Kan je helderziendheid aanleren?

Er is steeds meer interesse voor het paranormale en er zijn steeds meer opleidingen en workshops rond allerlei paranormale thema's. Kan je echter paranormaal begaafd worden met oefeningen of is een zesde zintuig aangeboren? Kan je helderziend worden na enkele sessies?

Paranormaal begaafd

We hebben allemaal 5 zintuigen die bepaalde prikkels kunnen waarnemen. De zintuiglijke waarnemingen zijn horen, zien, proeven, ruiken en voelen. Hiernaast rekenen veel mensen een extra zintuig dat ze "het zesde zintuig" noemen. Het zesde zintuig wordt vaak intuïtie genoemd. Wat intuïtie juist is, is onduidelijk. Het aanvoelen van dingen die niet met andere zintuigen waargenomen kunnen worden, wordt vaak zo benoemd. Ook in andere culturen kom je deze term tegen. In sommige culturen wordt intuïtie zelfs verder opgedeeld, naargelang hetgeen de persoon aanvoelt. Volgens sommige wetenschappers is intuïtie echter niet meer dan een zeer snelle verwerking van prikkels: door de waargenomen prikkels te combineren met vorige ervaringen herkent de persoon patronen en uitgaande van deze patronen kan de persoon conclusies trekken. Deze conclusies kunnen gaan over andere personen, zaken of gebeurtenissen in de toekomst.

Een paranormaal begaafd iemand neemt dingen waar die normaal niet waarneembaar zijn. Dit kan dus komen doordat ze een sterk ontwikkeld extra zintuig hebben (het zesde zintuig) of doordat ze binnenkomende informatie sneller verwerken en patronen herkennen. In beide gevallen hebben deze personen een gave.

Aangeboren of niet?

Er wordt vaak aangenomen dat paranormale begaafdheid aangeboren is. Het bewijs hiervoor is dat deze gave veel voorkomt in bepaalde families en totaal niet in andere families. Dit kan er echter ook op wijzen dat de omstandigheden in bepaalde families beter zijn voor de ontwikkeling van deze gave dan in andere. Hierdoor zou iedereen deze gave kunnen ontwikkelen. In de praktijk merk je echter dat niet iedereen erin slaagt zijn zesde zintuig te activeren en dat er grote verschillen in "waarneming" zijn. Dit kan te maken hebben met aanleg, interne factoren (motivatie, angsten, twijfels, ...) of externe factoren (lawaai, druk leven, stress,...).

Door oefening kan het zesde zintuig gestimuleerd worden, maar het is geen garantie op een carrière als waarzegger. Innerlijke harmonie is zeer belangrijk bij deze oefeningen: als je je niet goed voelt, kan je je niet toeleggen op het aanleren van een nieuwe gave. Dit kan je vergelijken met bijvoorbeeld een nieuw alfabet aanleren: als je je niet kan concentreren door negatieve gedachten of zorgen of gezondheidsproblemen lukt het niet om de tekens uit elkaar te houden en kan je het alfabet niet aanleren.

Innerlijke harmonie bereik je door rust en regelmaat in je leven te brengen. Dit doe je door voldoende rustmomenten in te lassen, je levensritme aan te passen aan je natuurlijk ritme en je zorgen uitgerust aan te pakken. Ontspanningsoefeningen kunnen je hierbij helpen (zie ook Ontspanningstechnieken).

Voorbereidende oefeningen

Er zijn ontzettend veel oefeningen om het zesde zintuig te activeren. Om het succes van deze oefeningen te vergroten, kan je volgende voorbereidende oefeningen uitvoeren. Deze oefeningen helpen je zintuigen aanscherpen, waardoor je meer bewuster waarneemt.

Voorbereidende oefening 1: bewustwording

  1. Ga alleen in een kamer zitten of liggen en sluit je ogen.
  2. Neem je omgeving waar: luister naar de geluiden in en rondom de kamer, voel en ruik je omgeving. Sta nergens bij stil, maar observeer.
  3. Kijk naar de kamer met je ogen gesloten. Zijn er objecten die je waarneemt? Sommigen zien gekleurde vlakken en anderen grijstinten. Als je niets ziet, moet je niet panikeren, maar gewoon verder gaan met de oefening.
  4. Ga nu in gedachten naar de aangrenzende kamer. Hou je ogen gesloten. Neem je daar iets waar?
  5. Ga heel het huis af en ga verder met de directe buitenwereld.
  6. Herhaal deze oefening een aantal keren alvorens verder te gaan. Er mag een tijdje overgaan tussen 2 oefeningen, maar dat is geen noodzaak: de oefening kan een aantal opeenvolgende dagen herhaald worden. Ga verder naar de volgende oefening als je meubels en andere objecten (ook dieren en planten) in je omgeving kan waarnemen met gesloten ogen. De vormen die je met gesloten ziet, hoeven niet overeen te komen met de werkelijkheid. Sommige objecten kunnen vervormd zijn (of enkel de omtrekken) of uitvergroot. Sta hier niet bij stil en ga verder zodra je denkt dat je je omgeving bewust aanvoelt.

Voorbereidende oefening 2: waarnemen

Dit is hetzelfde als de vorige oefening, maar met open ogen. Neem zoveel mogelijk waar van je omgeving. Gebruik hiervoor al je zintuigen. Sta nergens bij stil, maar observeer. Ga verder zodra je het gevoel hebt dat je verder kan gaan.

Tot slot

Buitenzintuiglijke waarnemingen zijn net zoals de zintuiglijke waarnemingen subjectief: onze hersenen filteren en interpreteren de binnenkomende signalen. Dit leidt ertoe dat deze waarnemingen niet altijd correct zijn. Bovendien zijn ze zeer moeilijk te meten (net zoals de andere waarnemingen) en dat ze niet honderd procent na te bootsen zijn in een kunstmatige omgeving. Factoren die zintuiglijke waarnemingen beïnvloeden (ervaringen uit het verleden, persoonlijkheid, gezondheidssituatie, vermoeidheid, verwachtingen, enz...) beïnvloeden ook de buitenzintuiglijke waarnemingen.
© 2009 - 2020 Nesibe, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
HelderziendheidAls je het zesde zintuig hebt ben je paranormaal begaafd. Het zesde zintuig is heel breed. Zo kan je helderziend zijn, H…
Wat is helderziendheid?De wetenschap heeft het moeilijk om helderziende gebeurtenissen te verklaren, en dat is juist de reden waarom verschille…
Mentalisme en mentalistenMentalisme en mentalistenMentalisme is een vorm van vermaak waarbij een artiest doet alsof hij buitengewone mentale krachten bezit. Onderdelen va…
De wetenschap en helderziendheidIn de parapsychologie gaat men er vanuit dat alle vreemde verschijnselen niet alleen door geesten worden veroorzaakt, ma…

Wees eerlijk! En voel je beterWees eerlijk! En voel je beterDe dagen beginnen weer langer te worden, het voorjaar komt eraan. En dan vraag je aan je partner “Kijk eens…Staat me dit…
Mentalisme is de kracht van illusieMentalisme is de kracht van illusieWat is een mentalist en waarom zijn we zo gefascineerd? Want dat we gefascineerd zijn staat vast. Paranormale krachten,…

Reageer op het artikel "Kan je helderziendheid aanleren?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Irmgard Segerink, 12-01-2014 03:15 #1
Mijn visie is dat ieder hiermee geboren wordt. Ik denk zeker wel dat we dit kunnen ontwikkelen. Maar het vergt tijd, oefening en geduld naar mijn mening. Het ligt er ook aan of er zelf wel achter staat of je dit wel of niet wilt ontwikkelen.

Infoteur: Nesibe
Gepubliceerd: 14-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Reacties: 1
Schrijf mee!