Pijn aan het hart
Pijn aan het hart komt bij veel mensen voor. Meestal wordt deze pijn gevoeld bij inspanning, inademen, uitademen, stress of in combinatie met pijn op de longen. Er wordt soms gedacht aan een hartaanval, maar dit valt in de praktijk wel mee. Pijn op de borst kent vele oorzaken, waarvan er in dit artikel een paar besproken worden. Bij acute pijn op de borst die uitstraalt naar de linkerarm of schouder, benauwdheid, duizeligheid en misselijkheid schakel je liever direct een arts in.
Pijn aan het hart wordt vaak in verband gebracht met een hartaanval of hartinfarct. Sinds 1998 is het aantal hartaanvallen en ook het sterftecijfer enorm gedaald, ondanks de groeiende bevolking. Dit heeft te maken met het steeds beter en eerder opsporen en behandelen van hart-en vaatziekten. Gemiddeld krijgt 2 op de 1.000 mannen een hartaanval en 1.3 op de 1.000 vrouwen. Daarnaast krijgt 2.8 van de 1.000 mannen angina pectoris, tegenover 2 op de 1.000 vrouwen.
Pijn aan hart bij inademen of uitademen
Pijn aan het hart bij inademen komt vaak voor: pijn bij uitademen soms ook in combinatie met inademen. Diep ademhalen is vaak pijnlijker, waardoor veel patiënten de neiging hebben om oppervlakkig te gaan ademhalen. De pijn is niet direct afkomstig van het hart maar van het gebied rondom het hart. Zo kan een gekneusde of ontstoken
tussenribspier voor veel pijn rondom het hart zorgen. Ook het syndroom van Tietze kan dit veroorzaken. Helaas kan iedereen deze aandoeningen krijgen. Het herstel kan maanden tot jaren duren. Ga met klachten altijd langs een arts. Deze kan bepalen of behandeling noodzakelijk is.
Inspanning
Pijn op de borst of aan het hart bij inspanning is vaak een teken van angina pectoris. De hartspier krijgt door een vernauwing niet voldoende zuurstof toegevoerd om voldoende het werk te kunnen doen. Vooral bij inspanning heeft het hart meer zuurstof nodig om bloed rond te pompen. Wanneer het hart zuurstof tekort komt ontstaat er een pijnlijk gevoel midden op de borst, en vaak ook een drukkend gevoel. Vaak is een kransslagader vernauwd. Deze kan door bijvoorbeeld verkeerde voeding of roken dichtslibben. Wanneer de kransslagader volledig afgesloten raakt spreken we van een hartinfarct. Wanneer je geen inspanning meer verricht zullen de symptomen van angina pectoris weer verdwijnen. De symptomen van een hartaanval verdwijnen niet in rust en houden ook veel langer aan. Soms wordt er niet direct pijn op de borst gevoeld maar benauwdheid of duizeligheid. Ook dit kan angina pectoris zijn. Via een ECG of inspanningstest is de diagnose te stellen.
Pijn bij stress
Net als bij inspanning, kan het hart ook pijn doen bij stress. Ook hier is angina pectoris vaak een oorzaak. Ten tijde van stress pompt het hart meer bloed door het lichaam. Wanneer de hartspier zelf niet voldoende zuurstof krijgt ontstaat er pijn op de borst een een drukkend gevoel.
Een andere oorzaak voor pijn aan het hart bij stress is het onbewust aanspannen van de spieren. Door stress wordt de spierspanning verhoogd. Rondom het hart is dit voelbaar als een pijnlijk en drukkend gevoel op de borst. Vaak verdwijnt dit gevoel wanneer je rustig ademhaalt en de gedachte ergens anders op zet. Bij langdurige stress raken de spieren zo gespannen dat het moeilijk is om deze weer te ontspannen. Soms is medicatie nodig om weer te leren ontspannen. Met behulp van therapie kan men leren omgaan met stress. Ook ka hyperventilatie een pijn aan het hart veroorzaken. Bij hyperventilatie wordt er eigenlijk net iets te goed ademgehaald: er wordt meer zuurstof ingeademd dan dat er koolzuur wordt uitgeademd. Het gevolg is een verstoring van deze balans met pijnklachten op de borst, kortademigheid, zweten, tintelende lippen en vingers en angstgevoelens als gevolg. Hyperventilatie komt vaak in tijden van stress voor. Met goede begeleiding kan hyperventilatie in de hand gehouden worden.
Hart en longen zijn pijnlijk
Vaak komt hierbij een stekende pijn voor aan het hart en de longen. Deze pijn verdwijnt weer maar kan later ook weer terugkeren. Bij inspanning kan dit meer aanwezig zijn. Soms is er sprake van een
longontsteking. Dit is te herkennen aan koorts, benauwdheid, pijn op de borst en het ophoesten van groen of geel slijm. Een longontsteking moet behandeld worden want kan in een aantal gevallen dodelijk aflopen. Vaak is een longontsteking het gevolg van een langdurige of hevige verkoudheid (virus) maar kan ook veroorzaakt worden door een bacterie. Soms is opname in het ziekenhuis nodig.
Soms is het onduidelijk waar de pijn precies vandaan komt: het hart of de longen. Pijn aan één van beiden kan uitstralen naar andere gebieden. Vaak is de oorzaak een ontsteking of irritatie waardoor pijnklachten optreden. Soms is de oorzaak ernstig. Een hartaanval wordt vooral bij vrouwen nogal eens gemist, omdat de voorboden anders zijn. Klachten als vermoeidheid, slapeloosheid, kortademigheid, vreemd gevoel in de maag, pijn tussen de schouderbladen, pijn in de nek, duizeligheid, hartkloppingen, zweten en een brandend gevoel onder het borstbeen kunnen duiden op een naderende hartaanval. Wanneer deze klachten plots op komen zetten, ga er dan mee langs een huisarts, ook wanneer de klachten weer verdwijnen en later terugkomen. Jaarlijks sterven er vooral teveel vrouwen aan een onbehandeld hart-en vaatziekte.