Robin Norwood: Als hij maar gelukkig is

In haar boek ‘Als hij maar gelukkig is’ doet Robin Norwood het verhaal van vrouwen die in een ongelukkige relatie zitten en daar geen einde aan kunnen stellen. Norwood noemt dat ‘relatieverslaving’ en stelt zelf een therapie voor met zelfhulpgroepen.

Wat is een relatieverslaving?

In tegenstelling tot wat de term suggereert heeft relatieverslaving niets te maken met een drang om steeds weer andere relaties aan te gaan. Een vrouw die aan relatieverslaving lijdt zit in een relatie waarin van liefde en respect geen sprake is en (emotioneel) geweld vaak de hoofdtoon uitmaakt. Uit angst om alleen te vallen stelt ze alles in het werk om de man te behagen, geeft hem krediet en praat ze constant zijn fouten goed. Haar obsessieve aanhankelijkheid moet het eigen gevoel van leegte en verdriet compenseren. Ook al wordt ze afgewezen door de man, ze slaagt er niet in om de relatie te stoppen. Haar relatie is een verslaving geworden.

Symptomen

Er zijn heel wat elementen waaraan je kan zien of een vrouw aan relatieverslaving lijdt.
De vrouw beseft in eerste instantie niet hoe ongelukkig de relatie haar maakt. Integendeel, ze is verslaafd aan de emotionele pijn die deze teweegbrengt en schat bepaalde dingen totaal verkeerd in: zo verwart ze spanning met hartstocht en emotionele pijn met liefde. Ze concentreert zich helemaal op de ander, past zich aan om hem ter wille te zijn, is begripvol voor alles wat hij doet. De vernederingen die ze ondergaat werkt ze weg door nog meer blijken van liefde te geven met de stille hoop dat het voorwerp van haar liefde op een dag zichzelf zal vinden in de relatie. Ze steekt veel energie in seksualiteit omdat ze hem daardoor hoopt aan zich te binden. Seks geeft een gevoel van nabijheid, van liefde en in zekere zin ook van macht. Ze voelt zich helemaal niet aangetrokken tot leuke, rustige, betrouwbare of stabiele mannen.

Oorzaak

Dé grote oorzaak van relatieverslaving ligt in het gezin waar de vrouw is opgegroeid. Problemen van allerlei aard kunnen eraan ten grondslag liggen zoals drankmisbruik of geweld (emotioneel, verbaal, seksueel) bijvoorbeeld. Met als gevolg dat ze als kind nooit de tederheid en de liefde van haar ouders heeft mogen ervaren en ze hierover nooit heeft kunnen praten omdat haar problemen gebanaliseerd of belachelijk gemaakt werden.
Die frustratie tracht ze te compenseren door een man die niet goed in zijn vel zit of met zware problemen kampt te bemoederen. De eigen behoefte aan liefde en aandacht liggen hieraan ten grondslag.

Mogelijke gevolgen

Door de aanhoudende pijn, de onmacht en de frustraties die haar situatie veroorzaken is het mogelijk dat ze deze tracht te overstijgen door een nieuwe verslaving aan te gaan (drugs, alcohol, eten -vaak zoetigheden- of juist niet eten).
Zo deze ziekte, want dat is het, niet behandeld wordt zijn complicaties mogelijk zoals depressie, slapeloosheid, concentratieproblemen, zelfmoordgedachten, angstaanvallen, gebrek aan energie, enzomeer. In extreme gevallen kan het tot de dood leiden.

Therapie

De beste therapie is de aansluiting bij een zelfhulpgroep met lotgenoten waarin de vrouwen elkaar steunen, ervaringen en belevenissen uitwisselen en elkaar toevertrouwen wat ze geleerd hebben.
Vooraleer een vrouw met een therapie echt van start kan gaan moet ze deze vooral als de hoogste prioriteit zien. Ze moet zich meer op zichzelf richten en zichzelf vooral accepteren met al haar gebreken, tekortkomingen en traumatische ervaringen.
Haar wonden moeten de tijd krijgen om te helen. Ze moet een nieuwe manier van leven aanleren waarin zijzelf en de eigenliefde centraal staan. Ze moet leren met haar eigen gevoelens en behoeften omgaan om tot een emotioneel evenwicht te komen, zodat zij de voorwaarden schept om zelf verantwoordelijkheid te leren opnemen.

De zelfhulpgroepen van Norwood

Robin Norwood heeft een twaalfstappenprogramma voor zelfhulpgroepen opgesteld (een beetje in de trant van de AA-zelfhulpgroepen) dat erop gericht is de deelnemers uit de probleemsituatie te krijgen waarin ze hun eigen persoonlijkheid verliezen en zichzelf in gevaar brengen. Vermits het zelfhulpgroepen zijn worden ze niet begeleid door een specialist ter zake. Alles komt van de vrouwen zelf. Zij hebben de sleutel van hun genezing volledig in eigen hand.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
RelatieverslavingRelatieverslaving betekent niet letterlijk dat je verslaafd bent aan relaties. Het betekent dat je je niet kunt losmaken…
Codependentie en relatieverslavingCodependentie en relatieverslavingVeel mensen die lijden onder codependentie, lijden ook vaak onder relatieverslaving. Iemand die codependent is, maakt zi…
Wat te doen na een verkrachting en seksueel geweld?Wat te doen na een verkrachting en seksueel geweld?Ongewenst seksueel gewelddadig contact veroorzaakt onder de slachtoffers - meestal jonge meisjes en vrouwen - lichamelij…

Afkickkliniek voor verstandelijk gehandicaptenAfkickkliniek voor verstandelijk gehandicaptenVerstandelijk gehandicapten vormen een groep die in de verslavingszorg weinig tot geen aandacht krijgen terwijl verslavi…
Van onschuldig computerspel tot gameverslavingGameverslaving of verslaafd zijn aan computerspelletjes... het is voor velen moeilijk in te beelden, maar er zijn tegenw…
Reactie

Monique Haagmans, 01-01-2015
Ben net uit een narcistische relatie gestapt waarbij mijn partner ook nog sexverslaafd was en mij bedrog en loog over alles. Ben psychisch mishandeld en zoek hulp van mijn relatie verslaving af te komen! Ik woon in Maastricht waar kan ik terecht! Ben wanhopig Reactie infoteur, 02-01-2015
Misschien professionele hulp zoeken?

Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.