Myasthenia Gravis: ernstig verzwakt lichaam en dubbelzien

Myasthenia Gravis: ernstig verzwakt lichaam en dubbelzien Algehele spierzwakte waardoor het dagelijkse functioneren wordt belemmerd, kan worden veroorzaakt door de auto-immuunziekte Myasthenia Gravis. Dit is een ongeneeslijke ziekte, waarbij het immuunsysteem reageert op de overgang van zenuw naar spier. Het zorgt ervoor dat signalen niet goed of beperkt overkomen, waardoor de reactie van spieren onjuist is of traag verloopt. Wat houdt de ziekte in, hoe worden spierreceptoren aangetast en waarom is juist rust van groot belang zodat lichaamsprocessen wel goed verlopen?

Myasthenia Gravis


Spierreceptoren en acetylcholine

De neurotransmitter acetylcholine is verantwoordelijk voor de overdracht van signalen en impulsgedrag. Het vormt de basis voor het automatisch functioneren van lichaamsdelen, zoals de samentrekking van spieren, het afscheiden van vloeistoffen op het juiste moment en overige processen. De hersenen versturen in eerste instantie een elektrisch signaal via de zenuwen tot het de juiste zenuwuiteinde heeft bereikt. Daarna maakt de zenuwuiteinde de neurotransmitter aan, zodat met het omringende weefsel, spieren en organen wordt gecommuniceerd. Om die gegevens op te kunnen vangen bevatten weefsels receptoren, waarmee die stof wordt herkend. De spier kan er vervolgens op reageren door er spanning op te zetten. In het geval van deze ziekte is de werking van die receptoren aangetast.

Waardoor wordt Myasthenia Gravis veroorzaakt?

Het immuunsysteem oftewel de afweer zal alle lichaamsvreemde elementen aanpakken. Het heeft tot doel om het lichaam gezond te houden, echter kan problemen geven als bepaalde elementen als lichaamsvreemd worden beschouwd. De receptoren worden in dit geval als vreemde elementen beschouwd, waardoor deze continu door de weerstand worden aangepakt. Oftewel geleidelijk aan worden de receptoren compleet aangetast, afgebroken en vernietigd, waardoor signalen niet of nauwelijks nog goed kunnen worden overgedragen.

Voorkomen van de aandoening

Strikt genomen komt de ziekte voor bij alle leeftijden. Relatief gezien zijn er meer vrouwen die er last van hebben. Bij mannen komt het voornamelijk voor na het vijftigste jaar, terwijl dat bij vrouwen vanaf twintig tot veertig jaar het geval is. Oftewel de ziekte zal reeds vroeg in het bestaan van de vrouw het leven beïnvloeden, terwijl dit bij de man op latere leeftijd is. Omdat de aantasting van receptoren overal in het lichaam kan plaatsvinden, kunnen er plaatselijke klachten zijn maar kan het ook een complete beperking betreffen.

Symptomen van de ziekte

Omdat signalen niet meer goed worden overgebracht, heeft het direct invloed op de kracht in de spieren. Spierzwakte varieert per dag en ook per tijdstip op een dag. Na het ontwaken heeft men vaak veel meer kracht dan later op de dag. Oftewel er is sprake van toenemende zwakte, naarmate men langer wakker is en meer inspanning verricht. Ook emoties, infecties en andere lichamelijk ingrijpende omstandigheden kunnen het lichaam extra verzwakken. Eén van de meest kenmerkende eigenschap van de ziekte is, dat men last heeft van dubbelzien gecombineerd met hangende oogleden. Ook kan men problemen hebben met eten, slikken, ademhaling, lastig lezen, langdurig praten, toenemende vermoeidheid en moeite met concentreren.

Verwijdering van de thymus

Indien de ziekte is vastgesteld is er ook vrijwel altijd een afwijking te zien aan de thymus. Dit orgaan zit tussen het borstbeen en de luchtpijp in en is van primair belang tijdens het opgroeien. De thymus is het meest belangrijk voor het afweersysteem, waarbij T-lymfocyten worden gebruikt voor cellulaire afweer. Juist tot de puberteit komen alle cellen tot rijping, waarna het orgaan als het ware nutteloos wordt. Indien de ziekte zich voordoet dan geeft het verwijderen van dit orgaan goede resultaten op het functioneren van het lichaam. Dit is zeker van belang indien de ziekte op jonge leeftijd wordt geconstateerd, omdat het orgaan dan nog grote invloed heeft op het immuunsysteem.

Rust en medicatie

Omdat inspanningen de omstandigheid verergeren is geregelde rust noodzakelijk. De persoon moet zware inspanning en heftige emotionele situaties zoveel als mogelijk vermijden. Geregeld een moment van ontspanning is dus noodzakelijk om als het ware op krachten te komen. Daarnaast zal men medicatie moeten innemen om de kracht in het lichaam te stimuleren. Denk aan Mestinon wat als acetylcholine afbraakremmer wordt gebruikt, zodat de kans op goede signaaloverdracht wordt gestimuleerd. Daarnaast kan ook medicatie worden ingenomen om het immuunsysteem te remmen zoals Neoral met als actief bestanddeel cyclosporine.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Myasthenia Gravis een ernstige neurologische ziekteMyasthenia Gravis is een ernstige, maar zeldzame neurologische ziekte. De Latijnse woorden voor Myasthenia Gravis beteke…
Myasthenia gravis: oorzaak, symptomen, behandeling, prognoseMyasthenia gravis: oorzaak, symptomen, behandeling, prognoseMyasthenia gravis is een vorm van spierzwakte die berust op een gestoorde prikkeloverdracht tussen zenuwen en spieren. H…
Thymectomie: verwijderen van de zwezerik of thymusThymectomie: verwijderen van de zwezerik of thymusDe zwezerik of thymus heeft een grote invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem. Een arts kan echter beslissen da…
Myasthenia gravis: Symptomen aan gezicht, ledematen en ogenMyasthenia gravis: Symptomen aan gezicht, ledematen en ogenMyasthenia gravis is een neuromusculaire aandoening waarbij de normale communicatie tussen de zenuwen en spieren verstoo…

Asbest en de longziekten asbestose en mesothelioomAsbest en de longziekten asbestose en mesothelioomTwee zeer ernstige ziekten die veroorzaakt worden door het inademen van asbeststof zijn asbestose en mesothelioom. Asbes…
GPA: zware aantasting longen, nieren door auto-immuunziekteGPA: zware aantasting longen, nieren door auto-immuunziekteDe auto-immuunziekte GPA - voorheen genoemd Granulomatose van Wegener - is een zeer ernstige ziekte en potentieel levens…
Bronnen en referenties
  • https://www.vsn.nl/spierziekten/diagnose.php?diagnose_id=30
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Acetylcholine
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Thymus_(orgaan)
  • http://medicinfo.cz.nl/%7B8333f0d0-39c1-4bbc-8488-608e5366a72a%7D
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/T-lymfocyten
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Medicijnen/ciclosporine.aspx?mId=10698&rId=855
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Acetylcholinesterase
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.