Myasthenia gravis: oorzaak, symptomen, behandeling, prognose

Myasthenia gravis: oorzaak, symptomen, behandeling, prognose Myasthenia gravis is een vorm van spierzwakte die berust op een gestoorde prikkeloverdracht tussen zenuwen en spieren. Het is een auto-immuunziekte die niet vaak voorkomt. Myasthenia gravis komt voor op alle leeftijden, bij vrouwen met name tussen de twintig en dertig jaar, bij mannen op latere leeftijd. Wat zijn oorzaken en de symptomen? Hoe wordt de diagnose gesteld en hoe kan deze chronische aandoening behandeld worden. Hoe is de prognose?

Inhoud artikel


Myasthenia gravis

Myasthenia gravis is een ziekte waarbij de overdracht van prikkels tussen zenuwen en spieren verstoord is, dit komt door een afwijking in het immuunsysteem. Dit leidt tot verslapping van spieren van met name de keelspieren, aangezichtsspieren en uitwendige oogspieren. Maar ook bij andere spieren kan het optreden zoals de ademhalingsspieren. De ziekte treft meer vrouwen dan mannen. Je kunt myasthenia gravis op iedere leeftijd krijgen, maar bij vrouwen met name tussen de twintig en de dertig jaar, mannen zijn vaak iets ouder als de ziekte toeslaat. Spanningen en moeheid kunnen de verschijnselen erger maken. Myasthenia gravis komt bij circa zes op de honderdduizend mensen voor. De ziekte is niet erfelijk.

Oorzaken myasthenia gravis

  • Een gebrekkigheid in de thymus. Dit is een klier die onderdeel is van het immuunsysteem. Bij circa drie op vier personen met myasthenia gravis is dit de oorzaak.
  • Bij circa een op de tien mensen met myasthenia gravis is een goedaardige (meestal) tumor van de thymus de oorzaak. Zo'n tumor wordt een thymoon genoemd.
  • Myasthenia gravis kan in combinatie voorkomen met een andere auto-immuunziekte, zoals rheumatoïde artritis.
  • Medicijnen kunnen ook de oorzaak zijn van myasthenia gravis, penicillamine is hier een voorbeeld van.

Myasthenia gravis: auto-immuunziekte

Het immuunsysteem vormt antilichamen tegen ontvangers in spieren die zenuwprikkels ontvangen. Gevolg is dat de spieren die zijn aangedaan nog maar matig reageren op zenuwprikkels. Meestal raken de spieren bij de ogen, de keel en het aangezicht aangetast. Er treden moeilijkheden op met praten, het gezichtsvermogen en slikken. Andere spieren van het lichaam kunnen ook worden getroffen, zoals die van benen, armen. Het kan ook gaan om de ademhalingsspieren, maar dit komt bijna nooit voor.

Symptomen myasthenia gravis

De verschijnselen van myasthenia gravis ontwikkelen zich vaak in weken, maanden.
  • Niet duidelijk kunnen spreken;
  • Oogleden die hangen;
  • Iemand ziet dubbel;
  • Weinig mimiek;
  • Moeilijk kunnen kauwen;
  • Problemen met slikken;
  • Spieren van armen en benen kunnen verzwakt zijn.

Vermindering en verergering van de klachten

De klachten nemen meestal af bij rust.
De klachten kunnen erger worden als de spieren actief zijn, bij spanning en bij ongesteldheid.
Grote wisselingen in temperatuur kunnen ook invloed hebben op de klachten.

Complicatie myasthenia gravis

Het gebeurt maar zelden maar de ziekte kan leiden tot stoornissen in de ademhaling die levensbedreigend zijn.

Symptomen van myasthenia gravis bij pasgeborenen, baby’s

Circa vijftien procent van de kindjes van moeders met de ziekte, ontwikkelt meteen na de geboorte verschijnselen van myasthenia gravis. De symptomen gaan meestal weer weg binnen enkele weken.

Diagnose myasthenia gravis

  • Aan de hand van de klachten kan een huisarts denken aan myasthenia gravis. Er zal een doorverwijzing volgen naar de neuroloog.
  • Mogelijk geeft de neuroloog een injectie die het niveau van neurotransmitters verhoogt. Als dit tijdelijk zorgt voor meer kracht in de spieren dan is het aannemelijk dat er sprake is van myasthenia gravis.
  • Verder kan er gekeken worden of er antilichamen in het bloed zijn die zich richten tegen de spierreceptoren van zenuwprikkels.
  • De elektrische activiteit kan worden onderzocht, er wordt gekeken of er voldoende gereageerd wordt op zenuwprikkels.
  • Een thymoom kan worden opgespoord door een CT-scan of MRI.

Behandeling myasthenia gravis

  • Medicatie om het niveau van neurotransmitters te verhogen. Heb je een milde vorm dan kun je weer een normaal leven leiden met deze medicijnen.
  • Als de verschijnselen aanwezig blijven dan kunnen corticosteroïden worden voorgeschreven of andere afweerremmende middelen om de aanmaak van antilichamen omlaag te brengen. Als je start met een behandeling met corticosteroïden dan gebeurt dat in het ziekenhuis omdat de klachten in het begin erger kunnen worden.
  • Soms is regelmatig plasmaferese nodig, dit is bij ernstige gevallen. Bloedplasma wordt uit het lichaam genomen, de antilichamen tegen de spierreceptoren worden verwijderd en hetgeen overblijft wordt opnieuw in het lichaam gebracht.
  • Bij mensen die nog geen vijfenveertig zijn en die heftige klachten hebben, kan de thymus worden weggenomen. Dit kan verbetering opleveren.
  • Bij een tumor in de thymus zal de klier verwijderd worden. Een tumor kan namelijk kwaadaardig worden.
  • Bij problemen met de ademhaling kan ondersteuning van de ademhaling noodzakelijk zijn.

Wat je zelf kunt doen als je myasthenia gravis hebt?

Vermijden van: grote wisselingen in temperatuur, infecties, spanning en oververmoeidheid omdat deze de verslapping van de spieren verergeren.

Prognose myasthenia gravis

Genezing is niet mogelijk, mensen moeten hun hele leven behandeld worden. Bij mensen zonder thymoom is de levensverwachting normaal. In vijftien tot twintig procent van de gevallen kun je zeggen dat de ziekte 'uitdooft' en mensen dus op den duur helemaal klachtenvrij worden. Er is veel veranderd, vroeger overleed men wel aan zwakte van de ademhalingsspieren. Tegenwoordig is dit door goede behandeling niet meer het geval.

Myocafé

Myocafé is dé online ontmoetingsplaats van Spierziekten Nederland waar je ervaringen kunt uitwisselen met anderen met een spierziekte. Het heeft een open en een besloten gedeelte.
© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Myasthenia Gravis – een ernstige neurologische ziekteMyasthenia Gravis is een ernstige, maar zeldzame neurologische ziekte. De Latijnse woorden voor Myasthenia Gravis beteke…
Thymectomie: verwijderen van de zwezerik of thymusThymectomie: verwijderen van de zwezerik of thymusDe zwezerik of thymus heeft een grote invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem. Een arts kan echter beslissen da…
Myasthenia Gravis: ernstig verzwakt lichaam en dubbelzienMyasthenia Gravis: ernstig verzwakt lichaam en dubbelzienAlgehele spierzwakte waardoor het dagelijkse functioneren wordt belemmerd, kan worden veroorzaakt door de auto-immuunzie…
Myasthenia gravis: Symptomen aan gezicht, ledematen en ogenMyasthenia gravis: Symptomen aan gezicht, ledematen en ogenMyasthenia gravis is een neuromusculaire aandoening waarbij de communicatie tussen zenuwen en spieren verstoord is. Deze…

Hashimoto: invloed auto-immuunziekte op werking schildklierHashimoto: invloed auto-immuunziekte op werking schildklierEen voornamelijk bij vrouwen voorkomende aandoening is de auto-immuunziekte Hashimoto. Daarbij worden de eigen lichaamsc…
Wat is wondroos en hoe wordt het behandeld?Wondroos is een ernstige infectieziekte. De infectie zorgt ervoor dat de huid rood wordt. Het wordt vaak behandeld met e…
Bronnen en referenties
  • Spierziekten.nl
  • Prinsesbeatrixspierfonds.nl
  • De Grote Oosthoek
  • Het Medisch Handboek
  • Wikipedia.nl
Reactie

Henk Rosendaal, 11-08-2016
Hoe is het mogelijk om een crisis te voorkomen? Kan een myasthenia crisis bewusteloosheid veroorzaken? Reactie infoteur, 16-08-2016
Ik ben geen medisch deskundige en weet het antwoord op uw vragen niet. Ik zou de vragen zeker voorleggen aan uw huisarts of behandelend arts. Sterkte.

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 21-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.