Operatie Live, openhartoperatie
Jan Slagter, oprichter van omroep MAX, besluit in 2010 een openhartoperatie live op televisie uit te zenden. De reacties hierop zijn controversieel. Het programma 'Operatie Live' wordt uitgezonden op 24-11-2010. Tijdens de uitzending wordt een 70-jarige man geopereerd aan een vernauwing in zijn aortaklep. De uitzending wordt gepresenteerd door Charles Groenhuijsen. Hij wordt bijgestaan door hartchirurg dr. Robin Heijman die informatie geeft over hart- en vaatziekten en de operatie, uitgevoerd door collega drs. Alaaddin Yilmaz, van commentaar voorziet.
Operatie Live
Omroep MAX zend op 24 november 2010 om 21.25 uur het omstreden programma 'Operatie Live' uit. In deze uitzending ondergaat een 70-jarige man live op televisie een openhartoperatie. De operatie wordt uitgevoerd in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. De man heeft een vernauwing in zijn aortaklep en zijn kransslagaders. Om dit te verhelpen krijgt de patiënt een nieuwe hartklep en twee bypasses.
Bron: Burlesonmatthew, Pixabay
De uitzending wordt gepresenteerd door Charles Groenhuijsen, die onder andere wordt bijgestaan door hartchirurg dr. Robin Heijmen, die de operatie van commentaar voorziet. De operatie wordt uitgevoerd door zijn collega, drs. Alaaddin Yilmaz, die begeleid wordt door een team van specialisten. In het ziekenhuis is de conferentiezaal ingericht als studio. Vanuit deze studio is er een live verbinding met operatiekamer 6, waar de hartchirurg met zijn team bezig is met de operatie.
Openhartoperatie
Bron: Azwer, Pixabay
Ongeveer 18000 mensen per jaar ondergaan een openhartoperatie. In het St. Antonius Ziekenhuis worden jaarlijks zo'n 2000 openhartoperaties uitgevoerd. Een openhartoperatie is een operatieve ingreep aan het hart of aan de grote bloedvaten rondom het hart. Hierbij kun je denken aan het vervangen of repareren van een hartklep, een omleiding van een verstopt bloedvat (bypass) of een operatie aan de aorta, de grote lichaamsslagader. Om een operatie aan het hart te kunnen uitvoeren worden tijdens de operatie de functies van hart en longen overgenomen door een hart-longmachine. Om bij het hart te kunnen komen wordt de borstkas van de patiënt geopend met een speciale zaag. Een bypass- operatie duurt gemiddeld zo'n vierenhalf uur, afhankelijk van het aantal bypasses. Voor het vervangen van een hartklep staat ongeveer vier uur.
De openhartoperatie op 24 november 2010 wordt voor een deel live op televisie uitgezonden. De operatie wordt gevolgd vanaf het moment dat het hart van de patiënt wordt stil gezet. Drs. Alaaddin Yilmaz begint met het aanbrengen van de twee bypasses, gevolgd door het vervangen van de zieke hartklep. In de studio wordt gedurende de operatie door collega Robin Heijmen gesproken over de gevaren van hart- en vaatziekten. Er wordt uitleg gegeven over de verschillende hartoperaties en kijkers kunnen via Twitter en email vragen stellen over hart- en vaatziekten en de operatie.
Doel van Operatie Live
Op het live uitzenden van een openhartoperatie in het programma 'Operatie Live' kwam in eerste instantie nogal wat commentaar. Het zou om de sensatie gaan en en goed zijn voor de kijkcijfers. Oud-politicus Rob Oudkerk, die tevens huisarts was, sprak in het programma 'De Wereld Draait Door' zijn ongerustheid uit over de uitzending. Zo zou de chirurg niet geconcenteerd kunnen werken met allemaal camera's rond de operatietafel. Ondanks de kleine kans dat er iets mis ging tijdens de operatie, vond Rob Oudkerk het toch niet verantwoord om de operatie live uit te zenden. Hij pleitte voor het van te voren opnemen van de uitzending.
Jan Slagter, oprichter van omroep MAX, besloot, ondanks de bezwaren, toch voor de live uitzending te gaan. Hij vond het een unieke kans voor de kijkers om live een openhartoperatie te kunnen meemaken. De operatie wordt jaarlijks 2000 keer uitgevoerd in het St. Antonius Ziekenhuis en de risico's zijn heel erg klein. De chirurgen zijn het gewend om te werken met camera's en publiek om zich heen. Studenten, die het vak moeten leren, zijn regelmatig getuige van dit soort operaties. Charles Groenhuijsen benadrukt in de uitzending van 'Operatie Live' de noodzaak van aandacht voor hart- en vaatziekten. Naast kanker zijn hart- en vaatziekten een van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid. Een live uitzending heeft meer impact op kijkers en trekt meer publiek. Advies over het voorkomen van hart- en vaatziekten, in combinatie met het tonen van de openhartoperatie moet mensen meer bewust maken van de gevaren. Maar het tonen van de operatie kan mensen, die zelf zo'n operatie moeten ondergaan ook gerust stellen. Het is een relatief veilige ingreep.