Dementie: wat is het en wat zijn de verschijnselen?

Dementie: wat is het en wat zijn de verschijnselen? Dementie is de verzamelnaam van meer dan vijftig ziektes waarbij achteruitgang optreedt van het verstandelijk brein en functioneren. Het treft één op de vijf personen en is daarmee een veel voorkomende ziekte. De achteruitgang gaat uiteindelijk zover dat men zelfs wilsonbekwaam kan worden. Handelingen en of beslissingen kunnen dan niet meer worden verricht of worden overzien. Hoe herken je dementie en is er iets tegen te doen? In dit artikel meer informatie.

Wat is dementie

Dementie betekent geestelijke aftakeling of ontgeesting. Het bewustzijn blijft in tact terwijl tegelijkertijd diverse normale handelingen of gewoontes lastiger worden. Persoonlijkheids- en gedragsveranderingen treden op en sociale vaardigheden nemen af. Het gevolg is dat depressiviteit hierdoor op de loer komt te liggen. Uiteindelijk zal men verzorgd moeten worden omdat het alleen niet meer gaat. Familie wordt dan ook vaak niet meer herkend, wat natuurlijk één van de moeilijkste en treurigste bijkomstigheden van de ziekte is.

De eerste verschijnselen van dementie

  • De herinnering aan iets kortgeleden, wordt moeilijker
  • Het aandachtig volgen van een televisie-uitzending
  • Het aandachtig volgen van een gesprek
  • Administratie bijhouden lukt niet goed
  • Beslissingen nemen is lastiger
  • Moeite hebben zich te oriënteren
  • Moeite hebben op het juiste woord te komen
  • Minder controle over de emoties
  • Moeite om met geld om te gaan

Hoe ontstaat dementie?

Dementie kan ontstaan na een herseninfarct of ziekten als Parkinson, Huntington, Aids en OPS. Het kan ook uit zichzelf ontstaan. Van de vele soorten dementie is de ziekte van Alzheimer de meest bekende variant.

Wat is er tegen te doen?

Uit onderzoek is gebleken dat men het meeste baat heeft bij een vertrouwde omgeving met weinig verrassingselementen. De patiënt heeft op deze manier houvast aan zijn leven zoals het op dat moment is. Als de situatie niet meer verantwoord is, zal overplaatsing naar een verzorgingsinstelling noodzakelijk zijn. Met medicijnen kan de situatie wat worden verbeterd of in elk geval getracht niet te laten verslechteren. Voor de bijverschijnselen van dementie zoals angst of rusteloosheid zijn vaak goede medicijnen te verkrijgen.

Wilsonbekwaam

Doordat men uiteindelijk wilsonbekwaam wordt en dus diverse zaken niet meer zelf kan regelen, is verstandig tijdig een codicil op te stellen met een eventuele wilsverklaring. Dan kan goed geregeld worden wie als vertegenwoordiger gaat optreden als dat nodig is.

Op jonge leeftijd dementie

Geheugenproblemen op jonge leeftijd wijzen niet direct naar dementie. Iemand met dementie vergeet bijvoorbeeld niet alleen een naam van een persoon, maar kan ook op een gegeven moment het gezicht niet meer voor de geest halen. De symptomen van dementie zijn voor zowel ouderen als jongeren hetzelfde, echter zie je dat bij jongeren geheugenproblemen pas later ontstaan.
Hieronder een paar symptomen bij jonge mensen:
  • Lastig om overzicht te houden (bij huishouden of in het werk)
  • Stemmingswisselingen en onverschilligheid
  • Het lastig vinden om nieuwe informatie tot zich te nemen
  • Moeite met het opnemen en verwerken van nieuwe informatie.
  • Gedragsveranderingen zoals initiatiefloosheid
  • Moeite om op woorden te komen en vermindering van de woordenschat
© 2013 - 2024 Madeleine79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…
Verschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende vormen van dementie kunnen soms voor verwarring zorgen. Er is immers geen groot verschil tussen Alzheimer…
Ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementieZiekte van Alzheimer en andere vormen van dementieZo'n 260.000 mensen hebben in ons land dementie. Niet elke vorm van dementie heeft te maken met de ziekte van Alzheimer.…
Verschillende vormen van dementieVerschillende vormen van dementieRedelijk wat ouderen hebben dementie, een ziekte waarbij vooral het geheugen en de oriëntatie steeds minder worden. Er z…

Operatie Live, openhartoperatieOperatie Live, openhartoperatieJan Slagter, oprichter van omroep MAX, besluit in 2010 een openhartoperatie live op televisie uit te zenden. De reacties…
Botkanker, botmetastase, goedaardige bottumoren: behandelingBotkanker, botmetastase, goedaardige bottumoren: behandelingBot is het harde, bijna niet buigzame weefsel waaruit het lichaamsskelet bestaat. Het houdt het lichaam overeind, omhult…
Bronnen en referenties
  • Hersenstichting.nl
  • Alzheimer-Nederland.nl
Madeleine79 (43 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.