Trilling of spasme in de borstspier

Trilling of spasme in de borstspier Een trillende borstspier: het lijkt wel alsof er een mobiele telefoon (GSM) op trilfunctie staat. Veel mensen hebben er last van zonder te weten waardoor dit veroorzaakt wordt en of dit een gevaarlijke aandoening is. De borstspieren liggen immers vlakbij het hart, en soms wordt er gevreesd voor hartkwalen.

Wat een is spasme van de borstspier?

Een trilling of spasme van de borstspier moet niet verward worden met Coronair spasmen, waarbij een tijdelijke vernauwing van de kransslagader(s) optreedt. Bij een trilling of spasme van de borstspier is er een duidelijke trilling van buitenaf te zien. De huid ter hoogte van de borstspier beweegt mee met de trilling. Het lijkt soms alsof er een mobiele telefoon onder de huid zit die op trilfunctie staat. Wanneer je de hand op de huid legt, voel je de borstspier trillen onder je hand.

Wanneer en bij wie komt dit voor?

Een regelmatig trillende borstspier is niet leeftijdsgebonden: het kan bij iedereen voorkomen. Mannen hebben er net zo vaak last van als vrouwen. De trilling komt vaak in de ochtend voor bij het opstaan, maar kan ook gedurende de dag voorkomen. Bij sommige mensen spreken we over een enkele keer, maar anderen hebben er bijna dagelijks last van. Bij sommigen is het zo erg dat de trilling gedurende de dag zich blijft herhalen. Vaak duurt het enkele seconden, zwakt dan weer af en keert na een paar minuten weer terug. De meeste mensen gaan er niet mee naar de huisarts. Een trillende borstspier is in de meeste gevallen niet ernstig en veroorzaakt geen hartinfarct. De trillingen kunnen zowel links als rechts voorkomen. Bij sommige mensen wisselt dit af, bij anderen is slecht één zijde actief.

Symptomen en pijnklachten

Spasmen van de borstspier kan heel soms pijnklachten veroorzaken. Dit komt omdat de spieren zo snel trillen, dat ze geïrriteerd raken. Soms wordt een aanval uitgelokt door een plotselinge beweging, lachen, bukken, hoesten, niezen en tillen. Om die reden hebben veel mensen er in de ochtend last van: ze staan op of rekken zich uit, waardoor de spier geactiveerd wordt.

Stress en spanning kan een aanval uitlokken. Veel mensen hebben er dan ook last van wanneer ze onder spanning staan. In periodes van geestelijke ontspanning nemen de klachten vaak weer af. Ook mensen die teveel met hun borstkas adem halen waardoor er teveel spanning op de borstkas staat, hebben eerder last van trillende borstspieren. Daarnaast komt het soms bij sporters voor die de borstspieren veel gebruiken zoals bij krachttraining. Hartpatiënten die in het verleden een operatie hebben ondergaan, ondervinden deze klachten soms ook. Hierdoor kan er angst ontstaan bij deze groep patiënten. Vaak is een trillende borstspier wel een heel ander gevoel dan een hartinfarct.

In een enkel geval is een trillende borstspier een voorbode voor hartklachten. Vaak ligt de klacht dan dieper in de borst, maar wordt deze ervaren als een trillende borstspier.

Behandeling

De arts zal een uitgebreid onderzoek doen en een hartfilmpje maken en de longfunctie onderzoeken. In de meeste gevallen zij hart en longen in orde en zijn er geen afwijkingen in het bloed te vinden. Een trillende borstspier is vervelend maar in de meeste gevallen een onschuldige aandoening die uiteindelijk ook weer zelf kan verdwijnen. Vaak heeft het met spanningen te maken en richt de behandeling zich op ontspanning.

Beschrijf voor jezelf de momenten wanneer de trillende borstspier voorkomt. De meeste mensen kunnen één van de volgende situaties aanwijzen:
  • Bij het wakker worden of opstaan
  • Bij lichamelijke inspanning wanneer er gebruik wordt gemaakt van de borstspieren
  • In stressvolle situaties
  • In bepaalde omgevingen, bijvoorbeeld op het werk, thuis of buiten

Vaak wordt de borst onbewust aangespannen ten tijde van spanning/stress. Door bewust een buikademhaling toe te passen, krijgt de borst de mogelijkheid zich te ontspannen. Hierdoor nemen spasmen van de borstspier af. Langdurige stress kan naast trillingen van de borstspier ook andere lichamelijke klachten veroorzaken. Ga daarom langs een arts bij langdurige stress. Trillingen in de borstspier tijdens het wakker worden/opstaan zijn moeilijk te voorkomen of te behandelen. Waarschijnlijk raakt de spier geïrriteerd of geactiveerd en trilt deze even. Een tekort van vitamine B5 en calcium kan trillende spieren veroorzaken. Door dit tekort aan te vullen zou de klacht moeten verdwijnen. Vaak is het onduidelijk of er een tekort aan vitaminen of mineralen is ontstaan. Pas wanneer andere klachten optreden, kan een arts hier onderzoek naar doen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oefeningen voor een gespierde borstOefeningen voor een gespierde borstEen gespierde en brede borst is bij veel mannen ver te zoeken. Er zijn vele manieren om de borst te trainen, maar er zij…
Fitness - borstspieren trainenFitness - borstspieren trainenVoor veel jongens zijn de borstspieren één van de belangrijkste spieren om te trainen. Je kunt je borstspieren zowel thu…
Verschillende behandelmethodes borstvergrotingVerschillende behandelmethodes borstvergrotingBij een borstvergroting brengt een plastisch chirurg borstimplantaten in om het volume van de borsten te vergroten. Ook…
BorstvergrotingHet woord borstvergroting zegt het al, het is een ingreep waarbij de borst of borsten van de vrouw worden vergroot. Mees…

Kinderen met huidkankerKinderen met huidkankerJongeren en huidkanker: het komt steeds vaker voor. De gevallen van huidkanker groeit met de jaren. Zorgelijk is het fei…
Wat is Dengue of Knokkelkoorts?Wat is Dengue of Knokkelkoorts?Dengue is een tropische virusinfectie die wordt verspreid door muggen. De wereldgezondheidsorganisatie zei in 2009 dat e…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.