Wat is wondroos en hoe wordt het behandeld?

Wondroos is een ernstige infectieziekte. De infectie zorgt ervoor dat de huid rood wordt. Het wordt vaak behandeld met een antibiotica.

Wondroos, hoe kun je het krijgen?

Wondroos krijg je door bacteriën; stafylokokken en streptokokken. Je hebt een wondje op je huid, bijvoorbeeld een schaafwond, een puistje, of een brandwond, en de bacteriën komen dan via de wond binnen. Wondroos zit meestal op het been, en vaak ook maar op één been. Maar het kan ook voor komen op de armen. De huid wordt rood, pijnlijk, dik en warm, en soms komen er ook blaasjes op. Vooral mensen met diabetes of hartfalen hebben meer kans op wondroos.

Wat kun je er zelf tegen doen?

Als de patiënt wondroos heeft aan het been, wordt aangeraden zo weinig mogelijk te lopen en te staan. Geef je been rust, en leg het been wat hoger. Wondroos aan het been komt vaker voor bij mensen met vocht in de benen, bij diabetes of bij hartfalen. Bij wondroos aan de arm wordt vaak een mitella aangeraden, zodat de ontsteking kan rusten. Het is belangrijk dat de bacterie zich niet verspreidt, want wondroos is besmettelijk. Krab niet aan de wond, probeer er zoveel mogelijk vanaf te blijven. Dit is vaak moeilijk, omdat wondroos flink kan jeuken. Gebruik ook altijd je eigen handdoek en zorg ervoor dat medebewoners deze handdoek niet gebruiken.

Het is van belang om actie te ondernemen als je denkt dat je wondroos hebt. Niet behandelende wondroos kan leiden tot bloedvergiftiging. Een goede behandeling is dus erg belangrijk bij wondroos!

Hoe reageer je op wondroos?

Patiënten met wondroos voelen zich ziek. Koorts, koude rillingen, misselijk en in sommige gevallen overgeven. De arts schrijft vaak een antibiotica voor. In ergere gevallen worden patiënten in het ziekenhuis opgenomen, totdat de koorts en de roodheid verminderen. En vaak worden deze patiënten aan een infuus gelegd en krijgen ze via het infuus antibiotica. Heeft de patiënt wondroos aan het been, en de roodheid en de zwelling zijn zo goed als verdwenen, is het soms verstandig om de eerste paar weken een elastische kous te dragen. Deze wordt dan aangemeten.

Tips om wondroos te voorkomen

  • Zorg voor goede hand en nagelverzorging, houdt nagels kort, en smeer je handen dagelijks in met een crème.
  • Probeer insectenbeten te voorkomen, draag handschoenen als je bijvoorbeeld in de tuin aan het werk bent.
  • Draag handschoenen bij huishoudelijk werk en bij tuinderswerk.
  • Ontstaat er toch een wondje, ontsmet dit dan onmiddellijk.

Medicijnen

Wondroos wordt áltijd behandeld met antibiotica. De meeste artsen schrijven penicillineantibiotica voor, maar niet iedereen kan penicilline verdragen. Een ander middel is linezolid. Dit medicijn verhindert dat de bacteriën eiwitten maken.
© 2013 - 2024 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wondroos, belroos: besmettelijk, symptomen en behandelingWondroos, belroos: besmettelijk, symptomen en behandelingBelroos, wondroos: besmettelijk, symptomen en behandeling. Belroos komt voor bij zowel volwassene als kinderen, alsmede…
Erysipelas (Wondroos)Erysipelas (Wondroos)Wondroos is een ontsteking van het onderhuidse weefsel van de huid wat veroorzaakt wordt door bacteriën (groep A strepto…
Wondroos (belroos): symptomen, oorzaak en behandelingWondroos (belroos): symptomen, oorzaak en behandelingWat is wondroos, wat zijn de symptomen en hoe behandel je wondroos? Wondroos, ook wel belroos genoemd, is een bacteriële…
Is wondroos hetzelfde als gordelroos?Is wondroos hetzelfde als gordelroos?Wondroos lijkt soms wel op gordelroos, maar het is niet hetzelfde. Wondroos staat ook bekend onder de naam belroos of ce…

Myasthenia gravis: oorzaak, symptomen, behandeling, prognoseMyasthenia gravis: oorzaak, symptomen, behandeling, prognoseMyasthenia gravis is een vorm van spierzwakte die berust op een gestoorde prikkeloverdracht tussen zenuwen en spieren. H…
Taaislijmziekte (cystic fibrosis): symptomen, behandelingTaaislijmziekte (cystic fibrosis): symptomen, behandelingTaaislijmziekte of cystic fibrosis is een erfelijke stofwisselingsziekte waarbij in verschillende organen in het lichaam…
Bronnen en referenties
  • http://audreykoning.wordpress.com/tag/wondroos/
Stacey (42 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.