Kleurentherapie: Wat zeggen kleuren

Kleurentherapie: Wat zeggen kleuren Iedereen heeft wel een kleur die hem of haar meer aanspreekt en iedere kleur heeft een trilling die je welzijn kan beïnvloeden. Je kunt achterhalen of en zo ja welke kleur invloed op je heeft en is al eeuwenoud. Laat je er niet door leiden, maar is wel leuk te weten en misschien helpt het in een bepaald proces.

Test

Voordat je met de test begint is het goed om een aantal kleuren in je aanwezigheid te hebben. Dit hoeven geen grote gekleurde oppervlakten te zijn, maar wel iets waar je zometeen naar kunt kijken. Zorg dat je roze, geel, rood, paars, blauw en groen hebt.

Om te achterhalen of en zo ja, wat je met een kleur hebt moet je je goed ontspannen. De kleermakerszit kan ontspannen zijn, maar je kunt ook je benen gestrekt voor je houden. De rug recht en diep inademen door de neus en uitademen door de mond. Voel de zuurstof je lijf in stromen en de uithoeken van je lichaam opzoeken. Focus je hierop en je zult meer ontspannen.

Vragen

Op het moment dat je je echt ontspannen voelt moet je jezelf afvragen hoe je je op dit moment (hier in het nu) voelt. Geef jezelf de tijd om de eerlijke antwoorden te bedenken en stel jezelf dan de vraag: "Wat heb ik nu nodig, wat brengt mij nu in balans en maakt me heel?"

Niet gezegd dat je hier zomaar alle antwoorden op hebt, maar geloof wel in jezelf en je gevoel, je intuïtie. Als je je gevoel goed durft te volgen, open je vervolgens je ogen en bekijkt de kleuren. Waar voel je het meeste bij, waar trekken je ogen naar toe? Dat is de kleur waar je op dat moment behoefte aan hebt.

Wat kan je er mee

Je kunt de kleur “opzoeken”. Omring je met de kleur en probeer er naar te handelen. Er zijn ook oefeningen die je kunt doen om een kleur meer toe te laten, deze liggen meer in het yoga spectrum. Maar het begint, door goed naar jezelf te luisteren en te accepteren wat je aanvult is de eerste belangrijke stap. Naast dit alles, kan je natuurlijk altijd op zoek gaan naar externe hulp. Bespreek het met iemand uit je omgeving die je mogelijk kan helpen bij het proces wat op dat moment bij je speelt.

Kleuren

Roze

Je zintuigen kunnen wel eens te weinig geprikkeld of juist oververmoeid zijn. Mogelijk moeten zaken allemaal nuttig en zinvol zijn, terwijl het eigenlijk heel goed voor je is om wat tijd voor jezelf te nemen. Waar ontspan je lekker bij en geniet je van? Voor de een is dat een dagje sauna, de ander neemt een goed boek en een pot koffie en gaat er eens een paar uur goed voor zitten. Las dit ook periodiek in vergeet de pauzes tijdens de dag niet. Maak ze wat langer en ontspan goed.

Als roze je aantrekt kan je bloeddruk te hoog zijn, je kunt last krijgen van chronische vermoeidheid of stramme, verkrampte spieren.

Geel

Weet je wel goed wat je wilt? Heb je moeite met het maken van keuzes en schat je je omgeving wel goed in (kan ook niet durven zijn!). Laat je niet verrassen door wat het leven je brengt, maar sta er actief in. Door bewust en actief er midden in te gaan staan, laat je je niet overrompelen. Gebruik al je zintuigen om hetgeen er om je heen gebeurt, actief in je op te nemen en zet die stap door er actief aan deel te nemen. Alles is mogelijk, maar je moet het zelf doen.

Als geel je aantrekt dan kan je last hebben van slapeloosheid, een niet werkende spijsvertering of richting een burn out gaan.

Rood

Beetje onzeker of zit je niet lekker in je vel? Ben je wel goed genoeg, want je bent een denker over wat anderen van je vinden. Het kan ook zijn dat je je verleden, of delen daarvan, nog niet goed verwerkt hebt. Het is belangrijk dat je leert accepteren dat je het leven is zoals het is. Loop niet weg of ben niet bang voor de toekomst. Je bent goed zoals je bent en je mag er altijd zijn. Respecteer jezelf, want wat kan je van anderen verwachten als je het zelf niet doet.

Als rood je aantrekt kunnen rugklachten je parten spelen, maar ook de benen en voeten kunnen problematisch zijn. Tenslotte zijn de gewrichten mogelijk een zwak punt.

Paars

Zoek je diepte in jezelf je ziel? Ben je wat onzeker van binnen of rusteloos of keert er een vorm van ontevredenheid naar buiten. De buitenkant, en dan specifiek de materialistische kant is mogelijk belangrijk. Herkenning van paars kan betekenen dat je wat dieper naar jezelf op zoek moet en de buitenkant even de buitenkant laten. Met de invloedssfeer in je directe omgeving wordt steeds meer bekend terrein voor je. Voel meer en durf op je intuïtie te vertrouwen. Je bent hier niet alleen voor je dagelijkse 9-5 baan, maar het gaat ook om je unieke talenten. Ben onderdeel van alles wat er is.

Als paars je aanspreekt dan kan depressie op de loer liggen, maar ook stevige hoofdpijnen kunnen je deel worden en je kunt af en toe wat afwezig ogen.

Blauw

Druk je je – hoewel je wellicht communicatief vaardig bent – toch niet goed uit? Lukt het je wel zeker als je over gevoelens spreekt? Tikje verlegen en lastig om zomaar een praatje met iemand te maken. Jezelf zijn en je verhaal kunnen doen is belangrijk. Je woorden zullen meer impact moeten krijgen en dat kan, je hebt wat te vertellen. Spreek op een rustige toon en zeg wat je denkt, je mening is belangrijk en mag gehoord worden. Spreek uit en ben niet bang wat anderen van je denken.

Als blauw je aanspreekt kunnen nek- en schouderklachten de kop op steken. Oorpijn en de schildklier kan niet helemaal goed zijn.

Groen

Te geven en te nemen, in balans dus, is altijd belangrijk in relaties, allerlei soorten relaties. Dat kan er wel eens bij inschieten. Je bent dan voor niemand toegankelijk en dat kan je ook verdrietig of wat neerslachtig maken. Je wilt je (weer) openen.
Het is belangrijk dat je hart geopend is, en dat kan betekenen dat je pijn gedaan wordt. Maar dat is ook voelen. Voelen is toelaten. Ik kan zomaar wij zijn.

Als groen je aanspreekt kan je last van je bovenrug hebben of je armen/handen. Je kunt last van hartkloppingen hebben en wat kortademig zijn.

Tot slot

Er is veel meer te vertellen en dit is uiteraard een samenvatting met wat hoofdlijnen. Het gaat om de rode draad die ergens uit blijkt en waar je enig moment mogelijk aan moet of wilt werken. Ervaringen kunnen van alles met je doen, maar je bent er zelf bij en veranderingen aanbrengen kan je altijd.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Wat is zwangerschapsyoga?De geboorte van een baby vraagt veel van de moeder. Zwangerschapsyoga kan helpen om je te ontspannen en je voor te berei…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…

Selfness, je moet worden wie je bent!Selfness, je moet worden wie je bent!Of het nu een populaire term is waar menigeen weer veel geld aan kan verdienen of een ware zoektocht naar jezelf, feit i…
De ziel in gewichtDe ziel in gewichtWanneer de mens sterft, verliest deze ongeveer 21 gram van zijn gewicht. Volgens sommigen zou dit te verklaren zijn aan…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 03-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.