De Osho Zen Tarot: een transcendentaal zenspel

De Osho Zen Tarot is genoemd naar Bhagwan Shree Rajneesh, beter bekend als Osho, een spiritueel meester. Deze kaarten verschillen van de klassieke tarot vanwege hun inzichten. Ze richten zich op het hier en nu en zijn gebaseerd op de wijsheid van Zen.

Een transcendent zenspel

De Osho Zen Tarot is geen traditionele tarot omdat het zich niet richt op de toekomst. Het is eerder een transcendent zenspel dat het moment weerspiegelt en je laat zien wat zich in het hier en nu afspeelt. Dit spel brengt je in contact met je gevoeligheid, je intuïtie, compassie, ontvankelijkheid, moed en individualiteit. De nadruk ligt vooral op inzicht en bewustzijn.

Dit spel is een ontdekkingsreis en een manier om alles achter je te laten. De kaarten onthullen wat je eigenlijk binnenin jezelf al weet, maar wat je op het moment van de legging niet kan of wil zien. Deze kaarten leiden tot een verhoogd bewustzijn en begrip, waardoor zelftransformatie kan plaatsvinden.

De wijsheid van Zen

De wijsheid van Zen gaat ervan uit dat de gebeurtenissen om ons heen een weerspiegeling zijn van onze eigen gedachten en gevoelens en dat we ons niet altijd bewust zijn van wat we voelen en denken. Deze tarot helpt ons onze aandacht weg te halen bij gebeurtenissen buiten ons zodat we ons bewust kunnen worden van wat er zich in ons eigen hart afspeelt. Ze helpen ons te luisteren naar onze innerlijke stem, onze eigen waarheid.

Samenstelling van het spel

In plaats van 78 kaarten bevat de Osho Zen Tarot 79 kaarten. Dit spel bestaat uit de Grote Arcana met 23 kaarten, en de Kleine Arcana met 56 kaarten.

De Grote Arcana

Deze telt één kaart meer dan de meeste klassieke tarotkaarten, omdat de Meesterkaart is toegevoegd. De kaarten zijn genummerd met romeinse cijfers, van 0 tot XXI, de Meesterkaart (zie afbeelding) is niet genummerd. De Meester staat voor transcendentie en geeft de mogelijkheid om verlichting te vinden.

De kaarten van de Grote Arcana vertellen het volledige verhaal van de spirituele reis van de mens. Ze geven de verschillende levensstadia op aarde weer, van de geboorte tot de dood. Deze reeks is het meest symbolische deel van de tarot omdat ze de belangrijke veranderingen in ons leven vertegenwoordigen.

De Kleine Arcana

Deze 56 kaarten zijn onderverdeeld in vier reeksen, die de vier elementen vertegenwoordigen. De kaarten van de waterreeks hebben een blauwe ruit, die uit de vuurreeks een rode, uit de wokenreeks een grijze en die uit de regenboogreeks geven de kleuren van de regenboog weer.

De vuurreeks komt overeen met de Staven van de traditionele tarot en vertegenwoordigt actie en respons. De waterreeks vervangt de traditionele Bokalen die de emotionele kant van het leven vertegenwoordigen. Ze dragen een meer vrouwelijke en ontvankelijke energie, in vergelijking met de vuurreeks. De wolken vervangen de Zwaarden waardoor deze luchtreeks het denken symboliseert. De regenboogreeks van dit spel neemt de plaats in van de traditionele Schijven of Pentagrammen en vertegenwoordigt het element aarde. Dit element geeft de praktische, materiële kant van het leven weer.

Werken met de Osho Zen Tarot

De bijgesloten uitvoerige handleiding bij dit kaartspel geeft duidelijk aan waar het allemaal om draait. Osho's meesterlijk inzicht is toegevoegd door teksten uit zijn lezingen. De kaarten zijn afbeeldingen van prachtige schilderijen van Ma Deva Padma, die makkelijk te begrijpen zijn.

De handleiding geeft een aantal leggingen mee, maar belangrijk bij deze kaarten is dat je creatief aan het werk gaat en na verloop van tijd een eigen legging ontwikkelt. Zo leer je om te gaan met deze kaarten op een manier die volledig bij je past. Op een duidelijke wijze worden je dan de nodige inzichten gegeven.
© 2011 - 2024 Leniconsulting, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chakra's en de TarotChakra's en de TarotEr zijn in ons lichaam zeven grote chakra's te vinden. Deze zeven verschillende chakra’s zijn verbonden met de grote en…
De Tarot (het Rider Waite kaartspel)Al eeuwenlang spreekt het kaartspel met de Tarotkaarten tot de verbeelding. De verschillende kaartensets (dit artikel he…
De geschiedenis van het Rider-Waite-Smith tarotdeckDe geschiedenis van het Rider-Waite-Smith tarotdeckAls u bekend bent met het lezen van tarot, bent u waarschijnlijk bekend met de beelden van het Rider-Waite tarotspel. He…
Het ontstaan van de waarzegkaartenMensen zijn al eeuwen lang gefascineerd om een glimp van de toekomst op te vangen en hun lot te kennen. Daarvoor werden…

Jozef Rulof: zijn leven, zijn werk, zijn gavenJozef Rulof is een bekend medium uit de 20ste eeuw. Hij staat bekend om zijn seances, schilderijen en lezingen. In zijn…
Voel je mooi met yogaVoel je mooi met yogaWaar het om gaat is dat je van binnen een mooi mens bent … maar dat uit zich dan vanzelf aan de buitenkant. Toch kan yog…
Bronnen en referenties
  • Handleiding Osho Zen Tarot
Leniconsulting (7 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.