Hoe herken je een drugsverslaving en hoe behandel je die?

Hoe herken je een drugsverslaving en hoe behandel je die? Een verslaving is onbedwingbare behoefte naar een bepaald middel of gewoonte. Je bent er erg afhankelijk van. Ook bij drugs zijn er talloze mensen die het drugsgebruik niet tot een minimum kunnen laten of het helemaal kunnen laten stoppen. Wanneer je verslaafd bent aan de drugs, dan moet je het gebruiken, ongeacht de obstakels of de negatieve gevolgen. Bij drugs kan je zowel lichamelijk als geestelijk verslaafd aan raken.

Lichamelijke verslaving

Wanneer je lichamelijk verslaafd bent aan drugs, protesteert je lichaam ook. Een simpel voorbeeld is koffie. Vele mensen zijn daar ook verslaafd aan, zij nemen minstens drie koppen per dag. Wanneer ze er abrupt mee stoppen, hoor je ze vaak praten over hoofdpijn, want het lichaam heeft niet het benodigde cafeïne zoals gewend. Zo ook bij de drugs, kan je lichaam ontwenningsverschijnselen krijgen. Bij harddrugs, zoals heroïne, methadon of GHB, kan dit erg heftig zijn. Het voelt dan aan alsof je een zware griep hebt of verkoudheid en dit kan een kleine periode duren. Daarnaast heb je ook een grote drang naar de drugs, waardoor afkicken steeds meer een onmogelijke stap lijkt te worden.

Geestelijke verslaving

Een geestelijke verslaving kan bij alle middelen optreden. Het is voor ieder persoon anders hoe heftig je reageert en op welke drug. Bij een verslaving kan je het verschil niet zien tussen fantasie en realiteit. Dit is prettig, omdat vele mensen ook de realiteit willen ontvluchten. Wanneer je high bent, voelt het aan alsof de drugs jou staande houdt. Niet is minder waar. Je merkt dan niet dat je voorzichtig geestelijk verslaafd aan raakt. De meeste mensen die geestelijk verslaafd zijn eindigen uiteindelijk op het dagelijkse gebruik ervan.

Gevolgen van een verslaving

Op een lange termijn kunnen jouw organen niet goed of helemaal niet werken. Een goed voorbeeld is de lever, wanneer je veel drugs en alcohol gebruikt, werkt jouw lever op een lange termijn niet goed of helemaal niet meer. Verder ben je dan alleen gericht op de drugs en heb je geen zin in andere dingen. Daardoor staat jouw ontwikkeling stil. Ook doe je vreemd tegenover jouw omgeving, omdat je zo erg in jouw eigen gedachten en problemen zit, waardoor jouw sociale contacten gaan verwateren. Geldproblemen zijn één van de grootste gevolgen van een verslaafd persoon. Je wilt dan alles eraan doen om aan de drugs te komen, zelfs als dat betekent dat je al jouw geld erin legt. Daardoor kan je je flink in de schulden liggen. Dit allemaal zorgt ervoor dat je lichamelijk en geestelijk aftakelt.

Overwegen

Toegeven dat je verslaafd bent is een hele belangrijke stap bij het afkicken van drugs. Het is slim om dan naar een specialist te gaan, omdat je daardoor stap bij stap wordt geholpen. Echter, kan het zo zijn dat je dat niet durft, dan kun je eerst proberen om er zelf vanaf te komen. Als eerst moet je beginnen om op te schrijven waar, wanneer en hoeveel drugs je gebruikt. Dit is belangrijk, omdat je zo een overzicht krijgt. Je kunt zien dat er misschien bepaalde mensen jouw toe leiden om het middel te gebruiken. Of de omgeving of bepaalde gebeurtenissen. Enfin, je kunt dan kijken wat de rode draad is in jouw drugsgebruik.
Vervolgens kun je de nadelen en voordelen opsommen voor jezelf. Dit kan je dan ook opschrijven. Je kunt bijvoorbeeld opschrijven, wat het doet met je gezondheid, jouw relaties met anderen en jouw toekomstplannen. Vergeet ook niet de nadelen om te stoppen op te schrijven, want dit is natuurlijk de reden waarom je überhaupt er verslaafd aan bent geraakt.
Je staat nu voor drie keuzes. Je kan er mee stoppen, minderen of er gewoon mee doorgaan. Als je voor de eerste twee kiest, dan moet je het ook echt zeker weten dat je ervoor wilt gaan. Je kan een datum prikken, wanneer je ermee wilt beginnen en of je nou wilt stoppen of gewoon wilt minderen. Als je wilt minderen moet je daar ook vaste regels voor jezelf hebben.
Wanneer je kiest voor het doorgaan kan je bedenken hoe je de nadelen wilt gaan minderen in je leven. En of je toch niet een klein beetje kan minderen van de hoeveelheid drugs die je gebruikt. Ook kan je jezelf afvragen of je in de toekomst nog verplan bent om te stoppen.

Voorbereiding

Als je zeker wilt gaan stoppen moet je voorbereid zijn. Je kan alvast een vervanging gaan zoeken voor de drugs, daardoor zal je het ook sneller vergeten. Verleiding kan je ook niet vermijden, daarom kan je beter er nu al aan denken wat je kan doen als je dan toch in de verleiding komt. De mensen met wie je altijd drugs gebruikt, kan je voor nu even liever vermijden. Stress en verveling zijn ook belangrijke factoren waardoor je in de verleiding kan komen. Ook kan je een vertrouwenspersoon hebben. Die zou je kunnen opbellen wanneer je op het punt staat om de drugs te gebruiken. Schrijf nu al op papier de redenen waarom je wilt gaan stoppen. Deze lijst kan je weer erbij pakken, wanneer je weer wilt gebruiken.

Volhouden

Stoppen met het drugsgebruik is natuurlijk een grote stap. Wat natuurlijk veel mensen over het hoofd zien, maar net zo belangrijk is, is het volhouden ervan. Een dagboek is een goede methode om al jouw frustraties en gedachten op papier te kunnen zetten. Zo kan je ook leren van je ervaringen. Je moet alleen één ding in gedachten houden en dat is dat iedereen wel eens terug kan vallen. Wanneer het gebeurt moet je voorbereid zijn. Je moet het jezelf ook snel kunnen vergeven, daardoor kan je sneller de draad weer oppakken.

Drugsverslaving is een ernstige zaak en het heeft veel doorzettingsvermogen nodig om af te kunnen kicken. Als het je zelf niet lukt om te stoppen is het raadzaam om een specialist te hebben die jou zal helpen met jouw drugsverslaving. Is dit echt een onmogelijke klus voor je, kan je hier niet alleen mee rondlopen en zal je in ieder geval één persoon om je heen moeten hebben die weet wat je doormaakt.
© 2011 - 2024 Dominique10, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help, mijn kind is verslaafd aan drugsHelp, mijn kind is verslaafd aan drugsAls ouders van een verslaafd kind staat u vaak machteloos. U wilt uw kind helpen, maar hoe? In veel gevallen moet u het…
Als je kind gaat experimenteren met drugsAls je kind gaat experimenteren met drugsWat doet het met je als ouder als je ontdekt dat je kind experimenteert met drugs? Denk je als ouder dat experimenteren…
DrugsverslavingDrugsverslavingEen drugsverslaving is een toestand waarin iemand fysiek en/of mentaal afhankelijk is van een bepaalde stof of product.…
Het legaliseren van softdrugs, beter dan gedogen?Het legaliseren van softdrugs, beter dan gedogen?Softdrugs zit nu in een schemerwereld. De verkoop van softdrugs via koffiehuizen wordt gedoogd, maar drugs mag niet word…

Waarom vrouwen bij mannen blijven die hen mishandelenEr zijn ontzettend veel vrouwen die toch keer op keer teruggaan naar een man die hen mishandelt. Dat hoeft niet alleen l…
Handleiding Weerbaarheidstraining tegen verslavingHandleiding Weerbaarheidstraining tegen verslavingDit is een eenvoudig korte handleiding voor een eerste aanzet voor een weerbaarheidstraining. De training is gericht op…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
Dominique10 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.