Gezondheid: Waterpokken

Gezondheid: Waterpokken In principe ontkomt bijna niemand aan waterpokken. Ergens in je leven, veelal voor je 14e krijg je waterpokken. We hebben het hier over zo’n 95% van de mensen. Veel anders dan het uitzieken zit er meestal niet op, het is in ieder geval niet gevaarlijk. Maar wat is het precies en wat kan je er aan doen?

Wat is het en hoe kom je eraan?

Waterpokken is een virus (behoord tot de herpesvirussen) wat in de meeste gevallen opgelopen wordt door lichamelijk contact of hoesten in de nabijheid. De incubatietijd ligt tussen de 14 en 21 dagen en dat wil zeggen dat deze periode ligt tussen het contact (de bron) en het zichtbaar worden van de eerste symptomen.

Eerste symptomen en het vervolg

Het begint vaak met een soort verkoudheid, daar lijkt het op. Er is zelden sprake van koorts, maar binnen enkele dagen ontstaan de bekende rode vlekjes, die langzaam overgaan in blaasjes die met vocht gevuld zijn. Deze blaasjes kunnen over het hele lichaam voorkomen en waar de een er met slechte enkele blaasjes vanaf komt, zit iemand anders helemaal onder de blaasjes. Soms heeft iemand zo weinig blaasjes dat er aan getwijfeld wordt (ook de huisarts) of iemand wel waterpokken heeft.

In de meeste gevallen ben je een week verder voordat de blaasjes ook weer verdwenen zijn. Het beste is om van de blaasjes af te blijven, zo voorkom je littekens in de vorm van putjes (handig om bij kleine kinderen de nagels dus extra kort te houden gedurende deze periode). Maar het is niet altijd even gemakkelijk om van de blaasjes af te blijven. Wat mentholpoeder of een speciale crème (voelt koud aan) erop wil nog wel eens wat jeuk wegnemen. Gebruik dit overigens niet als je kind jonger dan twee jaar is. Als de waterpokken ook in de mond zitten, wat vaak het geval is, kan een koud drankje of ijsje helpen tegen de jeuk. De blaasjes verdwijnen in principe vanzelf, maar je kunt het proces wel enigszins bespoedigen. Er zijn verschillende middeltjes in de handel die de blaasjes laten uitdrogen.

Bron: TawnyNina, PixabayBron: TawnyNina, Pixabay
Zwangere vrouwen
Als je als zwangere vrouw geen waterpokken hebt gehad, behoor je wel tot een risicogroep. Als je besmet raakt kan het kind met waterpokken geboren worden en dat kan gevaarlijk zijn. Thuis moet je zelf alert zijn, maar in het ziekenhuis mogen mensen met waterpokken niet in de buurt van de kraamafdeling komen. Overigens ook verzwakte mensen door ziekte en/ of therapie zijn niet echt welkom in het ziekenhuis, je kunt er sowieso maar beter wegblijven als je zelf waterpokken hebt.

Wat als je het terugkrijgt?

In principe krijg je de waterpokken maar één keer, maar het kan in sommige gevallen tot een herbesmetting komen. Dit komt dan meestal in de vorm van gordelroos terug. Net als gewone waterpokken is het geen ernstige ziekte, alleen moet je wel uitkijken bij mensen met een slecht functionerend immuunsysteem.

Verder kan het zijn dat een baby het relatief kort na de geboorte (tot zo’n 10 maanden oud) krijgt en als deze nog antistoffen van de moeder bij zich draagt, zal het een heel milde vorm zijn. Maar dat wil wel zeggen dat het nog een keer, meestal ook in een milde vorm, terug kan keren op latere leeftijd.

Complicaties

In veruit de meeste gevallen doen zich geen complicaties voor. Slechts bij een kleine groep kinderen, bijvoorbeeld met een sterk verminderde weerstand, kunnen complicaties de kop opsteken. Longontsteking is een ernstige complicatie die zich dan kan voordoen. Verder kunnen ook de oren ontstoken raken.

Vaccinatie

In principe kan je kinderen vaccineren tegen waterpokken, maar het wordt in Nederland niet in het ‘standaardpakket’ aan vaccinaties meegenomen. Toch zijn er steeds meer mensen die voor vaccinatie zijn en dit heeft met name te maken met het krijgen van gordelroos, zeker op latere leeftijd. Tot op heden wordt daar echter nog geen gehoor aan gegeven.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterpokken: symptomen, maatregelen en voorkomenWaterpokken: symptomen, maatregelen en voorkomenWaterpokken is een infectie. Deze infectie veroorzaakt koorts en zorgt ervoor dat er blaasjes ontwikkeld worden over het…
Herpes zoster en herpes simplex, symptomen en behandelingHerpes zoster en herpes simplex, symptomen en behandelingHerpes is de benaming voor een virale infectieziekte die wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Er zijn meer dan 100 ve…
Waterpokken of varicellaDe waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte. Het is vrijwel onmogelijk om deze ziekte niet te krijgen. Iedereen i…
Infectieziekten bij kinderen – WaterpokkenWaterpokken is wel de bekendste infectieziekte. Bijna ieder kind krijgt het en het is een zeer besmettelijke ziekte. Maa…

Wat is een MRCP?De afkorting MRCP staat voor Magnetic Resonance Cholangio- Pancreatography. Dit onderzoek wordt uitgevoerd om een beter…
Bevolkingsonderzoek borstkankerHet mammacarcinoom, oftewel borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. De kans voor e…
Bronnen en referenties
  • H. Zoutberg- huisarts
  • Afbeelding bron 1: TawnyNina, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.