Vasten: internetvasten, alcoholvasten en andere vormen

Vasten: internetvasten, alcoholvasten en andere vormen Vasten is het doelbewust afzien van allerlei geneugten en verslavingen. Dat kan op allerlei manieren. De officiële vastentijd in de katholieke kerk duurt veertig dagen. In die periode kunnen verrassende effecten ontstaan. Vroeger ging men vasten om dichter bij God te komen. Tegenwoordig gaan mensen een periode bewust afzien van eten, alcohol of internet vanuit andere redenen. Welke vormen van vasten zijn er en wat levert het op?

Vasten

Bij vasten denken we al snel aan eetvasten. Gedurende een periode enkel groentesap, water en thee drinken om zo het lichaam te zuiveren. Dit is de bekendste vorm. In het moderne leven zijn er zoveel dwangmatige verzetjes dat we ook daar een vastenperiode voor kunnen inlassen. Veel kans dat je jezelf tegenkomt en dat levert dan boeiende inzichten op. Advies is om op maximaal drie verslavingen tegelijk te vasten. Die horde is waarschijnlijk hoog genoeg.
Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Internetvasten

Om na te gaan of dit zinvol voor je is, kun je beginnen met twee uur per dag 'vasten'. Twee uur geen mobiele telefoon of beeldscherm bekijken. Veel mensen checken gedurende de dag minimaal één keer per uur hun mobiele telefoon om te zien of er berichten zijn op Facebook, WhatsApp, Twitter of andere sociale media. Als twee uur al moeilijk is, dan kun je toch van een verslaving spreken.

Minder surfen en loeren kan zorgen voor minder nek- en rugklachten, depressies en inslaapproblemen. De verhoogde alertheid en het kunstmatige licht kunnen namelijk het inslapen vertragen. Bij veel minder internetten ontstaat er ruimte voor ander bewuster en bevredigender contact. Gezinnen die dit hebben gedaan, vertellen dat er weer meer wordt gepraat, muziek gemaakt, taarten gebakken enzovoorts. Er gebeuren leuke dingen als er gezocht wordt naar iets interessants om te doen. Dat ontstaat als de beeldschermen uit blijven.

Alcoholvasten

Minderen of stoppen met alcohol. Zelf bepalen hoeveel en wanneer je drinkt. Het geeft je de zeggenschap terug over je alcoholconsumptie. Als je gaat vasten op wijn, bier of sterkere drank, zul je merken dat je energiepeil stijgt. Je slaapt beter en staat fitter op. Dit komt omdat de lever minder hard moet werken. Er is minder kans op verhoogde bloeddruk of een beschadigde lever. Ook scheelt het veel calorieën. Je hebt nieuwe wegen in te slaan omdat snel ontspannen met een glas alcohol niet meer gaat. Je zult merken dat je met een heldere geest en open hart ook veel moois kunt beleven. Bovendien ben je voor (jouw) kinderen een goed voorbeeld.

Geldvasten

Enkele dagen per week geen geld uitgeven. Dat klinkt eenvoudig, maar is het niet altijd. Als het leidt tot minder vaak rood staan op de bank dan is dat een mooi resultaat. Het levert je het gevoel op van financiële controle en de overtuiging dat je kunt sparen. Er is een groeiende groep van mensen die geldloze dagen hebben. Ze menen dat een koopimpuls soms vanzelf weer verdwijnt en dus kan leiden tot besparing. Als het toch leidt tot een aankoop op een andere dag, dan menen ze er langer voorpret van te hebben gehad.
Consuminderen vraagt vooral een nieuwe basishouding en zelfinzicht. Vraag jezelf af waarom je gaat winkelen. Koop je een vervelend gevoel af of koop je status? Misschien verstop je door je koopverslaving een laag zelfbeeld. Dan is er meer aan de hand en is zelfs therapie nodig.

Snoepvasten

Wat lekkers bij de koffie of als je thuiskomt na een lange dag werken. Velen zijn verzot op zoetigheid met alle gevolgen van dien.
Natuurlijk is af en toe niet erg. Als je er dan ook maar echt van geniet. Wat gebeurt er als je suiker een periode schrapt uit je menu? Minderen met suiker levert een gelijkmatigere bloedsuikerspiegel op. Dat heeft dan weer tot gevolg dat je minder moe bent en hoofdpijn verdwijnt. Bovendien is het beter voor je tanden en je gewicht. Je zult versteld staan wat je afvalt, enkel door het schrappen van suiker. Ook zul je minder last hebben van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Dus misschien kun je dat taartje delen met een collega. Dat scheelt toch de helft.

Bron: Realworkhard, PixabayBron: Realworkhard, Pixabay

Niet roken

Een tijdje niet roken. Dat klinkt veel eenvoudiger dan helemaal stoppen met roken. Tijdens die veertig dagen (of welke periode je ook neemt) zal je huid opknappen. Je huis en kleding blijven fris en je spaart gauw een flink bedrag. Om je longen te laten herstellen is er meer tijd nodig. De fysieke verslaving is na ongeveer twee weken al voorbij. De grootste beloning zou wel eens kunnen zijn dat je na die periode helemaal niet meer weer begint.

Eetvasten

Dit is de bekendste vorm van vasten en kan op allerlei manieren. Je kunt leven op drie maal daags een groentesapje of één lichte maaltijd per dag. Of je schrapt enkele dagen van de week vlees van het menu. De mogelijkheden zijn ontelbaar. Wat gaat het je brengen? Geestelijk en lichamelijk zul je opknappen. Je ervaart dat eten vooral een gewoonte is. En dat je vaak eet om lastige gevoelens te verdoezelen. Je smaak zal enorm verbeteren en ook andere zintuigen worden scherper. Het is verrassend dat het humeur van een vastend mens juist verbetert. Ze ervaren meer levenslust en vreugde. Mensen die ongeveer 900 calorieën per dag eten voelen zich erg fit. Bij een grote calorie-inname echter, ontstaat angst en somberheid. Bovendien knapt de huid op en de bloeddruk kan dalen. Beschadigde weefsels en uitgeputte cellen worden vervangen. Het is een pauze voor de organen en het spijsverteringsstelsel. Zelfs het immuunsysteem kan zich vernieuwen.

Roddelvasten

We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. Misschien zelfs dagelijks. Roddelen over familieleden, buren of collega's. Op een vreemde manier geeft het een goed gevoel en hebben we er wat bij te winnen. Toch excuseren we ons er vaak voor. Het voelt niet goed. Wat gebeurt er met je als je een tijdje bewust over niemand meer kwaadspreekt? Het zal je levenshouding veranderen. Als je enkel over een ander zegt wat je ook zou zeggen als hij/zij erbij was, dan zuivert dat de lucht. Ook zul je er zelf en je relaties met anderen door gezuiverd worden.

Seksvasten

Voor een man kan het extra energie opleveren als hij afziet van een zaadlozing. Hij verliest namelijk elke keer wat levenskracht, ondanks dat het plezier oplevert. Er kan bij seksvasten ruimte ontstaan voor hemzelf en voor zijn partner als de kringloop tussen man en vrouw een andere loop moet zoeken. Er kan een extra dynamiek ontstaan op geestelijk niveau. Door met zachte ogen naar elkaar te kijken en uit te spreken hoeveel waarde de relatie heeft. Dit vasten kan kort zijn, bijvoorbeeld twee weken, want in een goede relatie hebben beiden geen zin om dit veertig dagen vol te houden.
© 2016 - 2024 Wereldburger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om te vastenRedenen om te vastenWe zitten nu in de 40-dagen tijd voor Pasen, waarin sommige mensen vasten. Waarom kiest iemand om een aantal dagen niet…
Ramadan op het werkRamadan op het werkElk jaar zullen er moslims zijn die meedoen aan de Ramadan, een periode van vasten. Het kost voor hen veel inspanning om…
Vasten, waarom doen we dat?Vasten, waarom doen we dat?Een week lang niet eten, alleen groentebouillon, thee, water en vruchtensappen en toch energie en geluksgevoelens hebben…
Lichamelijke voordelen van vastenLichamelijke voordelen van vastenAan vasten zitten grote voordelen. Zo is het de ideale manier om af te vallen. Ook wordt het lichaam langzaam ontgift. I…

Smartphoneverslaving en wat je eraan kunt doenSmartphoneverslaving en wat je eraan kunt doenDe smartphone lijkt wel een magisch apparaat te zijn. Een apparaatje klein genoeg om in je broekzak te passen, terwijl h…
Waarom word je dikker na het stoppen met roken?Waarom word je dikker na het stoppen met roken?Het is helaas waar: als je stopt met roken, kom je hoogstwaarschijnlijk aan in gewicht. Gemiddeld één tot vier kilo om p…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixolga, Pixabay
  • Inleidingsfoto: https://pixabay.com/en/smoothies-detox-drink-healthy-829695/
  • Dagblad de Stem (Wegener uitgeverij), bijlage hart en ziel, 9 februari 2016 (maart 2016)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vasten (maart 2016)
  • http://www.lipstickmamas.nl/40-dagen-vasten-waarom-zou-je-het-nog-doen/ (maart 2016)
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Realworkhard, Pixabay
Wereldburger (12 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.