InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Verslaving > Zelfhulpgroep bij verslaving

Zelfhulpgroep bij verslaving

Zelfhulpgroep bij verslaving Naast de professionele hulpverlening in de verslavingszorg kunnen mensen gebruik maken van zelfhulpgroepen. De meest bekende groepen zijn die van de Anonieme Alcoholisten. Daarnaast zijn er de bijeenkomsten van Narcotic Anonymous. Die zijn toegankelijk voor allerlei soorten verslavingen. Tijdens de bijeenkomsten wordt gewerkt met het twaalf stappen programma oftewel, het Minnesotamodel. Het programma is kosteloos en heeft al vele mensen geholpen om vrij te komen van een verslaving.

Doel

Deelnemers leren vrij te komen van hun verslaving en om terugval te voorkomen.
Het programma heeft twaalf stappen. Men kan er voor kiezen om elke maand aan een stap te werken of per week. Niet iedereen zal aan elke stap willen of kunnen werken. Het is de bedoeling om elkaar te motiveren om vol te houden en om alle stappen minimaal één keer door te werken. Het kan individueel maar het programma is gericht op groepswerk.

Locatie en tijd

De groepen komen meestal wekelijks op dezelfde plaats en dezelfde tijd bijeen. Tijdens de bijeenkomst worden ervaringen gedeeld. Men neemt daarvoor de tijd die nodig is. De groepsbijeenkomst vindt plaats in een ruimte die voor iedereen toegankelijk is.

Voorbereiding

  • Als je als ' voorzitter' niet aanwezig kunt zijn zorg dan voor een vervanger. Wees minimaal een kwartier voor tijd aanwezig. Het is goed dat hij of zij zich voorbereid op de stap die die avond aan de beurt is. (Zie literatuur ‘12 stappen programma’).
  • Zorg ervoor dat de ruimte sfeervol is.
  • Leg het 12 stappen materiaal klaar op de tafel.
  • De bijeenkomst begint met koffie of thee en een algemeen gesprek met de groep.
  • Wees gastvrij en verwelkom elk lid en vooral de nieuweling.

Bespreking stappen

Als er een nieuweling aanwezig is, is het goed om eerst de 'spelregels' uit te leggen. Deze staan bij de meesten groepen op kaarten die je tijdens de voorbereiding op tafel hebt gelegd. Leg de nadruk op respect voor elkaar en anonimiteit naar buiten toe. Leg uit dat iemand aan anderen mag vertellen dat hij op de groep komt maar absoluut geen namen of persoonlijke gegevens naar buiten brengt. Vervolgens leg je uit wat de bedoeling is van de bijeenkomsten en hoe het werkt.

Om beurten stelt men zich voor en deelt men zijn of haar week. Per stap wordt (eventueel) om beurten een gedeelte uit het stappenmateriaal gelezen. Soms komt iedereen aan de beurt maar dat is niet altijd het geval. Als de tekst gelezen is wacht je even of iemand het gesprek opent. Aan de hand daarvan wacht je of iemand anders reageert. Zo niet dan reageer je als groepsleider. Als het gesprek eenmaal op gang is, kun je de avond een thema te geven.

Stel zoveel mogelijk open vragen. Dwing niemand op om iets te zeggen. Wees wel creatief en uitnodigend om iedereen aan het woord te laten. Dat geeft het gevoel dat men iets aan de groep en het eigen herstel heeft bijgedragen. Mensen onthouden dingen beter wanneer ze het zelf hebben gezegd. Wees creatief en wissel het werken met de stappen af met een film of een lezing door een gastspreker. Zorg dat er voldoende materiaal aanwezig is.

Afsluiten

Sluit niet na bijvoorbeeld een uur af. Neem de tijd die nodig is. Laat iedereen aan het woord en geef de tijd om iemand zijn verhaal te vertellen. De anderen mogen vragen stellen en bemoedigen. Al wordt het twaalf uur. Wie weg wil mag natuurlijk weggaan. Geef aan dat er na de afsluiting nog tijd is om even na te praten.
© 2014 - 2019 Hessel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Herstellen van verslaving doormiddel van twaalf stappenHerstellen van verslaving doormiddel van twaalf stappenDe twaalf stappen naar herstel van verslaving, ook wel het Minnesota model genoemd is een van de meest gebruikte methode…
Van sponsor naar buddy in de verslavingszorgVan sponsor naar buddy in de verslavingszorgIn de verslavingszorg maakt men al jaren gebruik van sponsors. Deze methode wordt vooral toegepast in de zelfhulpgroepen…
Afkicken: Detoxificatie, terugvalpreventie, gedragstherapieEen verslaving kan ervoor zorgen dat je in het dagelijkse leven niet meer kan functioneren of dat je dagelijks functione…
Informatie over gokken en gokverslavingInformatie over gokken en gokverslavingGokken kan heel onschuldig beginnen. Er zijn echter al veel mensen aan gokken verslaafd geraakt. Door de eenvoudige bere…
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Zelfhulpgroep bij verslaving"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hessel
Laatste update: 14-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!