Gedachtenfotografie - 'de kracht gedachten te visualiseren'
Sommige mensen zouden in staat zijn alleen door kracht van hun gedachten beelden, voorstellingen of gevoelens op een onbelichte film te projecteren, die vervolgens daarop te zien zijn. Volgens welke natuurwetten functioneren psi-verschijnselen zoals gedachtenfotografie? Het moet om een soort wet gaan die ondanks alle baanbrekende successen van de verschillende wetenschappen tot op heden voor ons verborgen is gebleven.
Gedachten worden werkelijkheid
Gedachtefoto's zijn psychogenen, dat wil zeggen scheppingen van gedachte die door een grote concentratie, gevoelsopwellingen of een rijke fantasie werkelijkheid worden. Een persoon ziet zijn fantasie als object voor zich. Als het gaat om de verschijning van een persoon, kan deze verbinding met het medium krijgen door een wisselwerking van krachten en in deze zin reëel worden. De dichtheid van het aanvankelijke mentale beeld hangt af van de zielskracht die in dat beeld ligt. Omdat het feitelijk geen gedachten zijn die worden uitgebeeld (de uitdrukking is een leenvertaling van het Engelse begrip
thoughtography), maar fantasiebeelden, is de gekozen uitdrukking niet helemaal correct: bovendien gaat het om een telekinetisch verschijnsel.
De spectaculaire zaak Ted Serios
Binnen het parapsychologisch onderzoek geldt de psychiater en de parapsycholoog dr. Jule Eisenbud (1908-1999) als pionier van de gedachte- en psychofotografie. In zijn boek uit 1967 beschrijft hij zijn spectaculaire experimenten met Ted Serios, een hotelportier uit Denver in Colorado, die zijn gedachten kon laten vastleggen als hij een camera op zijn gezicht richtte. Veel van de beelden lieten alleen zijn geconcentreerde gezicht zien, maar andere waren bijzonder opmerkelijk: ze lieten beroemde personen of bezienswaardigheden zien waarop Serios zich had geconcentreerd en die hij op film had kunnen vastleggen. Dr. Eisenbud en andere wetenschappers lieten Serios medisch onderzoeken, maar zonder afwijkend resultaat. Zijn omgeving en zijn lichaam werden nauwkeurig onderzocht en onder toezicht gehouden om aanwijzingen te vinden voor mogelijk bedrog. Ook dit leverde niets op. De zaak moest worden beschouwd als een authentiek parapsychologisch verschijnsel, een van de verbazingwekkendste van het hele pisonderzoek.
Fragment uit het boek dat dr. Jule Eisenbud in 1967 schreef over Ted Serios
'Mogelijk - zoals eerder vermeld - zal het begrippenapparaat van de natuurkunde, dat naar mijn meningen ondergeschikt is aan psiverschijnselen, nooit in staat zijn om deze soort geachten een plaats te geven. Wellicht zal alleen een wijze van kijken als die in het mythische bewustzijn, dat de dingen niet beziet vanuit een abstract standpunt, in staat zijn om tot een helder begrip te komen van psi en de natuur in haar geheel.'
Verborgen wijsheden uit het verre verleden
De grote belangstelling voor Ted Serios en zijn gave kan deels worden verklaard uit de algemene belangstelling voor het paranormale of bovennatuurlijke in de jaren 1970. Nieuwe religies, bewustzijnsveranderende drugs en een nieuw levensgevoel bepaalden de tijd, waarin op veel vlakken met de conventies werden gebroken. Serios was in die zin slechts onderdeel van een cultureel fenomeen en in zekere zin beschouwde Eisenbud hem als een wilde uit de moderne jungle van de grote stad.
Hij zag in hem echter ook iemand die greep had op sedert lang verborgen wijsheden en vaardigheden uit het verre verleden. Vaardigheden die de nieuwe tijd had weggezet in de hoek van het bijgeloof en het onbeschaafde. Serios verbond ons allen met iets dat parallel aan de ons omringende wereld sluimert in ieder mens.