Verslaving behandeling: Het 12 stappenplan (Minnesota model)

Verslaving behandeling: Het 12 stappenplan (Minnesota model) Wanneer je lijdt aan een verslaving bestaat er nu ook in Nederland de mogelijkheid om die te overwinnen met het befaamde 12 stappen model voor verslavingen, dat afkomstig is uit de Verenigde Staten en daar al heel veel decennia succesvol wordt toegepast. Wat is het twaalf stappenplan of Minnesota model? Hoe ziet het 12 stappen programma er uit? Waarom is deze therapie zo succesvol bij verslavingen en waar kun je zelf terecht voor hulp bij verslaving?

Wat is het 12 stappenplan voor verslavingen?

Het twaalf stappenplan, ook wel bekend als het Minnesota model, is een vorm van behandeling of therapie voor verslavingen. Deze vorm van hulp bij verslavingen is afkomstig uit de Verenigde Staten en wordt daar al vanaf ongeveer 1930 met zeer veel succes toegepast binnen de kringen van de Anonieme Alcoholisten. Omdat de behandeling zo succesvol bleek bij alcoholverslaving werd deze daarna ook toegepast op andere typen verslavingen zoals bijvoorbeeld drugsverslaving, seksverslaving of internetverslaving. Ook bij andere typen verslaving bleek deze vorm van therapie aan te slaan.

Vervolgens werd het 12 stappen programma ook toegepast bij mensen met eetstoornissen, obsessief compulsieve stoornissen en andere gedragsproblematiek. Wederom succesvol. De methode wordt nu ook actief toegepast in Nederland voor met name het behandelen van verschillende typen verslavingen.

Hoe ziet het 12 stappen programma er uit?

Het twaalf stappenplan is een vorm van groepstherapie, waarbij mensen elkaar vertellen met welke problematiek ze worstelen en waar ze tegen aan lopen in de praktijk. De anderen horen geinteresseerd toe maar spreken geen oordeel uit en veroordelen de ander niet.

Verder wordt er gewerkt met twaalf affirmaties en leidende principes, die veelvuldig door de groepsleden worden herhaald. Hierdoor wordt controle teruggegeven aan de persoon met de verslaving. Hij of zij wordt als het ware opnieuw en positief geprogrammeerd en leert dat hij of zij zelfstandig en met ondersteuning van de anderen de verslaving kan overwinnen.

Er wordt gewerkt met rigoureus afkicken van de verslaving, waarbij er aandacht wordt besteed aan de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van de verslaving en met de gevolgen van stoppen. Mensen die al verder zijn in het proces helpen de nieuwkomers door op basis van hun eigen ervaringen en obstakels hulp te bieden waar dat nodig is. Zo helpen mensen met een verslaving elkaar door het moeilijke proces om de verslaving te overwinnen en hun leven weer opnieuw vorm te geven. Ze helpen elkaar om een nieuwe en schone start te maken.

Waarom is de twaalf stappen methode zo succesvol voor de behandeling van verslavingen?

De methode biedt mensen een veilige omgeving om ver weg van hun dagelijkse leven en problemen te werken aan ontwikkeling van zichzelf. Het twaalf stappenplan houdt rekening met de complexe aard van verslavingen, die verschillende oorzaken kennen en alle aspecten van het leven en de persoon in kwestie (en diens omgeving) raken. Ook werkt groepstherapie uitzonderlijk goed bij verslavingen. Mensen herkennen hun eigen problematiek en obstakels bij anderen en zien hoe die de verslaving stukje bij beetje overwinnen. Hierdoor beseffen dat ook zij zelf de kracht in zich dragen om hetzelfde te doen en de verslaving achter zich kunnen laten.

Waar kun je terecht voor behandeling van jouw verslaving?

In Nederland kun je gericht worden behandeld voor verslaving via psychologen, psychotherapeuten of het Riagg. Daarnaast bestaan er echter zelfhulpgroepen, die werken volgens de hierboven geschetste methodologie. Het is raadzaam om te kiezen voor ervaren verslavingsdeskundigen, wanneer je wilt stoppen met een verslaving. Een reguliere psycholoog is niet altijd de juiste keuze. Iemand moet heel goed weten wat verslaving inhoudt en hoe die stapsgewijs moet worden aangepakt. Een deskundige in verslavingen kan je ook in contact brengen met een groep die zich werkt met het 12 stappen model. Het 12 stappen programmal vormt meestal een aanvulling op individuele therapie.
© 2010 - 2025 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Herstellen van verslaving door middel van twaalf stappenHerstellen van verslaving door middel van twaalf stappenDe twaalf stappen naar herstel van verslaving, ook wel het Minnesota model genoemd is een van de meest gebruikte methode…
Ik wil hulp bij verslavingIk wil hulp bij verslavingWanneer je op een punt aangekomen bent dat je aan een verslaving denkt én hulp bij verslaving wilt zijn er diverse mogel…

Alcohol, toen en nuAlcohol, toen en nuAlcohol is één van de meest bekende genotsmiddelen. Volgens onderzoeken lag enkele jaren geleden het doorsnee verbruik v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DIOBRLN, Pixabay
  • 12 step program: The Minnesota program voor addiction
  • The 12 steps of Alcoholics Anonymous
  • A Study of the Twelve Steps
Reacties

Peter Verhuist, 10-09-2011
Waarom spreekt u niet over internetverslaving en wat je eraan kunt doen? Reactie infoteur, 10-10-2011
Het 12 stappen programma wordt ook veel ingezet bij Internet- en seksverslaving. Het is hiervoor een beproefde behandeling. Het artikel zelf richt zich echter op het 12 step program als methodologie voor de behandeling van diverse vormen van verslaving.

Belastingdienst (infoteur), 25-08-2010 #2
Ik vind het 12 stappenplan geen goede behandeling, zie ook de cijfers die aangeven hoeveel verslaafden het volhouden na 1 jaar, ook het zg nieuwe "wondermiddel" Naltrexon is geen succes gezien de bijwerkingen die dit middel met zich meebrengt. Ik vind het onvoorspelbaar dat een middel als iboga niet toegepast wordt in de verslavingszorg, er zijn erg goede resultaten geboekt met dit middel maar op een of andere manier wordt dit middel niet toegelaten.
Er zijn testresultaten bekend dat dit middel inzicht geeft in de functie van je verslaving en dat de zg "craving" voor een lange tijd en in veel gevallen geheel verdwijnt! Ik ga hier nog een stuk over schrijven want ik mis deze behandelmethode bij de meeste, zoniet alle, behandelmethode's.Ik lees dat met het 12 stappenplan ook de spirituele kanten van het gebruik worden besproken maar ik mis dus de iboga behandeling. Reactie infoteur, 26-08-2010
Dag Belastingdienst,

Het grappige is wel dat de aspecten die je noemt in relatie tot iboga wel degelijk ook een rol spelen bij het 12 stappen model. Ook hier is het juist van belang dat je inzicht krijgt in welke functie de verslaving voor jou persoonlijk vervult en op welke moment je de aandrang vormt om die "uit te leven".

Vaak zijn negatieve emoties en het onvermogen om daarmee om te gaan de trigger om je te begeven in verslavingsgedrag.

Volgens mij zijn er veel overeenkomsten in beide manieren van omgaan met verslaving.

Met vriendelijke groet, sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 15-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.