Yoga, als je het echt wilt leren

Yoga, als je het echt wilt leren Yoga gaat verder dan wat oefeningen en dat maakt dat nog relatief veel mensen “eng” of “de (te) ver van hun bed show” vinden. Maar yoga kan wel degelijk iets toevoegen aan ieder bestaan, niet in de laatste plaats de drukke westerse mens. Wazig? Ervaar het zelf en oordeel daarna.

Basisuitgangspunten

Yoga, de naam is afkomstig uit het Sanskriet en wil zeggen “eenheid” of “samenbrengen” en is zo’n 4000 jaar geleden in India ontstaan. De basis ligt in het gegeven dat men tot een diepe staat van meditatie wilde komen. Nog steeds is dat een basisuitgangspunt, maar tegenwoordig gaan we duidelijk een aantal stappen verder. Omdat veel mensen de juiste balans tussen lichaam en geest niet (meer) vinden, werkt yoga hier ook aan. Verder zijn ademhaling en het concentratievermogen belangrijke onderwerpen.

Wat leert yoga ons?

Het leert ons lichaam en geest én geest en bewustzijn in balans te brengen. Als het niet helder overkomt, dan is mogelijk de beste uitleg dat er middels de oefeningen, de concentratie en een juiste ademhaling een soepel en ontspannen gevoel ontstaat. Je krijgt er energie van en geeft voldoende “tegengas” in het drukke westerse bestaan. Balans is min of meer het toverwoord, het mooie is alleen dat yoga geen toveren is. Het werkt echt.

Is yoga voor iedereen?

Heel kort “ja”. Het idee dat het gecompliceerde houdingen zijn, zijn ongegrond. Dit heeft met name te maken met het gegeven dat je rustig op moet bouwen en je lenigheid langzaam maar zeker vanzelf vergroot. Je zult merken dat je naar verloop van tijd, steeds meer oefeningen kunt doen. Ook de meer gecompliceerde.
Daarom is het ook goed om yoga te beginnen met enige begeleiding. Als het in je systeem zit, zou je het ook alleen af kunnen (als je dat liever doet).

Dit maakt ook dat yoga echt voor iedereen geschikt is. Er is dus ook yoga voor kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. De nieuwere vormen zijn ook voor iedereen geschikt, denk hierbij aan bijvoorbeeld lach yoga.

Hatha yoga

Dit is feitelijk de bekendste vorm van yoga en de focus ligt duidelijk op het ontspannen van lichaam en geest. De focus ligt op:
  • ervaring
  • aandacht
  • adem
  • gevoel
  • bewustwording

Hier hiervoor ook het artikel “Basisuitgangspunten voor Hatha Yoga” en “Yoga voor iedereen”.

Ademhaling en concentratie

Voor yoga geldt, welke vorm dan ook, dat ademhaling en concentratie essentieel zijn. Vandaar dat we deze eruit lichten.

Adem

Een goede ademhaling is altijd belangrijk en dus kan een goede oefening geen kwaad. Yoga heeft als een van de belangrijke pijlers een goede ademhaling. De “ademspieren” zijn essentieel en onder ademspieren verstaan we de tussenribspieren en de belangrijkste, het middenrif. Er is een eenvoudige oefening waar je zelf mee uit de voeten kan voor wat betreft een goede ademhaling.

Ga op je buik op de grond liggen, met je hoofd opzij gedraaid en de armen naast je lichaam (kijk even wat goed voelt, want het moet geen krampachtige houding zijn). Blijf even zo liggen, zodat je lichaam aan de harde grond went. Langzaam ga je je iets zwaarder voelen. Voel nu hoe je ademhaling in deze houding gaat en verleg je focus enig moment ook daadwerkelijk naar je buik. Het leuke is dat als je je handen in de holte van je rug legt, je het nog beter kunt voelen. Als je even in deze houding gelegen hebt, kan je rustig overeind komen, maar houdt de ademhaling vast.

Of ga staan met de voeten op heupbreedte. Breng je armen diep inademend (je voelt je lichaam als het ware groter worden door de zuurstof die je longen binnen stroomt) zijwaarts omhoog en laat je zijwaarts zakken als je uitademt. Je voelt dat je ademhaling gelijk loopt met je armbewegingen. Herhaal dit enkele keren, maar houdt die diepere ademhaling vast.

Concentratie

Concentratie is niets meer of minder dan je aandacht op één punt richten. Je hele gedachtestroom gericht op dat ene punt. Er zijn oefeningen die je beter leren focussen. Zo is de zogenaamde neusademhaling hier bevorderlijk voor. Heel eenvoudig en goed thuis te doen.

Ga rustig zitten en breng een vinger van je rechterhand naar de ruimte tussen de wenkbrauwen. Hier komen de ademstromen samen. Voel nu met de duim en een vinger of beide neusgaten voldoende open zijn om goed door te kunnen in- en uitademen (beurtelings afsluiten met duim of vinger). Als dit niet zo is, moet je eerst de focus leggen op het slechtere neusgat, door het ander neusgat dicht te doen en te ademen door het slechtere neusgat. Zo wordt dit neusgat als het ware wat “ruimer”. Wissel daarna de ademhaling af tussen het linker- en rechter neusgat. Zowel de in- als de uitademing en sluit altijd af met een ademhaling door het linker neusgat.

Tot slot

Met yoga kan je heel eenvoudig beginnen in een gewenst en haalbaar tempo en langzaam uitbreiden. Iedere keer een stapje verder en je bepaalt zelf wat haalbaar is. Dat maakt yoga geschikt voor iedereen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…

Voel je mooi met yogaVoel je mooi met yogaWaar het om gaat is dat je van binnen een mooi mens bent … maar dat uit zich dan vanzelf aan de buitenkant. Toch kan yog…
De Tibetaanse yoga vormenDe Tibetaanse yoga vormenDe vijf elementenoefeningen brengen de energiestromen op gang en behalve dat dit goed voelt, is het goed voor het lichaa…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.