De Tibetaanse yoga vormen

De Tibetaanse yoga vormen De vijf elementenoefeningen brengen de energiestromen op gang en behalve dat dit goed voelt, is het goed voor het lichaam en men pretendeert dat het zelfs een verjongend effect heeft. Als je de bewegingen vloeiend uitvoert heb je er het beste resultaat van. Deze oefeningen hebben het meeste effect in de ochtend.

Algemeen

Onderstaande oefeningen begin je met zon 4 tot 5 keer per oefening en mag je opvoeren tot zon 20 keer per oefening. Een vaste frequentie is gewenst en spreekt voor zich dat iedere ochtend het beste is, maar doe het minimaal zon 3x per week.

Als je een oefening herhaalt, neem je tussen de herhalingen door enkele seconde rust en ontspanning. Tussen de oefeningen zelf neem een halve minuut rust. Zorg dat je goed ademt met een diepe inademing (buikademhaling) en een iets langer durende uitademing. Probeer de energie die stroomt door je lichaam tijdens zon rustmoment te voelen.

De oefeningen

  • Ga gestrekt op de vloer liggen met de armen langs je lichaam en de handpalmen naar beneden. Haal op een inademing je hoofd op van de vloer en til tegelijkertijd je benen gestrekt omhoog. Tijdens je uitademing laat je je hoofd en je benen weer zakken.
  • Ga recht staan en strek de armen zijwaarts met de handpalmen naar beneden gericht. Zorg dat deze ontspannen zijn en breng je armen en schouders op een lijn. Draai nu op de plaats om je as met de klok mee (om niet duizelig te worden is het goed om je op een vast punt te focussen, bovendien verlies je je evenwicht zo minder snel). Als je weer recht staat strek je de armen op een inademing boven het hoofd en op de uitademing laat je armen weer rustig zakken.
  • Start in de kruiphouding met de handen onder de schouders en knieën onder de heupen. Adem nu rustig in en tegelijkertijd trek je als het ware je stuitje omhoog. Als je in de omgekeerde V houding staat adem je rustig uit, waarbij je je kin naar je borst brengt. Op de volgende inademing kom je met je hoofd omhoog en trek je je rug een beetje hol (meer de omgekeerde vorm dus). Op een rustige uitademing breng je je lichaam weer naar de beginstand.
  • Ga op je knieën zitten, waarbij de knieën precies onder de heupen zijn. Adem in alle rust in en op de uitademing buig je je kin naar je borst. Bij de volgende inademing buig je langzaam naar achteren en laat je je hoofd naar achteren zakken. Als steun voor je evenwicht kan je je handen op je billen houden. Kom op een uitademing weer rustig terug.
  • Ga op je billen zitten met je benen gestrekt voor je en de armen langs het lichaam steunend op de handpalmen. Adem in deze eerste houding goed in en op de uitademing buig je je kin naar de borst. Adem nu weer langzaam in en breng je bovenlichaam omhoog (en door je inademing gaat het ook wat naar voren). Laat nu je hoofd naar achteren vallen. Houdt deze houding even van en span de spieren. Adem vervolgens langzaam weer uit en kom terug naar de beginhouding.

Tot rust komen

Als je deze oefeningen een aantal keren achter elkaar doet is dat best vermoeiend en is het goed om de reeks oefeningen af te ronden met een ontspannende oefening. Ga rustig op de grond liggen spreid de benen en leg de armen haaks op het lichaam, met de handpalmen omhoog. Adem nu rustig diep in en voel de afplatting van het middenrif. Je buik gaat langzaam omhoog. Voel de energie door je lichaam stromen en adem rustig uit. Deze lighouding mag je best enkele minuten aanhouden.
Sluit af met een minuut je handen op elkaar op je zonnevlecht te houden (boven je navel onder je middenrif). Adem goed door maar wel in alle rust.
Kom tenslotte in alle rust overeind en begin de dag vol energie met in een ontspannen houding.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
De ontwikkeling van Hatha YogaHatha Yoga is één van de vele vormen van de duizenden jaren oude Yoga traditie. Hatha Yoga is op het lichamelijke gerich…
Basisuitgangspunten voor Hatha YogaBasisuitgangspunten voor Hatha YogaHatha yoga is de meest bekende vorm van yoga en de groep aanhangers is duidelijk groeiend. Op zich een prima ontwikkelin…

Yoga, als je het echt wilt lerenYoga, als je het echt wilt lerenYoga gaat verder dan wat oefeningen en dat maakt dat nog relatief veel mensen eng of de (te) ver van hun bed show vi…
Meditatie momenten zijn persoonlijkMeditatie momenten zijn persoonlijkLeren mediteren is in principe voor iedereen weggelegd, alleen is de groep mensen die het nog wazig of vaag vinden groot…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.