Voel je mooi met yoga

Voel je mooi met yoga Waar het om gaat is dat je van binnen een mooi mens bent … maar dat uit zich dan vanzelf aan de buitenkant. Toch kan yoga daar ook aan bijdragen en dat heb ik me pas gerealiseerd op het moment dat ik een aantal oefeningen met een goede concentratie achter de rug had en mezelf in de spiegel zag. Ik ben me er in gaan verdiepen, maar echt vreemd is het niet. Je ademhaling is zo belangrijk en je lichaam en geest zijn op een zachte manier continue aan het werk. Er zijn wel wat oefeningen die net even iets meer doen. En als je dan toch met yoga aan de slag gaat … probeer dit dan eens.

Zonnegroet

Een goede om mee te beginnen … al was het maar als opwarmertje.

 • Sta in de richting van de opkomende zon en zet beide voeten tegen elkaar. Breng je handpalmen samen bij je hart. Je mag je armen desgewenst ook langs je lichaam houden.
 • Adem in en breng je armen naar boven. Buig langzaam naar achteren, terwijl je je armen boven je hoofd gestrekt houdt.
 • Buig naar voren en adem daarbij in alle rust uit. Je buik beweegt in de richting van de bovenbenen en je handen breng je naar de grond.
 • Adem in en breng je linkervoet zo ver mogelijk naar achteren. Zorg dat je handen op de grond blijven en dat de rechtervoet tussen de handen blijft staan. Houd je hoofd omhoog.
 • Adem uit en breng nu je linkerbeen naar achteren. Je staat op handen en tenen met je heupen omhoog. Je gezicht is gericht op de vloer.
 • Terwijl je de adem inhoudt, breng je je lichaam richting de vloer (vanuit de knieën naar het voorhoofd toe). Totdat je knieën, borst, handen en voorhoofd de grond raken. Heupen en onderbuik blijven omhoog.
 • Adem nog steeds in, strek nu de armen en laat de heupen zakken. Richt het bovenlichaam vanaf het middel omhoog, buig naar achteren en kijk dan omhoog. Benen liggen naast elkaar.
 • Adem nu langzaam uit en hef je heupen op van de grond. Je benen en armen blijven gestrekt en je hoofd komt in één lijn met je armen.
 • Adem langzaam in en buig je rechterbeen en zet er een grote stap mee naar voren. Beweeg je linkerknie naar de grond en kijk omhoog.
 • Adem nu langzaam uit, houd de handen op de grond en breng de linkervoet naast de rechtervoet tussen de handen. Buig vanuit de heupen en probeer de buik in de richting van de bovenbenen te brengen.
 • Adem in en strek de armen naar boven. Buig langzaam naar achteren.
 • Adem uit en ga weer met de voeten tegen elkaar en gevouwen handpalmen naar de opkomende zon kijken.

Oefeningen

Krijger

Zet je beide handen aan weerszijden van je voet, adem goed in en cirkel op de inademing je armen en bovenlichaam mee omhoog. Zorg dat je benen goed sterk staan. Adem nu een vijftal keren in alle rust in en uit (neem er de tijd voor en concentreer je goed). Breng op de laatste uitademing je handen weer voor je op de grond en stap terug naar de neerwaartse hond.

Berg

De berg is voor velen de eerste oefening, maar mag je ook tussendoor doen. Zet je voeten stevig op de grond (heupbreedte). Adem in en spreid je armen omhoog. Open je borst en je ribbenkast nu en adem enkele keren goed door. Concentreer je hier op je ademhaling en voel de zuurstof door je hele lichaam stromen. Bij de ademhaling je navel richting je ruggengraat trekken. Zo kun je pas goed uitademen. Herhaal dit een vijftal keer.

Halve maan

Deze is iets gecompliceerder als je nog wat minder geoefend bent, maar is goed te doen. Zet je linkervoet een klein stukje naar voren (15 tot 20 cm) en zet je rechterhand voor je rechtervoet. Ga nu op de tenen van je linkervoet staan en breng je gewicht naar voren (op je rechterbeen en rechterhand). Je linkerbeen komt nu langzaam van de grond. Strek je rechterbeen op heuphoogte en open je linkerheup. Strek nu ook je linkerarm uit naar het plafond. Je bent nu helemaal links geopend. Adem goed een vijftal keer in en uit. Concentreer je in de deze houding weer goed op je ademhaling. Buig op de laatste uitademing langzaam naar je rechterknie. Zet je linkerhand op je heup en vervolgens je linkervoet op de grond zetten. Blijf goed geconcentreerd ademen! Strek op een uitademing je rechterbeen naar achteren en een beetje omhoog en kom terug in de neerwaartse hond. Wissel af.

Lijkhouding

Het klinkt luguber, maar is een heerlijke houding. Zeker om mee af te sluiten. Ga op je rug liggen en laat je heupen breed op de grond rusten, evenals je schouders. Leg je handen naast je heupen met de handpalmen omhoog gericht. Concentreer je weer op je ademhaling en voel bij een uitademing war je lichaam de grond goed raakt. Probeer dit uit te breiden c.q. groter te maken. Als je eenmaal lekker ligt, ga je je concentreren op je hart. Bedenk dat er bij iedere inademing een stevige zonnestraal je lichaam binnen dringt en als je uitademt voel je deze warmte via het hart door het hele lichaam stromen. Houdt deze houding vast en voel gedurende enkele minuten deze zonnestralen naar binnen komen en zich verspreiden door je lichaam.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jonger met yoga!Jonger met yoga!Yogi´s staan bekend om de hoge leeftijd die zij bereiken terwijl ze hun jonge uiterlijk behouden. Hoe komt dat? Wetensch…
Wat is Kundalini Yoga?Wat is Kundalini Yoga?Yoga wordt steeds populairder in Nederland. Naast het bekende Hatha Yoga en de intensieve Bikram Yoga heb je nu ook een…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…

De Osho Zen Tarot: een transcendentaal zenspelDe Osho Zen Tarot is genoemd naar Bhagwan Shree Rajneesh, beter bekend als Osho, een spiritueel meester. Deze kaarten ve…
Yoga, als je het echt wilt lerenYoga, als je het echt wilt lerenYoga gaat verder dan wat oefeningen en dat maakt dat nog relatief veel mensen “eng” of “de (te) ver van hun bed show” vi…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.