Meer meditatie momenten

Meer meditatie momenten We mediteren steeds meer en dat heeft enerzijds te maken met invloeden van andere culturen en anderzijds met de rust die we opzoeken in de drukke Westerse maatschappij. Denk maar aan de Beatles die eind jaren 60 al gingen mediteren in het oosten. Toch is de groep nog beperkt en hangt er nog een zweem van hocus-pocus omheen. Dat dit onzin is, is inmiddels wel aangetoond. Voor mensen die druk in hun hoofd zijn, levert het alleen maar meer rust op en is het zweverige-gehalte minimaal. Daarnaast kan mediteren je inzicht geven in bepaalde situaties welke je in het dagelijkse bestaan niet voor elkaar krijgt. Door er in verschillende bladen en op internet meer aandacht aan te schenken, hoop ik dat het ingeburgerd raakt en ieder zijn voordeel er mee kan doen.

Meditatiemomenten rond de levenshouding

Uitzonderlijk leven

Leef je als een grijze muis, zo gewoontjes … maar is dat wel zo??? Neem weer een ontspannen houding aan en laat je voeren naar een plek waar jij je prettig voelt. Dit kan op het water zijn, een strand, de bossen of waar dan ook. Als je daar bent kijk je om en laat je wat voor jou dagelijkse zaken passeren. Je kind van school gehaald, je kind thuis opgewacht en al pratend thee met koekjes genuttigd, je woonkamer geverfd en opnieuw ingericht, een lekker etentje voor je partner gemaakt etc etc. Ogenschijnlijk allemaal gewone momenten, maar bekijk het eens van een afstand als op zichzelf staande momenten waar je blij van geworden bent en mogelijk de mensen in je omgeving ook. Laat rustig verschillende momenten passeren en kom dan weer terug op de lekkere plek. Geniet nog even na van al die individuele heerlijke momenten.

Loskomen van de levensketens

Je voelt je vast gezet in het leven. Alles is uitgedacht en uitgewerkt en je wilt je vrij voelen. Neem weer een prettige houding aan en ga naar een plek waar jij iemand vastgeketend ziet. Een gevangenis bijvoorbeeld. Het ziet er vies en oud uit en je voelt je er niet op je gemak. Maar dan zie je dat je vast zit aan een ketting. Het voelt niet prettig, tot je ziet dat je de schakels van de ketting zomaar open kunt buigen. Op het moment dat je dat doet, verdwijnt de smerige oude omgeving om je heen en wordt het licht en ruik je de bloemen en het gras. Snuif de heerlijke lucht en zie de stukken van de keten die je los gemaakt hebt, op het gras liggen.

Meditatiemomenten rond geluk

In alle onschuld

De onbesuisdheid waarmee kinderen ergens ingaan is te benijden. Maar kinderen hebben geen ervaring van het leven en weten niet waar ze instappen … en dus doet de volwassen mens het niet. Als je los wilt komen en op een meer onbesuisde manier het geluk wilt ervaren, is het goed om weer even kind in gedachten te zijn. Visualiseer je bijvoorbeeld in een groot open park en kijk ophoog naar de wereld om je te laten verrassen. Verwonder je over alles, de hond die de frisbee vangt, het meisje op de schommel die heel hoog op en neer gaat en de baby in de wandelwagen die stil is als hij iets in zijn handjes krijgt. Maar ook het bootje dat op het water blijft drijven en als je naar de hemel kijkt die je allemaal witte wolkjes voorbij lopen in de lucht. Neem alles in je op alsof het nieuw is en ervaar hoe je je voelt. Daarna kom je weer langzaam terug in het nu en geniet nog even na van al die nieuwe momenten. Deze meditatie is eindeloos, want als je je kunt verwonderen, kan je alles opnieuw beleven.

De kracht van alleen zijn

Stel je voor dat je helemaal alleen bent en geen enkele band hebt met werk, gezin, geldproblemen, relaties of wat dan ook. Wat ga je doen … terug naar de basis. Je basisbehoefte van eten en drinken, warmte, hygiëne en met jezelf bezig zijn. Voelen wat er exact in je omgaat, blijheid met jezelf te ervaren en dat doen wat je moet doen als je alleen bent. Probeer een aantal goede aspecten van het alleen zijn eruit te halen en toe te passen in je dagelijkse leven. Kom langzaam terug met die aspecten in een rugzakje die je vervolgens toe wilt passen. Herhaal deze meditatie regelmatig, totdat je de zaken die je bewust in je rugzakje hebt gedaan, zijn ingeburgerd in je leven.

Meditatiemomenten rond ouder worden

Wijsheid als tweede jeugd

Tweede jeugd om de jeugd is onzin, een tweede jeugd maar met de kennis en wijsheid van nu is anders. Visualiseer jezelf in een omgeving met jonge opgroeiende mensen en bekijk eerst de fouten die ze maken … laat het je maar een beetje aan het lachen brengen. Dan word je opgemerkt en leg je met de kennis van nu uit aan deze mensen. Ervaar het als iets nieuws voor je en zie het als een tweede jeugd om met al je kennis opnieuw aan zaken te beginnen (eventueel met andere mensen uit je omgeving). Voel de blijheid die op je af komt zodra je weer iets voor elkaar krijgt.

Onsterfelijkheid

Tja, het lichaam waarin we zitten is sterfelijk en enig moment is het lichaam op. Om te ervaren wat het onsterfelijke in je is, is het goed om in een diepere gedachten te komen. Een prettige rustige omgeving waarin je eerst jezelf gaat voelen, je lichaam en daarna wat er in je lichaam ‘woont’ … het onsterfelijke. Visualiseer het als iets wat ook zomaar je lichaam kan verlaten en ‘fladdert’ naar iets of iemand anders. Ga er in mee en ervaar wat altijd blijft … dat is wie je echt bent. Veel mensen pakken deze vorm op, op het moment dat de dood dichterbij komt, maar je kunt er ook op jongere leeftijd mee beginnen. Je ziet het relatieve van het leven zo meer en hebt geen angst voor de dood (waar toch veel mensen last van hebben).

Tot slot

Mediteren is voor iedereen weer anders. Alleen de basis van je prettig voelen in een rustige omgeving waar je je goed kunt concentreren, gelijk. Zoek altijd eerst de juiste omgeving en geef meditatie dan een reële kans. Succes.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie voor beginnersMeditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lich…
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…

Mediteren kun je lerenMediteren kun je lerenVoor de een is het eenvoudig voor de ander een helse klus, want hoe leer je nu mediteren en zeker zo belangrijk … waar d…
Intuïtie en liefdeIntuïtie en liefdeTijdens het vinden van de grote liefde in het leven, kan intuïtie een grote hulp zijn. Intuïtie kan een onmisbaar hulpmi…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.