Gevolgen van stoppen met roken

Gevolgen van stoppen met roken Bij tabaksverslaving is er zowel sprake van een psychische als van een fysieke afhankelijkheid van de sigaret. De psychische afhankelijkheid wordt veroorzaakt door de gewoontevorming welke komt na het langdurig roken. Daarnaast voelen rokers zich vaak verloren zonder sigaret in de hand en veilig met sigaret in de hand. Voor de fysieke afhankelijkheid is nicotine de boosdoener.

Gevolgen van stoppen met roken

20 minuten

Na 20 minuten zal de bloeddruk en polsslag al dalen en terugkomen op normaal niveau.

Dag 1

Al na 24 uur zijn alle sporen van koolmonoxide verdwenen uit het lichaam. Je zal beginnen met hoesten omdat het lichaam een schoonmaakactie gaat beginnen in de longen. Hoesten komt doordat de vuiligheid in je longen naar buiten komt.

Dag 2

Twee dagen nadat je gestopt bent is alle nicotine al uit het lichaam. Je smaak en reukvermogen worden direct beter. Het gevoel dat nicotine nodig is zal groter zijn dan de eerste dag.

Dag 3

Je merkt direct aan je lichaam dat je gestopt bent, onder andere het ademen gaat makkelijker en je hebt meer energie dan 3 dagen geleden.

1 week

De behoefte aan een sigaret zal erg groot worden. Er zullen ontwenningsverschijnselen optreden zoals hoofdpijn, keelpijn en snel geïrriteerd raken. Bij stevige rokers kan door het gebruik van nicotinevervangende middelen als kauwgom en pleisters deze behoefte afnemen. Zeker is dat de ontwenningsverschijnselen in de komende week langzaam minder worden. Je longfunctie begint zich alweer te verbeteren ten opzichte van dag 3.

1 maand

De bloedsomloop is al veel meer verbeterd, bewegen gaat makkelijker en je conditie is beter. Tevens zijn je smaak en reukvermogen toegenomen, dit zal duidelijk merkbaar zijn. Je zult meer trek hebben in eten en het is dan ook normaal om een paar kilootjes aan te komen. Eet geen vet- en/of suikerrijke snacks, maar probeer gezond en lekker te eten.

2 maanden

De behoefte aan een sigaret zal al direct stukken minder zijn na twee maanden, de onthoudingsverschijnselen zijn ook eindelijk verdwenen. De geestelijke verslaving is echter helaas nog steeds niet voorbij en blijft voor de komende periode een grote zorg.

3 tot 9 maanden

Je longfunctie is al met 10% verbeterd. Ademhalingsproblemen zoals kuchen en piepen zijn veel minder geworden. Je voelt je zelfverzekerder, fitter en gezonder. Je zult merken minder verkouden te zijn dan voorheen en dat je sneller op de been bent.

Na 1 jaar

Gefeliciteerd! Je bent definitief gestopt en mag jezelf gaan beschouwen als een niet-roker.

Na 2/5 jaar

Het risico op hart- en vaatziekten is direct al 50% minder dan het risico van iemand die niet is gestopt met roken.

Tips na het stoppen met roken

  • Probeer net na het stoppen je veel te begeven in rookvrije ruimten en probeer rokerige ruimtes te vermijden in het begin.
  • Drink veel, veel, veel water en fruitsappen en probeer tevens cafeïne te vermijden.
  • Mis je iets in de handen, probeer dan eens een pen, paperclip of je mobiele telefoon.
  • Poets direct je tanden na het eten in plaats van een sigaret op te steken zoals vroeger.
© 2006 - 2024 Webteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken – 5 tipsStoppen met roken – 5 tipsHet is intussen al even geleden, maar op 1 juli 2008 is door heel Nederland definitief het rookverbod ingegaan. Verboden…
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?" Roken is schadelijk voor de gezondheid ". Dit is een bekende verklaring voor iedere roker. Iedereen weet dat roken van…

De verslaving van drugsDe wiet van tegenwoordig is zo goed, dat deze 'onschuldige' soft drug ernstige verslavingsverschijnselen kan veroorzaken…
Bronnen en referenties
  • www.stivoro.nl
Webteur (1 artikelen)
Laatste update: 15-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.