Probleem of stoornis: Alcoholverslaving
Over de hele wereld en door alle tijden heen is alcohol altijd verreweg nummer één onder alle misbruikte middelen geweest, en is dat nog steeds.
Alcohol
In de Verenigde Staten hebben vrijwel alle volwassenen wel ooit in hun leven alcohol gebruikt. Een aanzienlijk deel (60% van de mannen en 30% van de vrouwen) heeft er ten minste één negatieve ervaring aan overgehouden (zoals rijden onder invloed of ziek thuis moeten blijven van werk of school). De meeste mensen leren gewoonlijk snel en door ervaring wijs geworden hun alcoholgebruik op een gematigd sociaal niveau te houden, of helemaal op te geven. Helaas raakt misschien 5 tot 10% van alle drinkers geheel aan alcohol verslingerd en dit resulteert in Amerika in het verbijsterend aantal van minstens tweehonderdduizend doden per jaar.
Alcohol is giftig voor veel van onze orgaansystemen en veroorzaakt cirrose, dementie, bloedingen in het maag- darmkanaal, ontstekingen in de pancreas, cardiomyopathie (beschadiging van de hartspier), hoge bloeddruk en het foetaal alcoholsyndroom. Meer dan de helft van de moordenaars en ook van hun slachtoffers verkeren op het moment van de moord onder invloed. Bij 50% van alle fatale auto-ongelukken is ten minste één van de partijen onder invloed. Het door alcoholgebruik wegvallen van remmingen is dikwijls de kritische factor waardoor gedachten omtrent zelfdoding in een gevaarlijke poging daartoe kunnen worden omgezet.
Alcoholintoxicatie bewerkstelligt algemeen bekende en verleidelijke veranderingen in gedachten, gevoelens en gedrag. Wanneer na de eerste drankjes de alcoholspiegel stijgt, komt u in een extraverte, spraakzame en vergenoegde stemming. Jammer genoeg weet de alcoholist echter nooit wanneer het mooi is geweest. Bij elk volgend drankje in de man verdwijnt de wijsheid in de kan en de ontremming van agressieve en seksuele impulsen leidt tot gedrag dat u de volgende dag beslist betreurt — vooropgesteld dat u er nog iets van weet. Een zeer hoge alcoholspiegel kan leiden tot de dood, een feit dat elk jaar weer opnieuw ontdekt wordt bij indrinkingsrituelen in studentenhuizen.
Elke dag drinken kan de voorwaarden scheppen voor de ontwikkeling van onthoudingsverschijnselen. Deze zetten in wanneer de bloedspiegel daalt, gewoonlijk binnen tweeënzeventig uur nadat het gebruik sterk is teruggebracht of afgebroken. De meeste onthoudingsverschijnselen verdwijnen na ongeveer vijf dagen, ofschoon enige angst en slapeloosheid wel zes maanden kunnen aanhouden. Tot de typische onthoudingsverschijnsele behoren hevig zweten, misselijkheid, braken, bevende handen, een snelle poissiag, slapeloosheid, sterke nerveuze angst en hallucinaties. Een minderheid van de kersverse ex-drinkers ontwikkelt delirium tremens, met hevige agitatie, wanen, verstoringen van de waarneming, hallucinaties en een overlijdensrisico van 5%. Visuele hallucinaties en het griezelige gevoel dat er beestjes over je lichaam kruipen, kunnen hevige angst veroorzaken en tot impulsieve gevaarlijke acties leiden. Alcoholontwenning behoeft altijd nauwgezet medisch toezicht.
Diagnose DSM IV
- U hebt psychiatrische symptomen die beginnen tijdens de periode van intoxicatie door of na onthouding van een middel. Hieronder kunnen psychotische symptomen zijn (wanen, hallucinaties), stemmingssymptomen (depressie, prikkelbaarheid, euforie), angstsymptomen (paniekaanvallen, gegeneraliseerde angst, obsessies, dwangen, fobieën), seksuele problemen (onvermogen geprikkeld te raken of een orgasme te krijgen) of slaapproblemen (moeite hebben met inslapen ofjuist te veel slapen).
- De symptomen zijn niet beter te verklaren op grond van reeds bestaande geestelijke stoornissen (zoals de depressieve stoornis, schizofrenie.
- De symptomen verdwijnen binnen ongeveer een maand na stopzetting van het middelengebruilc geheel of vrijwel geheel.
- U moet altijd bedacht zijn op de mogelijkheid dat middelengebruik de oorzaak van uw psychiatrische symptomen is. Onderstaande tabel zal u helpen dit na te gaan; hierin zijn de typische door elke middelencategorie veroorzaakte psychiatrische symptomen op een rijtje te gezet.