Herstellen van verslaving door middel van twaalf stappen

Herstellen van verslaving door middel van twaalf stappen De twaalf stappen naar herstel van verslaving, ook wel het Minnesota model genoemd is een van de meest gebruikte methodes om te herstellen van een verslaving. Verschillende verslavingszorg-instellingen gebruiken het Minnesota model. Oorspronkelijk komt het uit Amerika en is rond 1960 naar Nederland overgekomen. Het herstellen van een verslaving is uiteraard niet klaar na twaalf stappen. Het programma is een aanpak die dagelijks het hele leven toegepast kan worden. Wanneer het programma elke dag in de praktijk wordt gebracht dan heeft het effect.

Ontstaan

Oorspronkelijk is het model opgericht door de Oxford Group, niet te verwarren met de Oxford Movement. De Oxford Group werd opgericht door de predikant dr. Frank Buchman. Buchman werd geïnspireerd door zijn docent Robert E. Speer en zijn boek ‘de principes van Jezus’. Buchman was er van overtuigd dat mensen kunnen veranderen als ze beseffen dat ze zich bekeren moeten van een zondig leven en God vragen om hulp. Door middel van gebed, meditatie en elkaar de zonden op te biechten ontstond er een groep mensen die grote aantrekkingskracht uitoefende op de omgeving.

Anonieme Alcoholisten

In 1935 hebben een aan drank verslaafde effectenmakelaar en een chirurg een broederschap opgericht om elkaar te steunen om nuchter te blijven. Door contacten met leden van de Oxford Group werd men enthousiast door de werkwijze en ‘resultaten’. De twee vrienden gingen vervolgens hun eigen weg en men gaf zichzelf al gauw de naam ‘Anonieme Alcoholisten’ (AA). Vervolgens zijn door de wekelijkse bijeenkomsten van de vriendengroep de Twaalf Stappen naar herstel ontstaan. Tot op de dag van vandaag is het programma berust op de principes van de Oxford Group: herstellen van verslaving kan alleen als je gelooft dat een Macht groter dan jezelf, je weer geestelijk gezond kan maken.

Twaalf stappen naar het herstellen van een verslaving

 1. Wij erkenden dat wij machteloos stonden tegenover de alcohol - dat ons leven stuurloos was geworden.
 2. We kwamen ertoe te geloven dat een Macht groter dan wijzelf ons weer geestelijk gezond kon maken.
 3. Wij besloten onze wil en ons leven over te geven in de hoede van God, zoals ieder van ons Hem persoonlijk aanvaardt.
 4. We maakten een diepgaande en onbevreesde morele balans op van ons leven.
 5. Wij bekenden tegenover God, tegenover ons zelf en tegenover een ander mens de juiste aard van onze misstappen.
 6. We waren volkomen bereid om God al onze karakterfouten te laten wegnemen.
 7. Wij vroegen Hem nederig onze tekortkomingen weg te nemen.
 8. Wij maakten een lijst met de namen van allen die door ons schade en leed hadden ondervonden en verklaarden ons bereid om dit bij hen allen goed te maken.
 9. Wij hebben waar het mogelijk was dit rechtstreeks weer bij zulke mensen goedgemaakt, behalve wanneer dit hen of anderen zou kwetsen.
 10. We maakten er een gewoonte van onszelf te onderzoeken en erkenden direct de fouten die we hadden gemaakt.
 11. Wij trachtten door gebed en overdenking ons contact met God, hoe ook ieder van ons Hem persoonlijk aanvaardt, te verdiepen, en baden Hem enkel ons Zijn wil te doen kennen en om de kracht die te volbrengen.
 12. Nu deze Stappen ons tot geestelijke bewustwording hebben geleid, hebben wij geprobeerd deze boodschap aan alcoholisten door te geven en deze principes bij al ons doen en laten na te streven.

Nederland

Het Minnesotamodel is vervolgens over de hele wereld uitgewaaierd. Sinds het ontstaan hebben vele mensen dankzij het Twaalf Stappenmodel de weg naar herstel mogen vinden. Omstreeks 1949 introduceerde dr. Henk Krauweel het Twaalf Stappenmodel in Nederland. De eerste AA groep ging in Amsterdam van start met een eenvoudige vertaling wat bekend stond als het ‘Rode boekje’.

Diversiteit

Intussen zijn verschillende klinieken gestart met het Minnesotamodel. Hierdoor zijn er verschillende varianten ontstaan. Het grote verschil zit dan in twee aspecten:
 • in de ene kan de nadruk op het christelijke karakter liggen en bij de ander kan het meer open zijn.
 • er is onderscheid tussen het gebruik van het programma intern waarbij dan ook een counseler aanwezig is en, de zelfhulpgroep. Bij de zelfhulpgroep is geen counseler aanwezig en staat de anonimiteit hoog in het vaandel.

Websites

Hieronder een aantal interessante websites waaronder de site van Hazelden, het zenuwcentrum van het Twaalf stappenmodel. Op die site kun je veel wetenschappelijk onderzoek vinden op het gebied van verslaving en behandeling.
 • www.aa-nederland.nl
 • www.wikipedia.org/wiki/Oxford_Group
 • www.stichting12stappen.nl
 • www.hazelden.org
© 2010 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verslaving behandeling: Het 12 stappenplan (Minnesota model)Verslaving behandeling: Het 12 stappenplan (Minnesota model)Wanneer je lijdt aan een verslaving bestaat er nu ook in Nederland de mogelijkheid om die te overwinnen met het befaamde…
Sponsor, buddy en ervaringsdeskundige in de verslavingszorgSponsor, buddy en ervaringsdeskundige in de verslavingszorgIn de verslavingszorg maakt men gebruik van sponsors of buddy's. Deze methode wordt vooral toegepast in de zelfhulpgroep…
Zelfhulp: 12 stappen van de Anonieme AlcoholistenZelfhulp: 12 stappen van de Anonieme AlcoholistenHet 12-stappenmodel van de Anonieme Alcoholisten (AA) is een zelfhulpprogramma voor mensen die verslaafd zijn. In eerste…

Anorexia athleticaAnorexia athleticaDit artikel gaat vooral over anorexia athletica. Dit is een specifieke vorm van anorexia. Er zal uitgelegd worden wat an…
Gokverslaving: verschijnselen, tips voor stoppenGokverslaving: verschijnselen, tips voor stoppenVeel mensen vinden het leuk om af en toe eens te gokken. Gokken kent vele vormen, van het kopen van een staatslot tot go…
Bronnen en referenties
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 05-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.