Afkicken van suikerverslaving lukt via diëtiste
Suiker en zoetigheid vinden de meeste mensen zo ontzettend lekker en onweerstaanbaar, dat ze er meer van gebruiken dan goed voor ze is. Soms is er sprake van een regelrechte verslaving aan die dikmakende zoetigheid. En geen enkele verslaafdheid is goed voor je, dus afkicken van die suikerverslaving. Voor een positief effect op je gewicht, afmetingen, gezondheid, zelfvertrouwen en dus op je toekomst. Schakel een diëtiste in voor steun en deskundig advies.
Overdaad schaadt
Suiker is een belangrijke energiebron die van nature aanwezig is in o.a. fruit, suikerriet en suikerbieten. Het is in wezen dus een normaal en gezond bestanddeel uit onze voeding. Alleen hebben we er in onze moderne maatschappij niet zo veel meer van nodig aangezien we fysiek vaak niet meer zo hard hoeven te werken als honderd jaar geleden. Jammer genoeg is het voor de meeste mensen ook een overlekker en aantrekkelijk product, waarvan al snel te veel wordt geconsumeerd.
Verslaving
Als je in plaats van een stukje chocolade altijd gelijk de hele reep nuttigt, en ook niet één roomboterkoekje consumeert, doch binnen het uur het gehele pak, moet je bij jezelf te rade gaan of die onbeheersbare begeerte nog wel gezond is. Vooral als je problemen met je gewicht hebt wordt het dan de hoogste tijd om je gedrag te gaan veranderen. Want vetrollen maken je er als mens niet aantrekkelijker op voor je partner. Nog afgezien van alle nadelen voor je gezondheid. Het aantal mensen dat op gebied van zoetigheid onbeheersbaar eetgedrag vertoont is groot. Waar komt die verslaving eigenlijk vandaan.
Veel producten bevatten suiker
Helaas is het niet zo dat suiker uitsluitend in typische zoetigheden als snoep, koek, is e.d. is verwerkt. In heel veel andere voedingsmiddelen is suiker verwerkt of een daarvan afgeleid product. Als je op de etiketten van voedingsproducten kijkt, en je ziet een bestanddeel waarvan de naam eindigt op
ose heb je te maken met een ingrediënt wat een vorm van suiker is. zoals glucose, dextrose, fructose, maltose, sacharose en galactose. Ook producten als honing, stroop en siroop bevatten veel suikers, maar daarvoor hoef je het etiket niet te raadplegen, want dat proef je direct.
Belangen van de industrie
Het is niet uitgesloten dat de voedingsmiddelenindustrie met opzet producten op de markt brengt waarin suiker is verwerkt. Want dergelijke producten worden als smaakvol ervaren en dus veel gekocht. En dat is natuurlijk de opzet van elke industrie, dat we heel veel van hun winstgevende producten kopen. Blijkbaar slaagt de voedingsmiddelen industrie in deze opzet, want het aantal mensen met overgewicht stijgt nog ieder jaar. Vooral de combinatie vet en suiker werkt verslavend.
Vers fruit
Overigens kun je om je zoetbehoefte te stillen in het belang van je gezondheid beter vers fruit eten. Weliswaar bevat vers fruit ook suikers (fructose), maar toch veel minder dan je op basis van de zoetsmaak zou denken. Het is in ieder geval een stap in de goede richting om via fruit op een gezondere manier je zoetverlangen te stillen. Wel is het zo dat het eten van vers fruit weer gezonder is dan het drinken van vruchtensappen, omdat in die sappen de vezels ontbreken, die wel in heel fruit zitten. De vezels vertragen namelijk de opname van de suikers in je bloed.
Verslaving te lijf gaan
Hoe kom je van je verkeerde eetgewoontes af. Allereerst moet je gemotiveerd zijn en echt willen, zoals een rookverslaafde ook tot die stap moet komen. Je kunt de methodes en diëten gaan volgen zoals die in de verschillende boeken wordt beschreven. Denk maar aan de diëten van onder andere:
- Herbalife,
- Sonja Bakker,
- Bloedgroepdieet,
- Mediterrane dieet,
- South Beach,
- dr. Frank
- Dr. Phil.
Je kunt ook aansluiting zoeken bij een club als Weight watchers e.d. Maar een diëtiste of gewichtsconsulente raadplegen is wellicht ook een goede zet.
Diëtiste of gewichtsconsulente
Een diëtiste, gewichts- of voedingsconsulente zal waarschijnlijk eerst uitgebreid je voedingspatroon in kaart brengen. En samen zal een plan gemaakt worden om je stap voor stap op een gezonder voedingspatroon over te zetten, omdat in een keer het roer omgooien eigenlijk onmogelijk is. Het suikerverbruik langzaam afbouwen geeft de meeste kans op succes. Behalve andere gezondere dingen te eten, kun je ook je gedrag aanpassen. Als je bijvoorbeeld een kledingzaak inloopt om wat tussen de rekken te snuffelen, is de kans groter dat je wat koopt, dan dat je zo’n winkel voorbij loopt. En zo is het ook met het zien van lekkere dingen. Sla die paden dus in de supermarkt over waar al dat lekkers ligt waar je zo moeilijk van af kunt blijven. Want als je de spullen niet in huis hebt kun je ook niet zondigen. Ook moet je nooit etenswaren inslaan als je trek hebt, ga dus winkelen, nadat je net hebt geluncht of ontbeten. De diëtiste zal waarschijnlijk ook vragen om een dagboek bij te houden waarin je werkelijk alles opschrijft dat je drinkt of eet. Het noteren van wat je de hele dag eet heeft al een gunstig remmend effect op je eetgedrag.
Veel verzekeraars vergoeden de consulten van voedings- en gewichtsconsulenten.