perfecte of voltooide houding genoemd. Deze asana is ideaal om in te mediteren. I…
Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Yogahoudingen – supta konasana (liggende hoekhouding)Supta konasana is een voortzetting van halasana, een variant waarbij de benen zo ver mogelijk zijwaarts gespreid zijn. D…

Yogahoudingen – baddha konasana (schoenmakershouding)Yogahoudingen – baddha konasana (schoenmakershouding)Baddha konasana bereidt de heupen voor op de meditatiehoudingen padmasana en siddhasana. Het is de traditionele houding…
Yoga en hindoeïsme – de heilige GangesYoga en hindoeïsme – de heilige GangesEnorme rivieren doorklieven het moessongebied van Zuid-Azië, waarvan India deel uitmaakt. Het zijn de Indus, de Ganges e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • 'Yoga', Sophie Hoare, Macdonald educational Ltd., London
  • 'Ligt on yoga', B.K.S. Iyengar, George Allen & Unwin, London
  • 'Yoga en geneeskunde', Jurg Wunderli, Fink Verlag, Stuttgart
  • Afbeelding bron 1: Kennguru, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Brenkee, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 25-08-2022
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.