Mediteren kun je leren
Voor de een is het eenvoudig voor de ander een helse klus, want hoe leer je nu mediteren en zeker zo belangrijk … waar doe je het voor? Sommige vinden het alleen maar zweverig gedoe en andere mensen komen er volledig mee tot rust. Ieder voor zich, maar als je wilt leren mediteren, dan zijn er enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen. En als je er echt klaar voor bent … dan gaat het zeker lukken.
Basisuitgangspunten
Om te mediteren heb je rust nodig en dat lijkt weliswaar heel simpel, maar blijkt het helemaal niet te zijn. Rust in je omgeving is een begin en als je geen rust in je hoofd hebt – daarom gaan sommige mensen nou juist mediteren – ontstaat die rust enig moment vanzelf. Met dien verstande dat je er ook aan toe moet zijn … en dat weet je pas als je er aan begint.
Er aan toe zijn
Ik ben al langere tijd met het fenomeen “mediteren” bezig en ben er inmiddels achter dat het niet vanzelf plaats gaat vinden als je in een kleermakerszit al hummend op de grond zit. Het “willen” is in deze in je hart voelen dat mediteren een toegevoegde waarde in je leven gaat hebben. Geen populariteitsgedoe waarbij je er niet meer bij hoort als je niet aan yoga en / of mediteren doet.
Nee, als mediteren een vanzelfsprekendheid in je leven worden en pas dan heb je het geïntegreerd in je leven. Maar ook pas dan ervaar je de toegevoegde waarde.
Teleurstelling
Tot die tijd kan je de juiste omgeving creëren, maar of het dat gaat bieden waar je op hoopt is nog steeds de vraag. De teleurstelling kan dan ook groot zijn als je er alles aan doet, maar het lukt je maar niet te concentreren of sterker nog, na een meditatie verfrist in het “nu” te stappen. Er nog niet aan toe zijn of een langer proces in gaan om te komen tot, kan het resultaat zijn. Zie het ook als een toegevoegde waarde voor je leven. Hoe creëer je nu de beste situatie om het mediteren te leren?
Welke factoren zijn van belang?
Rust
Zoals eerder gezegd klinkt het zo eenvoudig, maar rust kan een ruimte zijn waar jij je prettig voelt. Eigenlijk is dat ook wel een basis, de ruimte moet “goed voelen” en dat is niet zweverig of zo. Ergens waar jij je op je gemak voelt, brengt je ontspanning. Voor de een is dat de slaapkamer, de ander raakt geheel ontspannen in de huiskamer en weer iemand anders heeft de tuin als ultiem rustpunt. Dat laatste kan in de koude maanden wel een lastige zijn.
Ventilatie
De ademhaling is bij het mediteren een belangrijke en dus is een goede ventilatie erg belangrijk. Buiten, bij voorkeur zonder uitlaatgassen (!), is ultiem, maar binnen een raam open of waar het eerder goed doorgelucht is, is ook prima. Je gaat bij het mediteren op je ademhaling letten en dus zullen vervelende of vieze geurtjes eerder opvallen en dat haalt je vervolgens uit je concentratie. Een goed geventileerde, bij voorkeur licht gekoelde ruimte, is dus optimaal.
Plaats
Je kunt liggen, staan of zitten bij het mediteren, de houding die jij als prettig ervaart is de houding die het hem voor je doet. Maar zorg dat de ondergrond goed is. Geen dikke kussens, maar pijnlijke billen, rug e/o voeten - die ten kosten gaan van je concentratie – is ook niet de bedoeling. Vergewis je voor je begint dus van de plaats waar je gaat mediteren.
Kleding
Eigenlijk is het heel simpel … kleding die ventileert en die prettig zit. Dat is een ruim begrip, maar dat is waar het ook over gaat. Ventileren is belangrijk voor je transpiratie en daarmee ook gezegd dat een natuurlijk product wel gewenst is. Kleding mag niet knellen, kleding moet lekker om je lichaam vallen. Want dan zal het niet - op wat voor manier dan ook - tot afleiding leiden.
Waar begint de geest?
Ademhaling
Concentreer je op je ademhaling en adem in en uit via de neus. Probeer niet meer dan een vijftal in/uitademingen per minuut te doen. Voor de uitademing iets meer tijd nemen dan voor de inademing. Maar in alle rust en de longen dus zo leeg mogelijk maken. Concentreer je hierop tot je het gevoel hebt dat het goed gaat.
Een leeg hoofd
Als je de omgeving dusdanig geschapen hebt dat jij je er prettig in kunt voelen, dan kom je pas toe aan de geest. De routine van de dag zit er bij veel mensen in en jezelf afsluiten, volledig wel te verstaan (!) is een must om goed te leren mediteren. Dat is de reden dat niet iedereen meteen in de juiste modus zit om te mediteren. Door de hectiek van de dag, de zaken die die dag moeten gebeuren, een ziek kind, de school die gebeld moet worden, de deadline op het werk die gehaald moet worden, het gezin wat door moet draaien en de zaken die je die dag daarnaast nog moet regelen, kortom druk druk druk … allemaal heel legitieme redenen die er voor zorgen dat je hersenen in de ochtend op een stand staan dat ze daarmee aan de slag gaan.
Als het dusdanig sterk is, is het de overweging waard om in de avonduren te mediteren, maar de ochtend is juist zo geschikt omdat het je zo lekker opfrist en je in alle rust aan de dag kunt beginnen. Probeer zelf wat uit om te kijken hoe jij het beste een begin kunt maken.
Voorstelling maken
Als het lege hoofd werkt, dan heb je al een belangrijke stap gezet, maar niet iedereen kan dit. Probeer het eens als volgt …. Waar wil je mee aan de slag gaan? Je wilt bijvoorbeeld een dood van een naaste een plek geven om zelf door te kunnen gaan. Visualiseer je een voor jouw aangename omgeving en zie die persoon naast je. Je zit samen ontspannen op een bankje, bijvoorbeeld van de lentezon te genieten. Leg hem of haar uit dat je verder wilt met je leven, maar je ook teveel bezig bent met deze persoon. Zeg dat je de persoon nooit zult vergeten, maar je nu wel doorgaat. Omarm de persoon of kus de persoon, zwaai hem of haar uit en stap van het bankje af de toekomst in. Kijk desnoods nog een keer om. Herhaal dit soort meditatiemomenten dagelijks, totdat de persoon vervaagt als je weer omkijkt of wellicht plots helemaal weg is.
Teveel levensbagage maakt dat je krom gaat lopen en als je bijvoorbeeld zelf nog een half mensenleven te gaan hebt, is dat wel erg zwaar. Doe alle levensbagage in een rugzakje en ga weer op dat bankje zitten. Neem de tijd om alles eruit te halen, bekijk het goed en laat op het bankje achter wat je niet meer nodig vindt om terug te doen. Het wel of niet nodig vinden is goed naar je lichaam luisteren. Iedere keer weer opnieuw het rugzakje leeghalen en hetzelfde ritueel toepassen. Net zolang totdat je het rugzakje leeg vindt of draagbaar genoeg voor de toekomst.
Niets…
Het ultieme is niets. Niets is niet tastbaar, maar op het moment dat je hersenen met niets bezig zijn, dan zul je pas de ultieme rust ervaren en daar gaat het verwerken en afwerpen van zaken aan vooraf. Na het niets komt er nog meer, maar daarvoor moet je eerst geaard worden.
Tot slot
In de komende artikelen over mediteren zullen meer voorbeelden meegenomen worden, maar ook hoe te aarden en hoe je door je gids te laten leiden … als je daar behoefte aan hebt. Kortom, het mediteren als aards en vast onderdeel van jezelf te laten zijn en voor degene die het maar hocus pocus vinden … ook prima. Alles is goed.