InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Verslaving > Via een 5-stappenplan van de drank en alcoholverslaving af

Via een 5-stappenplan van de drank en alcoholverslaving af

Via een 5-stappenplan van de drank en alcoholverslaving af Overmatig alcohol drinken is een groot probleem. Drie glazen per dag is het maximum, en tevens twee dagen per week in het geheel geen sterke drank. Heel moeilijk als je verslaafd bent aan alcohol. Via een 5-stappenplan is het, mits gemotiveerd, mogelijk van een drankprobleem af te komen. Want alcoholverslaving kan veel kapot maken: Je lichamelijke gezondheid, je psyche, je relatie. En het drankmisbruik kan je baan kosten, met nare financiële consequenties.

Geld en leeftijd

Geld is vaak geen rem meer op het alcoholverbruik. Voor drie Euro heb je al een flesje wijn bij de supermarkt. Terwijl wijn rond 1950, voor een arbeider nog onbetaalbaar was, en daarom uitsluitend met verjaardagen en met de kerst op tafel kwam. En dan hooguit 2 glazen per persoon. Drankverslaving wordt al lang niet meer belemmerd door geld en het is tevens een probleem van alle leeftijden. Want hoewel de aandacht vaak naar jongeren gaat, die luidruchtig over straat zwalken en comazuipen, neemt het aantal 55+plussers met een drankprobleem eveneens toe.

Het roer om

Als je van je alcoholprobleem af wilt raken, moet je dat uiteraard echt willen en dus heel gemotiveerd zijn om je leven te veranderen, omdat het natuurlijk heel moeilijk is van een dergelijke verslaving af te komen. Maar als je werkelijk genoeg van je verslaafdheid hebt en weer een vrij mens wilt zijn, lukt het met veel wilskracht en doorzettingsvermogen vaak wel.

Ontwenningsmiddelen

En er zijn ontwenningsmiddelen die je daarbij een steun in de rug kunnen geven. Ze voorkomen dat je na het stoppen een terugval krijgt en opnieuw alcohol gaat gebruiken. Men start met deze middelen na het definitief stoppen met de alcohol. Deze spullen werken echter niet bij iedereen even goed. Bovendien is de motivatie heel belangrijk voor een goed effect. Bij het gebruik van deze middelen hoort psychotherapie en sociale begeleiding. Het gaat om: baclofen, disulfiram, acamprosaat, naltrexon en nalmefeen.

De verslaving doorbreken in 5 stappen

  1. Voor een beperkte periode, bijvoorbeeld twee maanden volledig stoppen met alcoholverbruik, is om te beginnen een goed plan. Je krijgt daarmee een heldere objectieve kijk op je alcoholconsumptie en de afhankelijkheid daarvan. Daarbij komt dat je een korte periode ook goed kunt verkopen aan je omgeving. Je zegt dus niet dat je voor altijd gaat stoppen, maar dat je i.v.m. antibiotica of een afslankmethode tijdelijk uitsluitend aan de fris gaat.
  2. Maak minder alcoholverbruik onderdeel van een grotere aanpak. Zorg dat je daarmee je leven op orde brengt en de plooien glad strijkt. Als je drinkt omdat je gespannen bent zijn er ook andere methoden om tot rust te komen. Drink je omdat je lol wilt beleven, kun je ook dat op een andere manier oplossen. Breng dus de zaken in kaart die aanleiding zijn voor je alcoholconsumptie. Kijk hoe je dingen kunt veranderen opdat je minder behoefte aan spiritualiën krijgt.
  3. Vooral in het begin zorgen dat je niet te veel in verleiding komt, dus bepaalde gelegenheden en personen mijden. Als je na werktijd nog even met een collega wilt praten, ga dan liever gezellig naar een koffiebar dan een kroeg, want voor dat je het weet sta je ongewild toch met een biertje in je hand.
  4. Maak met jezelf afspraken die je ook daadwerkelijk nakomt. Dus als je hooguit 2 glazen per dag nuttigt, maak er dan geen 3 van. En als je de dinsdag niets wil drinken, verschuif die dag dan ook niet naar woensdag etc. Als je bang bent dat je zwak bent, sla die verjaardag dan over. En na afloop van de sport of het koor gelijk naar huis gaan, voorkomt ook dat je een hekel aan jezelf gaat krijgen.
  5. Na een zwak moment of een zwakke avond is nog niet gelijk alles verloren. Gewoon het afkickprogramma hervatten en jezelf niet wijsmaken dat het je niet lukt. Ga bij jezelf na wat er fout ging en leer daarvan voor de volgende keer. Uiteindelijk lukt het om voorgoed van je drankverslaving af te komen.

Mondkanker

Mondkanker is een kankervorm die voorkomt op de tong, lippen of rest van de mond. De belangrijkste oorzaak is de combinatie van fors alcoholgebruik en stevig roken. Het komt slechts weinig voor dat mensen die nooit hebben gedronken of gerookt wel mondkanker hebben. Het is een zeldzame kankervorm en het begint vaak met een zweertje op de lippen, tong of rest van de mond dat niet maar niet wil genezen. Ga naar dokter of tandarts al zo'n zweertje niet binnen drie weken wil genezen.

Hulp van deskundigen

Via de site van de Jellinek-kliniek en op minderdrinken.nl zijn diverse zelfhulpprogramma’s beschikbaar waarmee je zelfstandig en anoniem je drinkgedrag kunt noteren om op die manier naar een bepaald einddoel te kunnen toewerken.

Behoefte aan morele steun

Ook kun je anoniem De Luisterlijn bellen, als je af en toe behoefte hebt aan een begripvol luisterend oor, en om morele steun te zoeken. (0900 0767 5 ct. p/m)
© 2012 - 2020 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Iemand die naar zijn eigen mening een regelmatige drinker is, kan een alcoholprobleem hebben. De grens tussen een gewoon…
Wat is een alcoholverslaving (alcoholisme)?Alcohol is een giftige stof en is de werkzame stof in alcoholische dranken. Alcohol zit in bier, mixdranken, wijn en ste…
Alcoholverslaving begint met een katerAlcoholverslaving begint met een katerJe hebt het vast wel eens gehad. Na een gezellig avondje stappen of een feestje, waarbij je de nodige alcohol hebt gedro…
Teveel alcohol: van kater tot misbruik en alcoholverslavingTeveel alcohol: van kater tot misbruik en alcoholverslavingAlcohol wordt door sommigen beschouwd als een maatschappelijk aanvaarde drug. Bij een overdreven gebruik van alcohol kan…
Alcohol verslavingAlcohol verslavingAlcohol verslaving is een verslaving die vrij vaak voor komt. Circa 10% van de bevolking kampt met een alcoholverslaving…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • "Hoe gezond is je mond" maart 2014
  • NH-dagblad 3-10-2014
  • Apotheek.nl (11-7-2016)

Reageer op het artikel "Via een 5-stappenplan van de drank en alcoholverslaving af"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

H., 10-07-2016 18:14 #2
Ben het volledig met Joop eens. Ik heb vanavond gebeld. Tig drank achter de kiezen en krijg ik zon onervaren gast aan de lijn. Ik snap het wel dat je studenten inzet voor dit soort shit, maar geld is de wortel van alle kwaad. Doe me liever een ervaringsdeskundige aan de lijn. Als je over de lijken van mensen in nood je geld moet verdienen, dan krijg je wat je wilt. In dit leven dan.

Joop, 13-09-2014 00:29 #1
Sorry beste mensen maar dit stuk slat daadwerkelijk helemaal nergens op. Ik heb een alcoholprobleem en de tip om er na 2 niet nog een te nemen is dus echt waardeloos. Als het zo makkelijk was dan was er niemand meer verslaafd. En even twee maanden stoppen? Ik ben al blij als ik het vijf dagen vol houdt. Ik meen dit serieus bovenstaande is geschreven door iemand die totaal geen idee heeft hierover. Haal dit stuk maar weg. Dit is voor echte alcoholverslaafden complete onzin en voel mij er tevens door beledigd. Alsof het zo makkelijk is als hier staat. Nou als dat zo was zouden ik en nog duizenden mensen niet zo'n probleem hebben. Reactie infoteur, 14-09-2014
Beste Joop,

Het spijt me dat ik in dit artikel de indruk wek dat het een eenvoudige zaak is.
In dat opzicht zal ik het stuk aanpassen.

Ben namelijk vrijwilliger bij een telefonische hulpdienst (Sensoor) en ben mij er wel degelijk van bewust, wat moeilijk het is om van deze verslaving af te komen, vanwege de vele gesprekken die ik heb gevoerd met (ex)verslaafden.

Vr groet.

Infoteur: Robbie
Laatste update: 17-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!