Een vaccin tegen cocaïne
Hoe help je cocaïnegebruikers van hun gebruik en verslaving af, zodat ze snel kunnen afkicken? Door de boost die cocaïne geeft, weg te nemen. Xenova heeft zijn pijlen gericht op het ontwikkelen van een vaccin tegen cocaïne, maar dit blijkt een lang proces te zijn. Het ontwikkelde vaccin moet alle stadia van tests doorlopen voordat het vaccin ook is goedgekeurd. Zover is het in 2020 nog niet.
Cocaïne gebruiker zijn
Cocaïnegebruikers weten het maar al te goed: cocaïne geeft je een tijdelijke boost, waardoor je denkt dat je bijna alles aankunt. De wereld ziet is veel zonniger uit, totdat de cocaïne is uitgewerkt en de realiteit weer terugkeert. Opnieuw snuiven ligt dan wel erg voor de hand, maar de gezondheidsrisico’s zijn groot: hartritmestoornissen en hartinfarcten kunnen spontaan ontstaan.
TA-CD vaccin
Het Brits farmaceutisch bedrijf Xenova heeft een vaccin ontwikkeld dat de werking van cocaïne moet tegenhouden maar dit verkeerd in 2020 nog in de klinische testfases. De gedachte is dat doordat, na inname van het vaccin, de gebruiker niet langer de boost voelt en daardoor gemakkelijker zal houden om het spul nog te snuiven. De respons is er niet meer en daarmee vervalt de behoefte om te gebruiken. Meerdere onderzoeken in de VS geven het mogelijke succes van deze aanpak aan. Klinische testen moeten nog bevestigen of de verwachtingen die er met het vaccin zijn, ook kunnen worden aangetoond en aannemelijk gemaakt. En dat laatste blijkt in de praktijk niet mee te vallen. Dit alles is een zeer lang proces en het kan nog jaren duren voordat er een probaat werkend middel gevonden is.
Cholera wees de weg om tot een probaat middel te komen
Normaal gesproken worden cocaïne-moleculen niet door het immuunsysteem herkend, doordat de moleculen te klein zijn. Van
een virus is eveneens bekend dat het zeer klein is en snel de weg in het lichaam vindt, maar op enig moment wel door het lichaam herkend wordt. De combinatie van beide eigenschappen heeft de wetenschappers ertoe gebracht om gedeactiveerde cocaïne vast te maken aan het oppervlak van onschadelijk gemaakte cholera eiwitten. Deze combinatie wordt door het afweersysteem wel herkend. Tegen het cholera eiwit ontstaat een heftige afweerreactie, waardoor het lichaam antilichamen maakt. Tegen de combinatie en tegen de drug alleen. Zo is het voor de cocaïne niet langer mogelijk om via de bloedbaan door te stomen naar de hersenen. De high blijft daardoor dan ook achterwege. Deze techniek wordt inmiddels ook uitgetest in vaccins tegen amfetamine, heroïne en nicotine.
Is het cocaïne vaccin voor iedereen beschikbaar en haalbaar?
Het doel van een vaccin tegen de werking van cocaïne (iemand inenten met een pseudo-cocaïne) mensen minder gevoelig te maken voor het cocaïnegebruik. Bij ratten lijkt het al vast te werken, door de vaccinatie worden antistoffen aangemaakt die verhinderen dat de cocaïne het centraal zenuwstelsel bereikt. Hoewel ook in 2020 de resultaten hoopgevend zijn, blijkt dus niet iedereen even gevoelig voor het vaccin. Er zijn ook placebo non-placebo tests bekend waaruit blijkt dat onvoldoende kan worden aangetoond dat het vaccin ook werkt. Bovendien is het zo dat een groot deel van de cocaïne verslaafden complexe sociale en psychologische problemen hebben en ter vervanging kunnen grijpen naar een andere drug. Een terugval moet zo veel mogelijk worden voorkomen. Een en ander zal dan waarschijnlijk ook gepaard moeten gaan met een aantal aanvullende behandelingen, maar dat lijkt nog een kwestie van tijd.
Slot inenting nemen tegen cocaïne
Een vaccin voor mensen is ontwikkeld (Xenova). Als het lukt om de goede antistoffen te vinden en het vaccin goedgekeurd te krijgen, kan dezelfde methode waarschijnlijk ook voor andere verslavingen worden ingezet. Niet iedereen is ervan overtuigd dat dit op korte termijn ook inderdaad gaat lukken.