Depressie en slaapstoornissen

Een depressieve persoon lijdt vaak aan slapeloosheid. Toch komt het niet zelden voor dat personen een overmatige slaapbehoefte hebben en 12 tot 14 uur per dag slapen. We spreken dus liever over "slaapstoornissen".

Slapeloosheid

97 % van depressieve patiënten die een huisarts raadplegen lijden aan slapeloosheid. Vaak is dit ook de eerste klacht en het eerste teken van een beginnende depressie. Slecht slapen ver- hoogt de vermoeidheid die op haar beurt het leven van de gedeprimeerde verzwaart. Daardoor gaat hij steeds meer piekeren, hetgeen hem uit zijn slaap houdt, zodanig dat hij geleidelijk aan in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Deze vicieuze cirkel moet uiteraard doorbroken worden. Voor men naar slaappillen grijpt, moet men nagaan om welk type slapeloosheid het gaat want niet alle slaapstoornissen worden veroorzaakt door depressie.
Heel wat andere ziekten gaan eveneens gepaard met dit symptoom. De slapeloosheid, eigen aan de depressie, vertoont twee belangrijke aspecten:
  • laattijdig inslapen.
  • veelvuldig ontwaken tijdens de nacht en meer in het bijzonder een vroegtijdig ontwaken 's morgens, gepaard gaande met angstcrisissen.

Opgelet: Men moet zich niet inbeelden dat elk ontwaken in de vroege ochtenduurtjes een teken is van beginnende depressie. Bewijs daarvan zijn de ochtendtypes die fit en monter het bed uitwippen bij het krieken van de dag. Het is dus ook een zaak van bioritme. De angstcrisis bij het vroegtijdig ontwaken is daarentegen wel een ernstig alarmteken.

Ovematige slaapbehoefte

We spreken van hypersomnie (overmatige slaapbehoefte) wanneer de slaapduur hoger ligt dan tien uren. Ook hier moeten we voorzichtig zijn: elke hypersomnie is niet noodzakelijk een symptoom van depressie. Hypersomnie kan immers ook andere oorzaken hebben:
  • tijdelijke oorzaken zoals verandering in levensgewoontes.
  • gebruik van bepaalde geneesmiddelen en alcohol.
  • bepaalde ademhalingsstoornissen.

De depressieve persoon die zijn slaaptijd (van 10 tot 14 uur soms) verlengt, tracht in de eerste plaats door te slapen op krachten te komen omdat hij zich inbeeldt dat lang slapen een remedie is voor zijn enorme vermoeidheid: dat is onjuist. Zijn slaap wordt immers verstoord en is dus niet verkwikkend.

Daarnaast probeert hij vooral te ontsnappen uit een pijnlijke realiteit die hij niet kan aanvaarden of waarop hij geen vat heeft. Daarom koestert hij zich in zijn slaap. Kortom, het is niet de kwantiteit van de slaaptijd die telt maar wel de kwaliteit. Sommige mensen slapen slechts enkele uren per nacht en toch blijven ze fit. Denken we maar aan de beroemde Britse politicus Winston Churchill en Thomas Edison, de uitvinder: zij hadden genoeg met vier uurtjes slaap.
© 2007 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapproblemen bij kinderen: overmatig slapen (hypersomnie)Slaapproblemen bij kinderen: overmatig slapen (hypersomnie)Slaapproblemen bij kinderen komen dikwijls voor. Overmatig slapen, ook wel hypersomnie genoemd, is een slaapstoornis waa…
Slapen en WakenOnder invloed van daglicht produceert de epifyse in de hersenen een bepaalde hoeveelheid van de stof melatonine. Deze st…
Ik kan niet slapen!Ik kan niet slapen!Slapeloosheid, iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Een nachtje wakker liggen daar is vaak wel over heen te komen,…

De depressieve persoon en zijn omgevingNiet alleen de depressieve persoon op zich maar ook zijn naaste omgeving (familie, vrienden, collega's,...) worden vaak…
Depressie: algemene kenmerkenDepressie" is een woord dat we vaak gebruiken zonder de precieze betekenis ervan te kennen. De term "depressie" maakt de…
Bronnen en referenties
  • Cursus 'Psychosomoatische aandoeningen', 2° Licentie Motorische Revalidatie en Kinesitherapie, K.U.L 1985
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 14-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.