Mediteren, zweverig of alledaags?

Mediteren, zweverig of alledaags? De westerse maatschappij is nog steeds niet echt ingesteld op rustmomenten, momenten om tot jezelf te komen. De beautycentra doen een goede poging, maar is veelal erg commercieel ingesteld dan dat het werkelijk om de innerlijke rust gaat. Het grote beeld is nog carrière maken, een gezin en een goed sociaal leven en dit in een 24-uurs maatschappij. De rust nemen om even een moment tot jezelf te komen is het niet meer. Als je het niet ziet als zweverig geneuzel kan het je namelijk ook de nodige rust brengen.

De kunst van het niet doen

Deepak Chopra heeft er verschillende boeken over geschreven. Hij beschrijft in onderstaand citaat de basis van mediteren en is essentieel als je begint. Dit citaat is uit: "Leven zonder grenzen".

"Wanneer ik ga mediteren laat mijn innerlijke ervaring zich het beste beschrijven door wat ik niet doe: ik richt mijn geest niet en ik beschouw niet een of andere gedachte. Ik ben niet in een spirituele of ingekeerde stemming. Ik ben niet bezig mijn in- en uitademingen te tellen, te regelen of onder controle te houden. Ik span mij niet in om bepaalde gedachten te laten komen of gaan. Er is niet een gevoel dat ik probeer op te roepen of juist te vermijden. Ik besteed geen bijzondere aandacht aan mijn lichaam en probeer niet enig deel ervan te ontspannen. Wanneer ik merk dat ik in slaap val verzet ik mij daar niet tegen.

Maar wat doe ik dan wel? Het beste antwoord op die vraag is dat ik alleen maar bezig ben met niet doen. Ik ben bezig om de normale activiteit van mijn geest tot zwijgen te brengen, maar dan zonder dwang. "Niet doen" zou de indruk kunnen wekken van "niets doen". Maar er is een subtiel verschil. De denkende, voelende geest is voortdurend in beweging. Als hij de gedachte heeft: "rem af, wees stil", is ook dat beweging en zal de geest niet tot stilstand komen. Geen enkele gedachte kan de geest tot stilstand brengen. "


Hoe werkt mediteren?

Een rustmoment waarin je in jezelf kunt keren geeft in eerste instantie in ieder geval ontspanning voor de geest en het lichaam. De frequentie van je hersengolven en de spierspanning gaat drastisch omlaag. Het gevolg is een innerlijke rust en energie gaat stromen. Zeker als je moeite hebt met rust in het hoofd krijgen, is mediteren erg zinvol en relatief eenvoudig.

Door het doen ga je het leren en hoewel het in het begin mogelijk onwennig voelt, gaat je lichaam zich enig moment “gedragen” naar je handelen.

De basis

De basis leg je door een aantal zaken “in te richten”, zoals:
  • Een rustige omgeving; geen achtergrondgeluiden tenzij je speciale achtergrondgeluiden op een CD prettig vindt.
  • Een zachte ondergrond; het type ondergrond maakt niet zoveel uit, als je er zelf maar prettig kunt zitten.
  • Geen knellende kleding; bij voorkeur kleding die ademt als katoen of linnen.
  • Een prettige houding aannemen; de typische meditatiehouding is de lotuszit of kleermakerszit. Maar belangrijker is dat je een pose aanneemt waar je je prettig bij voelt.
  • Leeg je hoofd; het is belangrijk dat als je begint, je je hoofd leegt. De zorgen, de ‘to do list’ even opzij legt et. Even niets dus.

Starten

Je kunt er voor kiezen om te beginnen met een meditatie dat je je richt op een specifiek punt. Een objectmeditatie is dat. Je laat je dachten geheel gaan naar dat object, de figuur etc. Te denken valt aan de vlam van een brandende kaars, je kunt ook bewust je eigen ademhaling volgen. Net waar je je op wilt richten én wat je concentratie vast kan houden (want dat is essentieel).
In een volgende fase kan er je voor kiezen om geen object meer te nemen, maar direct met je gedachten aan de gang te gaan. Je gedachten die dan meer bezig zijn met ontspannende zaken en daar zijn weer oefeningen voor.

Oefeningen

Er zijn relatief veel mensen die last hebben van het controlerende gevoel. Wat typisch is voor deze maatschappij. Zo is er een oefening waar je je moet verplaatsen naar een drukke rivier en waar je tegen de stroom in roeit om niet tegen de zijkanten te pletter te slaan. Als je enig moment de roeispanen loslaat zie je dat je ook vooruit komt, niet tegen de zijkanten opbotst en met de flow van het water meegaat.

Iemand die positiever in het leven wil staan zal normaal snel veroordelend zijn. Als je nu een negatieve situatie aan voelt komen observeer je eerst zonder te oordelen. In het begin zal dat zijn dat je jezelf daartoe moet dwingen, maar gaandeweg wordt het je tweede natuur om eerst te observeren.

Een andere is fysieke pijn. Het is een boodschap van het lichaam en probeer niet direct verder te gaan als je iets voelt, maar focus je erop en probeer het te visualiseren. Probeer helder te krijgen waarom die pijn er is, vraag er in gedachten naar. Een volgende stap is er voor de toekomst van te leren, maar eerst zal de eerste stap enkele malen gezet moeten worden.

Zo zijn er nog talloze meditatiemomenten die je tijdens een sessie kunnen helpen. Een handig boekje is de 1001 meditaties van Mike George.

Tot slot

Meditatie kan op ieder moment van de dag en op iedere locatie waar je je prettig voelt en waar je je rustmoment kunt nemen. Het is niet zweverig maar kan je aardse leven in de westerse maatschappij alleen maar aanvullen. Zie het als een cadeautje.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie voor beginnersMeditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lich…
Mediteren. Waarom zou je?Mediteren. Waarom zou je?Steeds vaker hoor of lees je over mediteren. Maar wat is mediteren nu eigenlijk? Is dat alleen maar weggelegd voor ‘zwev…

Mediteren is hetzelfde als gedachteloos zijnMediteren is hetzelfde als gedachteloos zijnHoe bereik je nu die staat van gedachteloos zijn? Want soms lijkt het wel alsof het brein, de geest, nooit stilhoud. En…
Planten der godenHoe is het zo ver kunnen komen. Planten die door volkeren overal ter wereld in rituelen als heilig worden beschouwd, zij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mikegi, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.