Selfness, je moet worden wie je bent!

Selfness, je moet worden wie je bent! Of het nu een populaire term is waar menigeen weer veel geld aan kan verdienen of een ware zoektocht naar jezelf, feit is dat er steeds meer mensen naar zelfverwezenlijking op zoek zijn. Niemand minder dan Nietzsche schreef er al over, kom tot de kern van je zijn.

Algemeen

Zelfverwezenlijking of met een populaire term Selfness. Waar het om gaat is dat steeds meer mensen niet meer voor het puur materiële gaan. De luxe die we eerder nog zo belangrijk vonden in de vorm van een groter huis, een luxe tweede auto, een duur sieraad of een derde vakantie, maken steeds meer plaats voor een stuk zelfverwezenlijking.

Dan kan het nog steeds zijn dat je niet echt weet waar we over praten, maar gezien het feit dat ook daar weer mensen op inspringen, is dat aan de hand van voorbeelden uit te leggen.

Wat betekent zelfverwezenlijking?

Wellness

De meest bekende, en het kan je uitgangspunt vormen, is een dagje niets doen in een wellnesscentrum. Waarbij niets doen ook meteen niet het juiste woord is, want je bent eigenlijk aan jezelf aan het werken. Je zintuigen de ruimte geven, volledig opgaan in je omgeving, het water, de warme sauna’s of de ontspannende massage. Genieten en dicht bij jezelf staan.

Was het wellnesscentrum in het verleden nog een echt dagje uit, we passen het steeds meer in in ons reguliere leven en minimaal eens per maand een dagje sauna – met alles er op en er aan – is heel gewoon aan het worden. Want we zoeken dat gevoel wat een wellnesscentrum met zich meebrengt, steeds meer terug in ons reguliere leven en dit lukt van nature nog niet echt.
Grip op je leven, de vitaliteit die je hebt als je uit het wellnesscentrum komt en het gevoel dat je van binnen en buiten gereinigd bent.

Door het bewustwordingsproces zijn gang te laten gaan, kom je steeds dichter bij jezelf, want “wie ben jij en wat wil jij” zijn vragen die daarbij horen. Waarbij deze verder gaan dan een goede baan waar je lekker verdient en een leuke partner. Nee, wat wil jij werkelijk uit het leven halen, waar geniet je echt van en hoe wil je dat vorm geven?

Vormgeven van je leven

Het klinkt zo vanzelfsprekend, het vormgeven van je leven. Toch is dat niet zo vanzelfsprekend, want menigeen gaat nog steeds op in de dagelijkse sleur van de dag. Heeft een baan waar hij/zij niet echt gelukkig van wordt (vaak er min of meer ingerold) en als je uitgeblust thuiskomt, ga je eten, wat televisiekijken en daarna naar bed.

Wil je echt dichtbij jezelf komen, dan zul je dat proces moeten veranderen. Veranderen is niet prettig, althans negen van de tien mensen zijn niet veranderingsgericht en hebben zelfs moeite met veranderingen. Toch moet je, wil je het proces veranderen, dit traject in. Waarbij je ongetwijfeld ook voor teleurstellingen zult komen te staan, maar met het doel voor ogen (de wijze waarop jij echt je leven wil leven) heb je een prachtig uitgangspunt. Het feit dat je zover bent om hier al een min of meer vastomlijnd beeld bij hebt, is al een enorme stap vooruit.

Oud of nieuw?

Het lijkt iets van nu, maar niets is minder waar. Friedrich Nietzsche zei het een eeuw geleden al “Je moet worden wie je bent” en dat zijn exact de woorden waar het om gaan. Geen spijt van de dingen die je gedaan hebt en de weg vervolgen die je ingeslagen bent.

Hoe kan je jezelf verder ontwikkelen?

Laten we voorop stellen dat je nooit uitgeleerd bent, maar lichamelijk kan je enig moment wel tegen je beperkingen aanlopen.

  • Strikt genomen ben je altijd in staat je lichaam zo gezond mogelijk te houden door gezond te eten, genoeg beweging te krijgen en voldoende nachtrust te nemen.
  • Emotioneel gezien is het goed om positief in het leven te staan, wat niet wil zeggen dat je negatieve emoties uit de weg moet gaan, maar zaken oppakken, een plaats geven en door gaan. Zo vind je ook het eenvoudigst de balans tussen je werk en je sociale leven.
  • Altijd je geest in ontwikkeling houden en dus willen blijven leren. We kunnen het wel, maar het willen in een volgende fase.
  • Jezelf zo nu en dan de spiegel voorhouden en bekijken hoe je gehandeld hebt en of dit anders had gekund. Maar ook bekijken welke keuzes je in het leven hebt gemaakt en daar voor staan.

Tot slot

Door dit proces zo nu en dan door te lopen als een soort checklist, maakt dat je het jezelf enig moment eigen maakt en er naar gaat leven zonder enige vorm van dwang. Het wordt een tweede natuur en de weg naar Selfness.

Wat daarbij kan helpen is een natuurlijke en ongedwongen omgeving. Dit kan een natuurlijk bos zijn, de zee of het heuvellandschap met een vergezicht in Limburg. Waar jij je prettig bij voelt, werkt absoluut positief in het eerdergenoemde proces. Wees niet bang en stap er in als je voelt dat je iets moet ondernemen. Ben je er (nog) niet aan toe, dwing jezelf niet. Dit zou toch nooit gaan werken, geef het gewoon de tijd. Succes!
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness: sauna, kuuroord, stoombadWellness arrangement en weekend. Wellness betekent ontspannen. Overal in het land is wel een wellness-centrum te vinden.…
Overnachten sauna en spa's: overzicht hotelsOvernachten sauna en spa's: overzicht hotelsEen dagje naar de sauna is heerlijk en teven goed voor lijf en leden. In een sauna kan je heerlijk genieten van de warmt…
Overzicht sauna's met badkledingOverzicht sauna's met badkledingEen dagje naar de sauna is heerlijk. Het is er lekker ontspannen genieten van de weldadige warmte en rust. Sommige mense…
Ontspannen, rust en relaxen in een spaOntspannen, rust en relaxen in een spaDruk, druk, druk! Ontspannen schiet er door alle drukte vaak bij in. Om lekker in je vel te zitten, om je goed te voelen…

Zielenreizen: contact met je innerlijkZielenreizen: contact met je innerlijkSteeds meer mensen worden zich bewust dat er meer tussen hemel en aarde is dan “het aardse” alleen. Het zielenreizen vor…
Kleurentherapie: Wat zeggen kleurenKleurentherapie: Wat zeggen kleurenIedereen heeft wel een kleur die hem of haar meer aanspreekt en iedere kleur heeft een trilling die je welzijn kan beïnv…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.