Tandbederf kan vanzelf stoppen

Tandbederf kan vanzelf stoppen Als we gaatjes hebben gaan we naar een tandarts die het gaatje uitboort en opvult. Dat is een reparatie die in veel gevallen overbodig is als we bereid zijn het op de natuurlijke manier op te lossen. Het klinkt voor velen ongelooflijk maar gaatjes kunnen gewoon vanzelf verdwijnen als we stoppen met slecht voedsel en beginnen goed voedsel te eten. Dit fenomeen is uitentreure bewezen maar er wordt weinig ruchtbaarheid aan gegeven door tandartsen omdat hun broodwinning in gevaar komt als iedereen dit weet. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Bron: Wsiegmund, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Wsiegmund, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Inhoud:


Laat je niet beet nemen

Aan het eind van je leven draag je een kunstgebit. Deze gedachte is zo gewoon dat het een wet lijkt. Het is een complete flauwe kulgedachte die slechts wordt ingegeven door winstbejag van de tandartsenij. Kiespijn, tanden trekken, kronen, bruggen, implantaten en bloedend tandvlees kunnen eenvoudig voorkomen worden. Dat kan heel wat pijn in de portemonnee schelen, want lang niet alle behandelingen worden vergoed.

Tanden poesten kan gevaarlijk zijn

Men weet dat het niet nodig is om je tanden te poetsen. Tanden poetsen kan zelfs gevaarlijk zijn. Wie zijn tanden electrisch poetst met een witmakende tandpasta loopt ongeveer 100% kans dat zijn of haar glazuur dermate beschadigt dat je glazuurproblemen, gaatjes of zelfs fluorosis krijgt. Fluorosis is een ziekte die zich kenmerkt door gele tanden die je krijgt door een overschot aan fluoride in combinatie met het verlies van galzuur. In witmakende tandpasta zit een licht bijtende stof die uiterst slecht is voor tandglazuur.

Zonder tandenborstel

Traditioneel levende mensen poetsen nooit hun tanden met een borstel en tandpasta. Een Papua zal soms wat zand uit een rivier pakken en zijn tanden er 10 seconden mee schuren waarna hij weer een stralend wit gebit heeft. Traditioneel levende mensen eten geen suiker en geen witmeelproducten. Deze westerse voeding zorgt snel voor gaatjes. Het is uitgebreid onderzocht dat wanneer traditioneel levende mensen overstappen op een westers dieet wat voornamelijk uit wit meel en suiker bestaat, ze binnen een paar maanden gaatjes krijgen.

Genezen vcan cariës

In Frans Polynesië maakten traditionele bevolkingsgroepen gedroogde kokos of kopra. Deze werd betaald met witte suiker en wit meel. De mensen die dit gebruikten kregen grote last van tandbederf en cariës. Op een gegeven moment was de kopra-prijs enorm gezakt. De boten kwamen niet meer langs om de kopra op te halen. De Frans Polynesiërs werden door deze economische omstandigheid gedwongen om traditioneel voedsel te eten. Het bleek dat cariës als sneeuw voor de zon verdween!

Speeksel

Het speeksel van de mens is van essentieel belang in het bestrijden van cariës. In het speeksel zitten mineralen in ionische vorm. Als deze in een kiesholte komen waar een gaatje zit dan vormen ze een beschermende laag. Door het speeksel wordt eveneens de glazuurlaag opgebouwd; deze laag beschermt de tanden tegen gaatjes. De vraag is nu hoe krijg je gezond speeksel?

Gezond speeksel

Gezond speeksel dat de tanden beschermt verkrijg je door de volgende zaken te laten staan: koffie, wit brood, witte pasta, witte rijst, suiker, pannenkoeken gemaakt van witte bloem, stroop, siroop, koekjes, snoep en chocola. Kortom je moet onmiddellijk stoppen met het eten van alles waar suiker en wit meel in zit. Van suiker weten de meesten wel dat het slecht is voor je tanden; maar niet dat je speeksel er dusdanig van verslechtert dat je als het ware door suiker van binnenuit cariës krijgt. Omdat voor de het behoud van gezonde tanden mineralen heel belangrijk zijn moet je geen wit meel eten. Veel mensen hebben een tekort aan mineralen; dat wordt door wit meel in gang gezet; dit spul onttrekt mineralen aan het gebit. In volkorenproducten zitten de benodigde mineralen voor het instand houden van gezonde tanden.

Dieet tegen cariës

Via een traditioneel menu kun je genezen van cariës, maar het is tegenwoordig niet meer inpasbaar in het leven van de westerse mens. Daarom heeft tandarts Weston Price een speciaal menu samen gesteld. Weston Price is een tandarts uit de jaren 30 van de vorige eeuw en hij heeft uitgebreid proeven gedaan met eten dat goed is voor de tanden. Price was tandarts van beroep en zijn bevindingen waarmee hij vele gebittten heeft genezen werden niet altijd in dank afgenomen door zijn collega´s aangezien tandartsen doorgaans ´leven´ van slechte gebitten. Weston Price stelde in zijn tijd een dieet op:
Gezond voedsel maakt vullingen overbodig. / Bron: Wouter Hagens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Gezond voedsel maakt vullingen overbodig. / Bron: Wouter Hagens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • 120 Gram tomatensap of sinaasappelsap waardoor een theelepel van of levertraan of grasboter zat,
  • Stoofpot van groenten en vlees,
  • Soep met fijngehakte groenten waaronder veel wortels,
  • Gebakken fruit met tarwebrood van vers gemalen tarwe,
  • Twee glazen volle melk.
Weston Price constateerde dat na 6 weken dit dieet te hebben gevolgd het actieve tandbederfproces was gestopt. Daarnaast zijn er andere opvallende verbeteringen in het leven van kinderen die dit dieet aanhielden in plaats van gaatjes vullen. De kinderen gingen beter leren op school. Van suiker en zetmeel kunnen kinderen namelijk zeer onrustig worden. In onze tijd noemen we dit ADHD; in feite is deze non-ziekte het gevolg van te hoge inname van witmeelproducten, suiker en blikvoer.

Vlees vervangen

Vlees werd in Weston Price´s menu dagelijks vervangen door of orgaanvlees of vis. Tegenwoordig zijn veel mensen vegetariër; die zouden dit dieet niet kunnen volgen. Weston Price had nog nooit mensen ontmoet die en gezond waren en vegetariër. Het is niet wetenschappelijk verantwoord om vervolgens te concluderen dat die mensen dan ook niet bestaan. In plaats van vlees zou je extra peulvruchten, tempé, noten, zaden en eieren aan de maaltijd kunnen toevoegen. Weston Price ontmoette wel de Zwitsers in het Löchental die slechts eenmaal per week vlees aten.

Hoe laat je iets staan?

Het is niet makkelijk om suikergoed te laten staan. Volkorenproducten gebruiken in plaats van witmeel is relatief makkelijk. De meeste mensen vinden zilvervliesrijst lekkerder dan witte rijst. Pas wel op voor bruin supermarktbrood; dat is gewoon gekleurd wit brood. Je mag alleen biologisch bruin brood eten. Haal een halfje bruin biologisch brood, dat is waarschijnlijk zwaarder en voedzamer dan een heel bruin supermakrtbrood. Je kunt ook roggebrood eten. Daarnaast is het slim om ´s morgens havermout of zelf gemaakte muesli te eten in plaats van brood.

Hoe laat je suikergoed staan?

Suikerwaar laten staan vereist enige zelfdiscipline, tenminste voor de meeste mensen. Wie sterk in zijn schoenen staat zal zijn gezondheid boven genot plaatsen. Je kunt beginnen om suikervervangers te kiezen. Stevia is een gezonde suikervervanger; vooral als je de groene blaadjes koopt. Daarnaast kun je in de biologische winkel palmsuiker en oerzoet kopen. Honing, ruwe rietsuiker en agavesiroop zijn ook alternatieven maar die hebben teveel nadelen. Palmsuiker en oerzoet zijn redelijk onbewerkte vormen van zoetmakers. Verder is het een prima mogelijkheid om met zoete kruiden als kaneel en geraspte kokos te gaan werken.

Mineraalrijk zout eten

Heel belangrijk voor het gebit zijn mineralen; daarvan krijgen we tegenwoordig te weinig binnen., vroeger zaten mineralen volop in de grond maar door overproductie in de landbouw en het gebruik maken van pesticiden en kunstmest is de grond totaal verarmd. Hierdoor nemen planten steeds minder mineralen op. Een goede manier om mineralen in te nemen is via Keltisch zout en Himalayazout. Deze zouten zijn veel gezonder dan keukenzout waar slechts natriumchloride, anti-klontermiddel en synthetische jodium in zit. In Keltisch zout en Himalayazout ziten 84 extra mineralen. Keltisch zout bestaat maar voor 90% aan natriumchloride; de rest is gezonde mineralen. Een van de voordelen van het eten van dit zout is dat je minder snel trek krijgt in iets zoets. Dat komt omdat het de homeostase bevordert waardoor het hele lichaam meer in harmonie raakt.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandproblemen: cariësTandproblemen: cariësCariës is een tandprobleem wat ook wel tandbederf wordt genoemd. Hierdoor krijg je gaatjes. Lees in dit artikel meer ove…
Kiespijn, wat kunt u er tegen doen?Kiespijn, wat kunt u er tegen doen?Kiespijn veroorzaakt vaak een zeurende pijn, die meestal plotseling komt opzetten. De meest voorkomende oorzaak van kies…
Elektrische tandenborstel: voordelenElektrische tandenborstel: voordelenPoetsen met een elektrische tandenborstel heeft veel voordelen. Eén voordeel is dat elektrisch poetsen tandplak effectie…
Beauty: Goede verzorging van tanden en kiezenBeauty: Goede verzorging van tanden en kiezenWe weten allemaal hoe belangrijk het is het gebit goed bij te houden. Tanden en kiezen dagelijks minimaal 2x te poetsen…

Darmafsluiting: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakDarmafsluiting: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakOp het moment dat een darm helemaal of voor een deel is afgesloten spreekt men van een darmafsluiting. Het eten kan de d…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.