Infobesitas, informatie verslaafd

Infobesitas, informatie verslaafd Infobesitas is een nieuwe ziekte waarbij mensen verslaafd zijn aan het constant opvragen van nieuwe informatie. Bij het vergaren van nieuwe informatie denken sommige mensen veel problemen uit te sluiten en het normale dagelijkse leven te ontvluchten. In dit artikel word beschreven hoe dit is ontstaan en hoe dit is te voorkomen en te genezen.

Infobesitas

Iemand die de ziekte Infobesitas draagt is constant opzoek naar nieuwe informatie. Deze informatie kan over van alles gaan zoals informatie van nieuwsberichten, informatie over wat vrienden op dat moment aan het doen zijn of bijvoorbeeld informatie over een nieuw spel op internet. In principe is er nooit genoeg informatie. Mensen met Infobesitas kunnen uren lang achter internet zitten en vergaren achter elkaar informatie tot diep in de nacht. Na verloop van tijd ontstaan er donkere kringen of wallen onder de ogen wat het gevolg is van over vermoeidheid.

Informatie vroeger en informatie nu

De informatie die men vroeger te verwerken kreeg op een dag was tientallen malen minder als tegenwoordig.
Tegenwoordig is ver veel meer werk wat met de hersens gedaan moet worden en waar veel informatie en kennis voor nodig is.
Wanneer we over het aantal beelden per uur praten gaat het honderden beelden en wel duizenden beelden wat we per dag meer te verwerken krijgen als vroeger. Wanneer men beseft hoeveel beelden de hersens tegenwoordig moet verwerken op een dag is dat eigenlijk niet meer te bevatten en eigenlijk niet meer normaal. Toch passen de generaties zich hier op aan en worden ook hersenen actiever als generaties voor ons. Hersenen en hoofden van mensen zijn ook groter geworden dan generaties voor ons. Dit is uiteraard logisch te verklaren naarmate we nagaan dat er vroeger veel meer handarbeid was en veel minder informatie was wat men op zich moest nemen om mee te kunnen draaien in de maatschappij.

Trends en hypes

Vergeleken met vroeger zijn er in deze tijd enorm veel nieuwe trends op komst. Bijna iedere maand is er wel weer wat nieuws. Uiteraard is het aan ieder zelf of diegene daarin meegaat. Feit is dat bij mensen die infobesitas hebben ieder geval alles volgen en daar geen afstand van kunnen doen. De trends zijn vaak na een maand alweer voorbij waarbij de andere trend misschien wat jaren blijft hangen. Bij iemand die infobesitas word eigenlijk niet meer nauwkeurig gekeken welke informatie voor hem nog belangrijk is. Zolang het maar informatie is, is de infobesitas tevreden.

Gevolgen infobesitas

De gevolgen van infobesitas zijn slaaptekort en vermoeidheid. Wanneer een infobesitas constant informatie vergaart word het steeds moeilijker de aandacht te verdelen over anderen dingen. Deze gevolgen hebben ook weer gevolgen naar het concentratie vermogen. Een infobesitas kan zich steeds slechter concentreren.

Beelden en informatie in de media

De beelden via normale media zoals televisie en radio zijn op zich niet eens de grootste boosdoeners. De grootste oorzaken van de ziekte infobesitas zijn de laatste trends zoals het constant kunnen vergaren van informatie via de iphone en het mobiele internet. Deze nieuwe manieren van nieuws verschaffen voeden deze ziekte extra om dat het op elk moment beschikbaar is. De nieuwtjes worden vaak gelezen door directe contacten binnen vriendengroepen. Deze nieuwtjes zijn vaak totaal niet relevant en in deze zin mist deze nieuw vorm van communicatie totaal zijn doel.

Infobesitas voorkomen

Infobesitas is te voorkomen om op tijd bewust te worden van je gedrag op internet. Officieel is het zo dat men elk half uur een kleine pauze in gelast moet worden bij iemand die achter de computer zit. Bij ontkenning zal een infobesitas niet veel verder komen en verder afglijden in bergen informatie waar diegene in feite in de meeste gevallen niets aan heeft. Om infobesitas te voorkomen, selecteer dan selectief het nieuws wat echt belangrijk is. Laat je niet afleiden door informatie wat je niet nodig hebt en is dat wel het geval, probeer het dan te relativeren.

Infobesitas genezen

Infobesitas genezen is geen medicijn voor alhoewel je met een beetje gezond verstand natuurlijk al een heel eind komt. Wanneer je bij jezelf merkt dat je geen afstand van je internet op je telefoon kan nemen, het internet op je PC en constant informatie wil tot je wil nemen, zet dan met je gezond verstand een aantal dagen deze apparatuur uit en concentreer je eens op hele andere dingen die niets met nieuwe informatie te maken hebben. Een vorm van expressie zoals sporten, zingen of een hobby uitoefenen waarbij je je handen bij gebruikt en niet je hoofd kan hierbij helpen.
© 2010 - 2024 Knowledge4all, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infobesitas: te veel informatie maakt ziekInfobesitas: te veel informatie maakt ziekWanneer gaat u in de digitale stress verminderen? Overladen worden met informatie geeft veel stress, maakt ziek. Deze ni…
Verslaafd zijn: kenmerken en middelenMensen kunnen verslaafd raken aan allerlei dingen. Alcohol, drugs en roken zijn de bekendste dingen, maar je kunt ook ve…
Ben ik verslaafd aan internet?Ben ik verslaafd aan internet?Ben ik verslaafd aan internet? Dit is een vraag die artsen de komende decennia steeds vaker zal worden gesteld. Steeds m…
Cafeine in koffieWat is cafeïne en wat gebeurt er als je teveel cafeïne binnen krijgt? Wanneer ben je verslaafd aan cafeïne en hoe kom je…

Gokverslaving: verschijnselen, tips voor stoppenGokverslaving: verschijnselen, tips voor stoppenVeel mensen vinden het leuk om af en toe eens te gokken. Gokken kent vele vormen, van het kopen van een staatslot tot go…
Knowledge4all (41 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.